Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2014 | Lees volledige uitgave online

REVIVAL VOOR OUDE MEESTER

Kort geleden startten Acda en De Munnik hun gezamenlijke afscheidstournee. Vrijwel tegelijkertijd begon laatstgenoemde aan een eigen voorstelling over Neil Diamond. Deze wereldberoemde Amerikaanse zanger scoorde in de jaren zeventig en tachtig hits met zoete liedjes als: I am I said, Song blue en Beautiful noise. Hij verkocht meer dan 130 miljoen albums en wordt als een van dé popartiesten van die jaren beschouwd. Inmiddels is Diamond (zo heet hij echt!) 73 en bezig aan zijn zoveelste revival. Paul de Munnik, als jongen geen uitgesproken fan van de zanger, kreeg de afgelopen jaren steeds meer bewondering en waardering voor het werk van de oude meester: ‘Telkens als je denkt: “Oei, dit zou wel eens een heel fout nummer kunnen zijn” trekt Diamond het weer recht met zijn prachtige timbre en geweldige melodielijnen, die je vervolgens je hoofd niet meer uit krijgt’.

Te zien op 20 september in TivoliVredenburg.

www.b2music.nl

HOMMAGE AAN LIED- EN LEVENSKUNSTENAAR

Op 20, 21 en 22 oktober brengt een aantal artiesten, waaronder Ricky Koole, Egon Kracht, Theo Nijland en Marcel de Groot een ode aan de ruim een jaar geleden overleden lied- en levenskunstenaar Maarten van Roozendaal. Een hommage met vanzelfsprekend veel nummers van hem, maar ook van muziek van anderen waar Maarten zo van hield. Van Roozendaal was geliefd bij collega’s en publiek. Zijn werk werd vooral bewonderd en geprezen vanwege de sterke teksten en zijn prachtige, doorleefde stem. Bij deze speciale hommage wordt ook een boek gepresenteerd: Jij blijft bij mij, een uitgave van het verzamelde werk van Maarten van Roozendaal, inclusief bladmuziek.

Te zien op 20, 21 en 22 oktober in de Kleine Komedie Amsterdam. www.kikproductions.nl

BACK TO BASIC SMAAKT NAAR MEER

Eerlijk gezegd: ik had het de laatste jaren wel gehad met de mannen van NUHR, oftewel met Joep van Deudekom, Viggo Waas en Peter Heerschop. Niet zo zeer individueel, wel met hun samenwerkingsverband. Wat ooit ijzersterk begon met voorstellingen als Uitverkoren, Het Verdrag en later met Wachten op Godot en Festen (samen met De Ploeg), ontaardde de laatste jaren in vastgelopen en vooral: vastgeroest repertoire. De creativiteit was weg, plat en goedkoop amusement kreeg ruim baan. Maar het moet gezegd: Back to Basic smaakt weer naar meer. Het lijkt erop alsof de heren – deze keer weer aangevuld met Eddie B. Wahr – het zelf ook hebben aangevoeld. Ze moesten terug naar wat hen ooit bond: originaliteit, absurdisme en plezier. Back to basic wordt daarom weer ouderwets in een hoog tempo gespeeld, met universele karakters (Viggo als ladykiller, Joep als loser en Peter als gewiekste zakenman) en veel geniale scènes, waarvan een aantal al eerder door hen op toneel werd gebracht. Maar ja, wat wil je ook als je al ruim 25 jaar hetzelfde doet…

Te zien op 13 en 14 oktober in de Schouwburg Utrecht en op

8 november in Figi Zeist. www.bostheaterprodukties.nl

Foto Joris van Bennekom

Foto Jaap Reedijk

THELPEUT’S DEBUUT BIJ DUS

Na het bijna faillissement van De Utrechtse Spelen in 2012 en het als gevolg daarvan terugtreden van de oude directie, lijkt met de entree van de nieuwe artistiek directeur Thibaud Thelpeut de rust weergekeerd. In tegenstelling tot zijn voorganger Jos van Thie, die het vooral zocht in groteske, luchtige voorstellingen, gaat Thelpeut bij voorkeur voor het serieuze, zware werk. Zijn eerste, grote zaalproductie bij DUS is Phaedra, in een poëtische bewerking van Hugo Claus, met onder andere Wendell Jaspers en Marlies Heuer.

Te zien van 8 t/m 11 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht en op 2 november

in De Flint in Amersfoort.

www.deutrechtsespelen.nl

LEKKER CLICHÉ, LEKKER VET

De musical staat als een huis in Nederland. Daarom komt de liefhebber van dit genre ook in het nieuwe seizoen weer volop aan zijn trekken, met de premières van Billy Elliot, Hartsvrienden en Moeder, ik wil bij de revue. De laatste musical gaat zelfs ruim vijf maanden draaien in het Beatrix-theater. Na het succes van de gelijknamige televisieserie durfde Joop van den Ende het wel aan om een eigen musicalbewerking te realiseren van dit ongekend populaire verhaal dat zich afspeelt in de jaren vijftig. De mooiste Nederlandse liedjes van toen (van onder meer Wim Sonneveld, Gerard Cox en Frans Halsema) worden nu op de planken gebracht door Simone Kleinsma en Jon van Eerd. Laatstgenoemde speelde in de tv-serie mee in dezelfde rol, die van John Hogendoorn. Samen met zijn vrouw Riet vormt hij een beroemd revue-duo dat niet zonder en niet met elkaar kan leven. Bob, zoon van een kolenboer, komt door toeval bij de revue en op dat moment verandert zijn hele leven. Lekker cliché, lekker vet!

Te zien vanaf 9 september vrijwel dagelijks tot begin februari in het Beatrix-theater in Utrecht.

www.ikwilbijderevue.nl

Foto Bart Koetsier

BEDWELMEND, ENERGETISCH EN OPZWEPEND

Thomas Azier is voor velen nog een onbekende. Maar wie het festivalseizoen intensief volgt en af en toe een concertje meepikt, kent hem als meest talentvolle vaderlandse techno-artiest. Vanuit het Friese platteland trok Azier als 19-jarige student naar Berlijn, op zoek naar een muzikaal leven van hoge pieken en diepe dalen. Hij ontdekte er zichzelf en keerde na vijf jaar pielen met elektronica en geluid terug als zwarte prins van de Nederlandse popmuziek. Eind 2012 maakte Azier zijn debuut in het circuit bij Noorderslag, vorig jaar brak hij met zijn debuutalbum Hyslag door en werd verkozen tot 3FM Serious Talent. Dit jaar speelt Azier op vrijwel elk festival, zoals onlangs nog op Lowlands. Zijn techno is bedwelmend, energetisch en vooral ook: opzwepend. Zien!

Te zien op 24 oktober in TivoliVredenburg.

www.thomasazier.com

Foto Ben Roth

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement