Literatuur

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Literatuur

MAG IK MENEER KRISTEL EVEN SPREKEN?

Door Kristel Groenenboom

Niet alleen in loondienst doen zich nog altijd verschillen voor tussen mannen en vrouwen. Ook vrouwelijke ondernemers hebben te maken met vooroordelen en worden anders benaderd dan hun mannelijke equivalenten. Dat is althans de ervaring van Kristel Groenenboom. Sinds haar 23e runt zij een containerbedrijf. Anders dan bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening is zo'n technische bedrijfstak nadrukkelijk een mannenwereld. Dat maakt het voor een vrouw aan het roer, zeker een jonge vrouw, tot een forse uitdaging. Groenendijk slaat zich er met verve en veel humor doorheen maar legt in haar boek de vinger regelmatig op de zere plek. Daarbij beperkt zij zich niet tot haar ervaringen als vrouw in een mannenwereld. Bijvoorbeeld ook vooroordelen ten aanzien van leeftijd en de vermeende noodzaak tot groei komen aan bod.

184 pag. ISBN 978-94-6126-241-7. ? 16,95. Haystack.

HET PROBLEEM MET PROBLEMEN

Door Wouter Fioole

Problemen te lijf gaan met de grootste kans op succes begint met het besef dat veel afhangt van de manier waarop je een probleem bekijkt. Vooroordelen en vertrouwde shortcuts kunnen leiden tot een automatische piloot die sommige problemen onoplosbaar maakt. Wouter Fioole ontwikkelde een methode waarmee problemen gestructureerd worden benaderd. Daartoe verdiepte hij zich onder meer in de werkwijze van mensen die foutloos moeten acteren: artsen, rechters, bruggenbouwers. Een aantal wijze lessen uit het boek: realiseer je dat het oplossen van een probleem tijd kost. Richt je niet op symptomen maar ga ook niet altijd ? hoe logisch het ook klinkt ? op zoek naar de ultieme oorzaak van het probleem. Soms is deze niet meer traceerbaar of simpelweg te complex. Richt je daarom op die oorzaak waar je nog wel invloed op hebt.

182 pag. ISBN 978-94-6126-247-9. ? 23,50. Haystack.

TRENDS 2018

Door Adjiedj Bakas

Voorafgaand aan het nieuwe jaar geeft trendwatcher Adjiedj Bakas steevast een inkijkje in zijn glazen bol. 2018 is het jaar van de hond, althans volgens de Chinese astrologie. Bakas verwacht dat dit onder meer tot uitdrukking komt in een toenemende waakzaamheid bij het verdedigen van vrijheid en tolerantie. Ook signaleert hij roedelvorming; groepen met framilie, gelijkgestemde vrienden en familie die vooral op elkaar gericht zijn en zich afsluiten van mensen wiens mening hen onwelgevallig is. Op de arbeidsmarkt komt de nadruk te liggen op vaardigheden die niet geautomatiseerd kunnen worden. Empathie en communicatief vermogen worden in tal van beroepen alsmaar belangrijker. Vaak maakt dat omscholing nodig. Verder verwacht Bakas dat de tendens tot uitbesteding ook het mkb bereikt. Dit leidt tot de opkomst van de mzp'er, een mkb'er zonder personeel. Net als framilie een van de nieuwe termen die Bakas introduceert in zijn jongste boek. Ook daarmee blijft hij de traditie trouw.

184 pag. ISBN 978-94-9193-237-3. ? 9,95. Dexter.

DE MANAGEMENTMONOLOGEN

Door Gyuri Vergouw

Door de alsmaar groeiende hoeveelheid managementliteratuur is het bijkans ondoenlijk om overzicht te houden. Alles lezen gaat niet, dus welke selectie maak je? Wat is echt relevant en doorstaat de tand des tijds? Om te helpen door de bomen het bos te zien, schreef Gyuri Vergouw De managementmonologen. Vergouw - econoom, organisatieadviseur, toezichthouder en auteur ? scheidde voor zijn tiende boek het kaf van het koren. Via hoofdlijnen als leiderschap, veranderen, strategie en financiën houdt hij de belangrijkste theorieën tegen het licht, schetst hun essentie en waarde. Eigenlijk weten we maar één ding echt zeker, constateert Vergouw: bijna niets werkt altijd en overal en bijna alles werkt wel eens ooit en ergens.

172 pag. ISBN 978-90-2441-437-6. ? 22,50. Boom.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement