Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 3 - 2014 | Lees volledige uitgave online

VOOR DE SEXY INTELLECTUEEL

Na vorig voorjaar al eens in de Paardenkathedraal te hebben gespeeld – toen met de productie Het Eeuwige Nachtcafé – keren de muziektheatermakers van Circus Treurdier eind augustus terug in dit theater. Nu met Spektakel X, een fantasieproject over de gedachte wat er zou gebeuren wanneer de rechtspraak, en daarmee onze democratie, volledig in handen zou komen van de grote mediamagnaten. Je moet er niet aan denken, toch? Berlusconi, Murdoch, Diller, zelfs Sauer... Wat Treurdier onderscheidt van anderen is de grappige, originele mix van kleinkunst, toneel en popmuziek. Spektakel X belooft een nieuwe theaterervaring te worden voor de sexy intellectueel. Als u zich herkent in dit profiel, moet u beslist komen.

Te zien van 20 t/m 23 en van 27 t/m 30 augustus

in de Paardenkathedraal Utrecht.

www.circustreurdier.nl

GELUKSVOGELS MET SNORKEL EN DUIKBRIL

Deze zomer bulkt het meer dan ooit van de festivals, ook in Utrecht. Dus moet je kiezen, want ze allemaal bezoeken is ondoenlijk en niet wenselijk. Een van de leukste is het Lief Festival, niet in de laatste plaats vanwege de locatie in het westelijke Strijkviertel. Een feestelijk, optimistisch samenzijn aan het water, steevast bezocht door het crème de la crème van de vaderlandse Techno en altijd afgesloten met het mooiste vuurwerk van Utrecht. Ook deze editie belooft weer veel spektakel voor jong en oud, hoewel jong veruit in de meerderheid zal zijn. Zowel op de podia als in de vijf area’s. Dit jaar is het thema: geluksvogel. En ik moet zeggen…als je daar rondloopt met snorkel en duikbril, dan voel je je ook zo!

Te zien op 6 september.

DOMUNDER TOONT SCHATKAMER

Non-destructief archeologisch onderzoek onder de Dom leverde eind vorig jaar een onverwachte schatkamer op. Zo werden vroegmiddeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden, evenals een Romeinse weg. Ook kwamen de fundamenten van het 11e-eeuwse bisschoppelijk paleis naar boven. Verder vonden archeologen resten van de Romeinse castellum-muur en liepen ze temidden van het puin, als gevolg van de instorting van de kerk in de 17e eeuw. Dit alles is nu laag-voor-laag te zien in de toer DOMUnder. Een unieke en tegelijkertijd ook spannende expositie, die een beeld geeft van de geschiedenis van Utrecht in de afgelopen 2000 jaar. En aangezien nog maar een derde van het gebied door archeologen is opgegraven, blijft DOMUnder voorlopig nog wel even actueel. Absoluut de moeite waard (zie ook pagina 42).

Te zien vanaf 3 juni op het Domplein.

www.domunder.nl

KIJKEN IN HET HUIS VAN DE PAUS

Het Paushuize aan de Kromme Nieuwegracht behoort tot de mooiste panden van Utrecht. Zowel exterieur als interieur is het gebouw fenomenaal. Dat je dit monument, ooit gebouwd in opdracht van bisschop Adrianus – de latere Paus – kunt bezoeken, weten slechts weinigen. En dat is jammer, want het is zeer de moeite waard. De bijzondere architectuur – de afwisseling van rode baksteen met lichtere speklagen van natuursteen en een markante trapgevel – maakt het een kenmerkend renaissancehuis met gotische invloeden. Maar ook de vier salons die voor het publiek toegankelijk zijn en zowel zakelijk (vergaderingen en congressen) als privé (huwelijk) zijn af te huren, zijn imposant en een feest voor het oog.

De rondleidingen zijn op 29 juni, 13 juli, 31 augustus en 13 september, tijdens de Open Monumentendag.

www.paushuize.nl

IN STAAT VAN OORLOG

Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Wie denkt dat deze bloedige oorlog aan Utrecht voorbijgegaan is, komt in de tentoonstelling In Staat van Oorlog bedrogen uit. Terwijl de wereldmachten elkaar in Belgische en Franse loopgraven te lijf gingen, was Utrecht paraat. Tienduizend soldaten werden ingekwartierd, voedsel ging op de bon en duizenden Belgische vluchtelingen vonden onderdak in onze regio. Door de strategische ligging was Utrecht van groot belang voor de landsverdediging. Ondanks de neutraliteit van Nederland verklaarde de regering alle strategisch gelegen gemeenten op 5 augustus 1914 ‘in staat van oorlog’. In de tentoonstelling komt u meer te weten over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor de inwoners van stad en provincie Utrecht. Foto’s, decors, unieke films en een introductie van Maarten van Rossem nemen u mee naar een roerige periode in de Utrechtse geschiedenis. Toegang is gratis, de Rabobank Utrecht betaalt uw kaartje.

Te zien t/m 21 september in

Het Utrechts Archief.

www.hetutrechtsarchief.nl

TWEE WEKEN PARADE

Veruit het leukste en meest artistieke zomertheaterfestival van Nederland. Daarom is De Parade ook dit jaar weer een bezoek meer dan waard. In Utrecht strijkt het festival neer tussen 18 juli en 4 augustus. In het Moreelsepark kunt u ruim twee weken genieten van 67 reguliere theatervoorstellingen, 16 speciale voorstellingen, 37 bands en een uitgebreid programma voor kids. Aanraders – zeker als u ze nog niet in het theater heeft gezien – zijn Beschuit met muisjes met Bram van der Vlugt en Nettie Blanken, To Sardinia with love van Dette Glashouwer en Barbaren van Theatergroep Oostpool. Speciale vermelding verdienen de monologen van John Buijsman en van Dominee Gremdaat. Omdat ze lekker tegendraads en zeer tegengesteld zijn. Maar beide zijn geweldig!

Te zien van 18 juli t/m 3 augustus

in het Moreelsepark.

www.deparade.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement