Asnova Architecture: betrokken Utrechts bureau

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Sinds medio 2017 is Asnova architecture gevestigd in het monumentale huizenblok van Rietveld in Oost, waar onder de naam Post Erasmuslaan 5 een centrum voor kunst en architectuur wordt gerealiseerd met Kuiper van Tuinen architecten, Scratch Interiors en Mieke van Pijpen interieur-

architectuur. Het past als project prima binnen de indrukwekkende portfolio van het Utrechtse bureau. Dat begon in Utrecht met de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg, gevolgd door projecten als Stairway to Heaven aan de Mariaplaats en Mad Mick en Big Mamou aan het Oud-Kerkhof. Asnova architecture groeide in 30 jaar uit tot een veelzijdig bureau met expertise in architectuur, interieur, restauratie en transformatie. De naam van zijn bureau licht Ronald Willemsen graag toe: "Asnova was een Russische avant-garde beweging van architecten en kunstenaars die in de twintig- en dertigerjaren van de vorige eeuw een nieuwe bouwstijl voorstond. Ik koos deze naam voor mijn bureau om aan te geven dat ik niet alleen belangstelling voor architectuur heb, maar ook een grote interesse voor architectuurgeschiedenis."

Thuis

Geboren in 1957 weet Willemsen al op jonge leeftijd dat hij architect wil worden. Na zijn middelbare school gaat hij naar de kunstacademie in Arnhem, maar hij switcht na een jaar naar de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede, in die tijd de meest vrije en kunstzinnige academie in Nederland. Als hij in 1982 afstudeert gaat hij als ontwerper werken bij meubelfabrikant Lundia. In 1984 verhuist hij naar Utrecht en gaat hij als ontwerper aan de slag bij Studio Grijs, destijds een bekend Utrechts bureau dat zich bezighield met meubelontwerp en woningbouw. Vanuit Utrecht volgt hij nog een vijfjarige opleiding aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam en specialiseert hij zich tegelijkertijd tot een allround architect. In de Domstad voelt Willemsen zich prima thuis, zowel privé als zakelijk. Met enige regelmaat stelt hij zijn huis open voor publiek en zijn Utrechtse projecten bezoekt en begeleidt hij het liefst per fiets.

Helpen

Post Erasmuslaan 5, zijn nieuwste project, biedt naast ruimte voor exposities, rondleidingen en concerten tevens werk- en logeerruimte voor 'artists in residence' en logees. Willemsen: "Ook is er nog plek voor ondernemers die complementair zijn aan ontwerpen en bouwen. Samenwerking met andere Utrechtse ondernemers staat, net als bij al mijn projecten, ook hier centraal. Elkaar helpen en aanvullen brengt je niet alleen verder, het creëert ook betrokkenheid bij elkaar en elkaars werkveld. Om die reden ben ik sinds 2 jaar ook actief partner bij De Slinger Utrecht, dat als betrokken netwerk de contouren van een toekomstagenda voor Utrecht bepaalt. Die rol past me wel!"

Asnova architecture

Erasmuslaan 5, Utrecht

www.asnova.nl

030 ? 240 04 46

Asnova architecture

Betrokken Utrechts bureau

Wie door Utrecht fietst of wandelt komt overal projecten van Asnova architecture tegen. De huidige transformatie van het Oogleidersgasthuis aan de F.C. Donderstraat bijvoorbeeld, samen met JWG architecten, of het in 2013 prachtig getransformeerde voormalige Dekkledenhuis aan de Muntkade. Maar ook de moderne villa's in Rijnsweerd en het architectonische statement Copernicus in de Vogelenbuurt. Oprichter en eigenaar Ronald Willemsen aan het woord.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement