Sterk bedrijfsleven voor een sterke gemeente

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2013 | Lees volledige uitgave online

Tienpuntenplan voor Utrechtse politiek

Sterk bedrijfsleven voor

een sterke gemeente

Blijf investeren in bestaande bouw, nieuwbouw en infrastructuur. Beperk de stijging van de lokale belastingen tot maximaal het niveau van de inflatie. Zorg voor minder regels door onnodige vergunningen te schrappen. Dat is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland de top drie van onderwerpen die de basis moeten vormen van de economische paragraaf van verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Een sterk ondernemersklimaat zorgt voor een bloeiende gemeente, met voldoende werkgelegenheid. Bedrijven scheppen banen, zorgen voor een levendige gemeente en centrum en sponsoren lokale initiatieven. Ondernemers hebben daar een lokaal bestuur voor nodig met een sterke economische agenda, die groei stimuleert en onnodige belemmeringen wegneemt of voorkomt.

Stem laten horen

VNO-NCW Utrecht zal samen met MKB-Midden en de lokale bedrijvenkringen de komende tijd gebruiken om op verschillende manieren de stem van het bedrijfsleven te laten horen bij lokale politieke partijen. Uiteraard komen daarbij ook plaatselijke thema’s aan bod. Zodat ondernemers op 19 maart 2014 kunnen kiezen voor een partij die het ondernemersbelang hoog houdt. ‘In de stad Utrecht maken we het de ondernemende kiezers gemakkelijk,’ zegt Rob Eradus, voorzitter van VNO-NCW Utrecht. ‘Het Platform Ondernemend Utrecht, waar VNO-NCW Utrecht deel van uitmaakt, zal de verschillende partijprogramma’s naast de lijst van aanbevelingen van het bedrijfsleven leggen. De uitkomst publiceren we. Partijen die de boot volledig missen en het minst van onze aanbevelingen hebben overgenomen, krijgen een rood sein.’ Volgt een programma de lijn van ondernemend Utrecht tot op zekere hoogte, dan krijgt dat het sein oranje. ‘Voor partijen die het geluid van ondernemend Utrecht echt horen, staat het licht op groen. En daar hopen we natuurlijk op,’ aldus Eradus. ‘Onze acties richting de gemeenteraadsverkiezingen worden afgesloten met een groot politiek debat om ook daar nog eens sterk de stem van het bedrijfsleven te laten horen.’ n

TOP 10 VAN PLATFORM ONDERNEMEND UTRECHT

Het tienpuntenplan van Platform Ondernemend Utrecht (POU) – namens ruim vijftien Utrechtse ondernemersverenigingen, bedrijvenkringen en andere belangenorganisaties. Ter aanbeveling aan de politiek.

• Streef naar een ambtelijke en bestuurlijke organisatie met veel aandacht voor de economische ontwikkeling van Utrecht.

• Bevorder een positief imago door ‘Utrecht bereikbaar, tijdig en op tijd’ als trekker voor het bedrijfsleven te realiseren.

• Investeer in stadspromotie door de kwaliteit van het Utrechtse vestigingsklimaat ten minste te behouden, maar liever nog te verbeteren.

• Streef naar optimale bereikbaarheid. Bijvoorbeeld: kies voor een spoedige voltooiing van de Ring van Utrecht met voldoende capaciteit.

• Investeer in de kwaliteit van de openbare ruimte, zoals de binnenstad, de winkelgebieden, bedrijventerreinen en kantorenparken.

• Realiseer de actiepunten uit de economische agenda, samen met het bedrijfsleven.

• Ga wat flexibeler om met bestemmingsplannen en functiemogelijkheden. Faciliteer ook starters met werk-, vergader- en ontmoetingsruimten.

• Stimuleer werkgelegenheid door een goede afstemming van vraag en aanbod en gerichte scholing van personeel.

• Blijf verduurzaming bevorderen. Onder meer door in bestekken en bij gunning van werkzaamheden hier aandacht aan te besteden.

• Reduceer regeldruk om ondernemers ruimte te geven om te ondernemen. Toets nieuwe regels op de administratieve consequenties.

VNO-NCW NIEUWS

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement