Eerste hulp bij gezonde werknemers

Magazines | Utrecht Business Nr 3 - 2014 | Lees volledige uitgave online

DOSSIER

Van ergonomie tot voedingspatroon

Eerste hulp bij

gezonde werknemers

Is de relatie met een werknemer dermate goed dat het bespreken van diens leefstijl gepast is, dan is dat zeker de moeite waard. Vooral als die leefstijl een risico dreigt te vormen voor de werknemer of de onderneming. Geef in dat geval tips of verwijs door naar een professionele hulpverlener.

Risico’s verkleinen

Wilt u het grootschaliger aanpakken of heeft u een bedrijf met 50 werknemers of meer? Ga dan aan de slag met gezondheidsmanagement. Minder gezondheidsrisico’s betekenen immers minder kans op financiële schade als gevolg van medische kosten, ziekteverzuim en productieverlies. Met een gericht beleid kunt u de gezondheidsrisico’s voor werknemers verkleinen.

Speerpunten

Bij gezondheidsmanagement wordt in kaart gebracht wat een bedrijf doet voor de gezondheid van zijn werknemers. Denk bijvoorbeeld aan ergonomie; het zorgen voor een gezonde werkplek. Het huidige beleid op het gebied van arbo en verzuim kan een goede basis vormen voor het gezondheidsbeleid. Vanuit het verzuimbeleid komen vragen aan de orde als: hoe ga ik om met verzuim, wat heb ik aan arbeidscapaciteit nodig en hoe kan ik verzuim voorkomen? Op basis hiervan kan gezondheidsmanagement als preventiemiddel worden ingezet. Zoom in op die aspecten die op uw werknemers van toepassing zijn. Speerpunten kunnen bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning zijn. Hieronder volgt een overzicht van mogelijk beleid op deze gebieden.

Bewegen

Ruim de helft van de 7,4 miljoen werknemers in Nederland houdt zich niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, waarbij iemand ten minste vijf dagen per week dertig minuten matig intensief beweegt. Bewegen is gezond, onder meer in de strijd tegen hart- en vaatziekten, diabetes, depressies en overgewicht. U kunt er vanuit gaan dat de werknemers buiten werktijd aan de benodigde uren komen, maar kunt hen óók helpen door bewegen binnen de werktijden te stimuleren. Denk daarbij aan:

• Meedoen aan een campagne rondom beweging;

• Workshops aanbieden waarin werknemers verschillende beweegactiviteiten kunnen uitproberen;

• Voorstellen om minimaal eens per week een lunchwandeling te maken;

• Een gunstige regeling aanbieden voor een fiets van de zaak of een collectief abonnement op de sportschool.

Roken

Longkanker, verminderde vruchtbaarheid, meer kans op een beroerte of hartaanval: de negatieve gevolgen van roken liegen er niet om. Sinds 2004 is het verplicht om werkplekken rookvrij te houden. Toch betekent dit niet dat werknemers sigaretten ook links laten liggen. Bied daarom werknemers hulp aan bij het stoppen met roken. En zet beleid op om hen daarbij te begeleiden, want stoppen met roken kan mensen flink uit hun doen halen. De eerste stappen:

• Maak het bedrijf volledig rookvrij. Met een speciale rookruimte komt u de rokers alleen maar tegemoet;

• Regel informatiebijeenkomsten en trainingen waar werknemers informatie en oefeningen krijgen over roken en hoe daarmee te stoppen.

Alcohol

Veel borrels op het werk, een krat bier in de koelkast, spanning op de werkvloer; allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat het gebruik van alcohol op het werk toeneemt. Werknemers zijn in principe zelf verantwoordelijk voor hun alcoholinname, maar de werkgever kan ook aangesproken worden op zijn verantwoordelijkheid als een van de werknemers een alcoholprobleem ontwikkelt. Actiepunten zijn:

• Zorg voor voorlichting over alcoholgebruik;

• Zorg voor toezicht op alcoholgebruik op de werkvloer;

• Regel begeleiding van werknemers met alcoholproblemen.

Voeding

Een bakje rauwkost naast de maaltijd maakt een voedingspatroon niet meteen gezond. Maar wat nu eigenlijk wél gezond is, weten veel mensen niet precies. Terwijl voeding grote impact heeft op gezondheid én arbeidsprestaties. Denk onder meer aan de volgende maatregelen:

• Organiseer informatiebijeenkomsten waarin medewerkers meer te weten komen over gezonde voeding en het belang daarvan;

• Nodig een diëtiste uit, zodat werknemers laagdrempelig hun eetpatroon kunnen bespreken en advies kunnen vragen. Ze kunnen ook hun BMI en vetpercentage door de diëtiste laten meten. Een verpleegkundige kan een cholesterol- en/of bloeddrukmeting uitvoeren;

• Promoot gezond voedsel in bedrijfsrestaurant of kantine door het goedkoper te maken dan ongezonde snacks of maaltijden. Ongezond eten volledig verbannen is vaak niet de oplossing; dan komen werknemers er wel op een andere manier aan.

Ontspanning

Hoe meer ontspannen werknemers zijn, hoe minder risico ze lopen op stress of een burn-out. Stress kan zorgen voor hart- en vaatziekten, infecties, rugklachten en maag- en darmklachten, dus het belang van ontspanning is groot. Tegen stress is iets te doen:

• Ga vaker met werknemers in gesprek. Dan weet u wat hen bezighoudt en of sprake is van veel stress;

• Maak werknemers weerbaarder door ze cursussen aan te bieden. Denk aan timemanagement of een weerbaarheidstraining.

Bronnen: www.mkbservicedesk.nl,

www.gezondheidsmanagement.nl n

Promoot gezond voedsel door het goedkoper te maken

Gezonde, vitale werknemers werken efficiënter en zorgen daarmee voor een hoger rendement van het bedrijf. Uit onderzoek van Menzis blijkt dat 87 procent van de werkgevers vitale werknemers belangrijk vindt. Maar slechts 23 procent blijkt hier in de praktijk ook daadwerkelijk iets aan te doen. Hoe krijg en houd je personeel gezond? En hoe kan dit omgezet worden in beleid?

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement