Mart Rienstra over ouderschap en ondernemerschap

Magazines | Utrecht Business Nr 3 - 2014 | Lees volledige uitgave online

Mart Rienstra hoofdredacteur Utrecht Business

Ouderschap en ondernemerschap

Regelmatig geef ik schrijftrainingen voor zelfstandig ondernemers. Voor starters, maar ook voor zzp’ers die al jaren bezig zijn om vanuit hun specialisme brood op de plank te krijgen. En telkens valt het op dat een groot deel van mijn gehoor ogenschijnlijk volstrekt onvoorbereid het ondernemerschap induikt. Dat zij zich nauwelijks realiseren dat succesvol ondernemen de optelsom is van weten wie je bent, wat je kunt en wie jou voor dat talent wil betalen. Dat zelfkennis, onderscheidend vermogen en een mondige, commerciële attitude de sleutels zijn tot succes.

Dat niet elke zzp’er dit weet, is allesbehalve vreemd. Je kunt tenslotte alles weten en leren, behalve ouderschap en ondernemerschap, toch? Dat verklaart waarom stappen in deze richting vaak relatief zorgeloos en ‘blind’ worden gemaakt. We ontmoeten iemand, voelen vlinders in de buik en negen maanden later begroeten we een kind. Om vervolgens voor hem of haar te zorgen, de rest van ons leven. Ouderschap leer je pas door het te ondergaan, door vlieguren te maken, door te vallen en weer op te staan. Ook ondernemerschap is voor velen een zoektocht, echter met een essentieel verschil: je vindt niet als je niet weet wat je zoekt.

Ondernemerschap draait om keuzes maken. De belangrijkste is: bepaal wie je bent en voor wie je er bent. En draag dat vervolgens uit. Consequent en frequent. Als je blogt, schrijf dan over onderwerpen die jouw specialisme illustreren, jouw klanten interesseren en jouw toegevoegde waarde tonen. Voor mij zijn dit heldere abc’tjes waar ik dag in, dag uit mee bezig ben. Maar als ik ondernemers vraag met concrete onderwerpen te komen die hun profiel scherper maken, blijft het vaak ijzingwekkend stil. Blijkbaar is deze stap voor hen te groot.

Toch heb ik goede hoop dat ook deze ondernemers al bloggend inzicht krijgen in hun talent, hun onderscheidend vermogen en hun ondernemer-schap. Zoals ik door de jaren heen best een leuke vader ben geworden.

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

2 in beweging 16

ACN Utrecht 29

Asian Tower 29

ATS 36

Auto Muntstad 58, 62

Baker Tilly Berk 24

Restaurant Belle 34

De Boorder 7

Broekhuis Volvo Zeist 64

Citocom 17, bijlage

Dutch Office Fund 68

Funk it up 21

Go2office 36

Google bijlage

Het Nieuwe Kantoor Utrecht 64

ITdonations bijlage

JBA Security 7

Fotostudio Hans Kokx 58

Kooijman 62

Kontakt der Kontinenten 34

Marnemoende 34

Monumentaal 41

MVB Koerier 36

Nefkens Utrecht Peugeot 57

PINC 14

Van den Pol 29

Practicum 21

Trainspot 34

UAB 2

Valad 11

Vireo Auto 52

Women on wings 67

———————

Utrecht Business 4 verschijnt

12 september. Hierin onder meer een focus op marketing & communicatie. Het belang van industriële en technische bedrijvigheid voor Midden-Nederland wordt belicht. Verder aandacht voor

de economische ontwikkeling van Leidsche Rijn.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement