Non-verbale communicatie is meer dan alleen weten wat de betekenissen zijn van een bepaalde beweging. Het is ook zonder oordeel waarnemen. Zien wat er gebeurt, begrijpen waarom het lichaam een bepaalde beweging geeft en vooral verandering van signalen opvangen. In de rubriek Verhaaltje van NonVerbaaltje neem ik je mee in wat er achter een beweging schuilgaat en geef waarnemingstechnieken om lichaamstaal beter te kunnen observeren.
Ik schuif aan bij een meeting over de voortgang van een project. Een collega komt verhit uit een ander overleg waar de gemoederen hoog opliepen. Hij heeft geen tijd om tot rust te komen. Zijn hele voorkomen is gespannen en gestrest; hij heeft een versnelde ademhaling, een snelle loop en is super alert.
Normaal gesproken kan deze persoon rustig en doordacht zijn, maar nu heeft hij zoveel aan zijn hoofd dat het hem veel moeite kost om zijn normale gedrag te tonen. In deze setting, op dit moment en met alles wat in hem speelt, handelt deze collega gestrest, alert en zelfs geagiteerd. Wanneer hijzelf door heeft hoe hij op dit moment overkomt, welk effect zijn voorkomen heeft op anderen en hoe zijn gedrag dit overleg beïnvloedt, kan hij door zelfinzicht van zijn eigen baseline de vorm van invloed positief en constructief veranderen.
We weten vaak niet hoe we ons echt gedragen in bepaalde situaties. Wat dit gedrag met de ander doet, merken we vaak aan de reactie die terug komt. De ander kan ook gestrest raken of juist dichtklappen. Er kunnen onnodige spanningen ontstaan en als overmaat van ramp kan de collega helemaal verkeerd begrepen worden.
Weten hoe je in verschillende situaties op een bepaalde manier overkomt, geeft je inzicht in jouw eigen verbale en non-verbale communicatie. Je kunt niet alleen voelen hoe je je voelt, maar ook weten welke signalen je op dat moment in je gezicht of met je handen maakt, en hoe je lichaam beweegt.
Techniek baseline bij jezelf:
-Film jezelf 5 minuten in verschillende situaties en contexten.
-Doe het geluid aan en luister alleen. Noteer spreeksnelheid, intonatie, toonhoogte, taalgebruik.
-Doe het geluid uit en kijk. Noteer kleine en grote bewegingen in gezicht, handen, voeten en lichaam.
-Luister en kijk niet, maar ondertitel het gesprek. Onderstreep alle overbodige woorden.
Wanneer de verschillende situaties zich voordoen, let dan op:
-Je gevoel; neem bewuster situaties waar.
-Je houding, bewegingen en gelaatsuitdrukkingen.
-Noteer je stemming van dat moment.
-Noteer waar je mee bezig bent en wat je van plan bent te gaan doen.
Na een tijdje ga je de specifieke bewegingen en gelaatsuitdrukkingen in situaties herkennen. Hoe beter je jezelf kent en weet hoe je overkomt, hoe meer impact je in een gesprek kunt geven.
Isabelle van de Nadort
specialist non-verbale communicatie
www.nonverbaaltje.nl
info@nonverbaaltje.nl
Utrecht
Business
☰
snel schakelen
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Utrecht Business Nr5 2024
Maffia als metafoor: Italiaanse les van Jan-Joost Kroon Column EBU: Zet AI in voor een hogere arbeidsproductiviteit Vergoeding structureel overwerk telt mee bij berekening vakantieloon Heske Groenendaal nieuwe voorzitter VNO-NCW MiddenProject met 500 Renaults in Utrecht: Elektrische deelauto’s verlagen druk op het stroomnet Herstelarts impuls voor positieve gezondheid Slimmer met stroom Werken met een MVP: van idee naar impact Volop energie ophalen Gezocht: klanten met lev Keurmerk Veilig Ondernemen Column Geraldine Septer (The LiveLab Company) PGGM verhuist naar Utrecht - Nieuwe Tuin in Gildenkwartier Burn-out preventie: voorkomen is beter dan genezenVijf conversiedrempels Verhaaltje van NonVerbaaltje