Nederland bevindt zich midden in een uitdagende periode van arbeidsmarktkrapte, waarbij Utrecht, Heart of Health de grootste arbeidsmarktkrapte van Nederland ondervindt. Terwijl grote bedrijven al volop investeren in technologie zoals Kunstmatige Intelligentie (AI) blijft de motor van de economie, het mkb, vaak achter. Dit zorgt voor een groeiende kloof die we moeten dichten om onze concurrentiekracht als Nederland te behouden. Maar hoe kan het mkb profiteren van technologische innovaties zoals AI? En wat kunnen zij leren van de toepassingen in andere sectoren?
De grootste werkgever van de metropoolregio Utrecht, het UMC Utrecht, maakt gebruik van AI om de zorg van morgen te realiseren en tegelijkertijd de werkdruk van zorgverleners te verlichten. Deze innovaties zijn niet alleen toepasbaar in de zorg, maar bieden waardevolle voorbeelden voor het mkb. AI biedt enorme kansen om repetitieve taken te automatiseren en administratieve lasten te verlichten, zodat medewerkers meer tijd hebben voor taken die échte waarde toevoegen.
Slimmer werken in de zorg met AI
Een voorbeeld van een slimme AI-toepassing in het UMC Utrecht is het automatiseren van concept ontslagbrieven. Artsen besteden gemiddeld een uur aan het opstellen van ontslagbrieven na een patiëntbehandeling, tijd die veel beter besteed kan worden aan patiëntenzorg. Daarom ontwikkelt het UMC Utrecht een applicatie die deze brieven automatisch genereert met behulp van AI-taalmodellen. Dit bespaart zorgverleners tijd en verlaagt de administratieve lasten. De brieven worden altijd gecontroleerd door een arts. Dit soort AI-oplossingen kan niet alleen in de zorg, maar ook in het bedrijfsleven waardevol zijn. Bijvoorbeeld voor het automatiseren van rapportages, klantenservice of contractbeheer.
AI tegen 'no-shows'
Een ander voorbeeld van AI in actie is het voorspelmodel voor ‘no-shows’ bij poliklinische afspraken. Dat patiënten soms niet opdagen voor hun afspraken zorgt voor gemiste zorg voor patiënten, onbenutte tijd en capaciteit. Door AI te gebruiken om patronen te herkennen, kan het UMC Utrecht voorspellen wanneer patiënten waarschijnlijk niet komen. Dit stelt het UMC Utrecht in staat de werkagenda beter in te richten, patiënten op tijd te kunnen zien en verspilling van tijd te voorkomen. Dit model is gedeeld met andere ziekenhuizen en zorgorganisaties (onder andere in de GGZ) en staat open-source beschikbaar in het kader van volledige transparantie. Buiten de zorg kan het model worden ingezet voor het optimaliseren van klantafspraken of voorraadbeheer.
Kansen voor het mkb
De samenwerkende Economic Boards Nederland verzamelen momenteel AI-toepassingen die voor het mkb bruikbaar zijn. En de EBU pleit voor de oprichting van een regeringscommissaris arbeidsproductiviteit die specifiek verantwoordelijk is voor het verbeteren van de productiviteit, werkdrukverlaging en werkplezier in het mkb.
Omdat arbeidsproductiviteit voor 75% van mensen en 25% van technologie komt, zou deze commissaris bedrijven kunnen ondersteunen in het adopteren van AI en andere technologieën, zodat zij beter kunnen concurreren op nationaal en internationaal niveau. Door de juiste voorbeelden op te halen en deze te delen met mkb’ers die vaak geen tijd of middelen hebben om zelf met AI aan de slag te gaan, kunnen we als metropoolregio Utrecht een voortrekkersrol spelen in het bevorderen van een innovatieve en productieve werkcultuur. Het mkb heeft de tools, nu is het tijd om ze te gebruiken.
Carina Hilders, voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht
Michiel Dijkman, directeur Economic Board Utrecht
Utrecht
Business
☰
bekijk overige regios
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Utrecht Business Nr5 2024
Maffia als metafoor: Italiaanse les van Jan-Joost Kroon Column EBU: Zet AI in voor een hogere arbeidsproductiviteit Vergoeding structureel overwerk telt mee bij berekening vakantieloon Heske Groenendaal nieuwe voorzitter VNO-NCW MiddenProject met 500 Renaults in Utrecht: Elektrische deelauto’s verlagen druk op het stroomnet Herstelarts impuls voor positieve gezondheid Slimmer met stroom Werken met een MVP: van idee naar impact Volop energie ophalen Gezocht: klanten met lev Keurmerk Veilig Ondernemen Column Geraldine Septer (The LiveLab Company) PGGM verhuist naar Utrecht - Nieuwe Tuin in Gildenkwartier Burn-out preventie: voorkomen is beter dan genezenVijf conversiedrempels Verhaaltje van NonVerbaaltje