Maartje Koppen in gesprek met Joyce Lansbergen

Magazines | Utrecht Business Nr5 '23-'24 | Lees volledige uitgave online

In gesprek met…Joyce Lansbergen
Over eenzaamheid in het ondernemerschap
 
In één van de eerste gesprekken die ik voer voor het nieuwe seizoen van mijn podcast waar ook deze rubriek “In gesprek met” op gebaseerd is, heb ik meteen een taboe te pakken.
 
Joyce Lansbergen, directeur van LG Flowers en Bloom Makery, wil een lans breken. Niet alleen omdat het haar zelf overkwam, ook omdat ze ziet dat het veel jonge ondernemers treft en er nog veel te weinig over gesproken wordt. Terwijl dat juist zo helpend is.
 
Joyce vertelt hoe ze plotsklaps in het familiebedrijf springt om haar ongeneselijk zieke tante te vervangen. Tijd om rustig ingewerkt te worden of na te denken over hoe het is om samen met haar familie te ondernemen, was er niet.

“Mijn tante was al zo ziek dat zij haar werk niet meer over kon dragen. Dus daar zat ik met 80 man personeel. En best wel een miljoenenadministratie.” Als topsporter doet Joyce het goed op uitdagingen en extreme situaties. Maar emotioneel was het niet de makkelijkste manier om er in te groeien, beseft ze inmiddels.
 
Waar ze normaal haar vader om advies vroeg als ze ergens mee zat, moest zij hem nu gaan vertellen hoe hij bepaalde zaken aan moest pakken. En waar ze eerder na een schooldag aan de keukentafel bij haar moeder neerplofte en haar verhaal kwijt kon, waren ook die rollen opeens omgedraaid.
 
Heftig, als 21-jarige student die nog aan het ontdekken is wie zij zelf is. Vriendinnen zijn met totaal anderen dingen bezig. “Dus de problematieken waar jij mee te maken krijgt, daar hebben zij totaal geen weet van. En als je het er dan weleens over had, dan was er eigenlijk niet echt een plek voor. Dus uiteindelijk leer je, door een schil op te bouwen voor jezelf, het een bepaalde plek te geven.”
 
Want om haar heen heeft ze verder alleen maar jonge mannelijke ondernemers waarbij ze ook de ruimte niet voelt om het over haar eenzaamheid te hebben. “Ik zie nu ook wel in dat zij daar uiteindelijk net zo goed mee te maken hebben, maar voor mijn gevoel kon ik het daar absoluut niet over hebben.”
 
Tot haar opluchting ziet Joyce dat er tegenwoordig al makkelijker over gepraat wordt. Maar nog steeds te weinig. Want het is niet niks, als je zo jong al zo’n verantwoordelijkheid te dragen hebt. En als daar dan ook nog de dynamiek van een familiebedrijf bij speelt, is het belangrijk dat je mensen om je heen hebt die je écht begrijpen en bij wie je je verhaal, je onzekerheden, twijfels en gevoelens kwijt kunt.
 
Dus herken je je hier in? Weet dat je niet alleen bent. Én ga het gesprek erover aan met collega-ondernemers om je heen. Breek dat taboe open.
 
Het hele gesprek met Joyce luister je terug in de podcast “Ondernemers in het MKB – over groeipijnen en andere uitdagingen”, aflevering 4. Te vinden in elke podcast app.
 
Maartje Koppen
Coach, psycholoog en EFT in Business expert
www.maartjekoppen.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement