EBU Update: duurzaam kantoorgebouw met een missie

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2013 | Lees volledige uitgave online

Direct aan het Stationsplein in Amersfoort wordt hard gewerkt aan de Business Garden. Een uiterst duurzaam kantoorgebouw (4.000 m2) met een missie: het creëren van een flexibele werk- en vergaderomgeving voor duurzame ondernemers en

organisaties, die inspireert, faciliteert en verbindt. Initiatiefnemer is Paul Heistein, directeur van de One Planet Foundation.

Het gaat om een zeer energiezuinig gebouw met natuurlijke ventilatie via een zonneschoorsteen, groene gevels, city farming, horizontale en verticale moestuinen, energieopwekking, hemelwateropvang, daktuinen et cetera. De ambitie is om het hoogst haalbare duurzaamheidslabel voor herontwikkeling van bestaande gebouwen in Nederland te verkrijgen. Het gaat om een renovatie van 8 miljoen euro plus hergebruik van een oud, leegstaand kantoorgebouw.

Klimaatkas, zonnepanelen en planten

Paul Heistein: ‘Op zeer korte termijn gaan we het hele gebouw kopen en de planaanvraag indienen.’ Het ontwerp is in de laatste maand nog radicaal aangepast. In eerste instantie was het idee om het hele gebouw te strippen en nieuwe isolerende gevels aan te brengen, maar dat is nu van de baan. Na het aantrekken van het Britse architectenbureau ZED factory, gespecialiseerd in duurzaamheid op basis van Carbon Footprint, werd besloten om het oude gebouw te behouden en er een ‘dubbele huid’ klimaatkas omheen te bouwen. Daar bovenop worden zonnepanelen geplaatst. Het oude gebouw wordt volledig bedekt met planten.

Huurders en financiering

Tot nu toe hebben zes huurders getekend om van dit gebouw hun toekomstige werkplek te maken. Daaronder Pre-Consultants, ISPT, Matchpoint, One Planet en Bureau Groenadvies. Met een stukje flexibele woonruimte en een huurgarantie is daarmee 50% rond. Het benodigde startkapitaal om het gebouw te kopen is ook toegezegd. In de komende maanden wordt hard gewerkt om het huurpercentage tot boven 70% te brengen en daarmee de voorwaarden voor het aantrekken van vreemd vermogen veilig te stellen. Vanaf september gaat er gebouwd worden en naar verwachting zal het gebouw na tien maanden klaar zijn. Tegelijkertijd leidt het project tot een mooie coalitie van partners, waaronder One Planet, Lithos, ZEDfactory en ZEEP architecten uit Amersfoort, die duurzame renovaties van andere oude gebouwen kunnen aanpakken. Daarnaast zijn gesprekken gaande met andere partners.

Ontmoeting

Naast de functie van werklocatie heeft Paul Heistein nog meer in petto. Zo zal het gebouw ook ingezet worden als woonlocatie en als plek voor kennisdeling en ontmoeting. Er staan een informatiecentrum, een duurzaamheidsmediatheek, tentoonstellingen, projectruimtes, een horecagelegenheid met biologische voeding en ook een theater-auditorium gepland. Paul Heistein: ‘Dit wordt echt een baanbrekend project. Er is nog geen enkel kantoorgebouw in Nederland dat in de buurt komt van 100% eigen energieopwekking! Zelfs voor ons is dit een zware opgave. En het vereist ook de medewerking van de gebruikers.’ n

ECONOMIC BOARD UTRECHT

Irene ten Dam, EBU: ‘De EBU ziet Business Garden als een iconisch voorbeeld van duurzaam renoveren. Ik heb het netwerk ingezet om huurders en innovatieve aanbieders, waaronder Mobilane, in contact te brengen met Business Garden. Ik vind het belangrijk dat het project niet stilvalt door bijvoorbeeld een gebrek aan huurders.’ Mobilane is een ontwikkelaar van innovatieve kant-en-klare groensystemen.

Business Garden

State-of-the-art

duurzaam kantoorgebouw met een missie

EBU UPDATE

Meer informatie: www.oneplanet.org

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement