Florent: koken met lef

Magazines | Utrecht Business Nr 5 2018 | Lees volledige uitgave online

recensie | florent

Florent

Koken met lef

Aan het Visschersplein, net achter de winkelstraten in een stukje Utrecht waar je niet zo snel komt, vind je Florent; een eigenzinnig Frans restaurant met een moderne twist.

Fotografie: Sarah Distel

Florent oogt knus, ondanks de stoere strakke inrichting. Het restaurant biedt verschil-lende sferen; een lange bank achterin, ovale tafels in het midden en ronde met linnen gedekte tafels aan het raam. Opvallend is een wand van blauw getint glas, beschilderd met kalkverf waarop historische figuren 'geplakt' zijn als krantenknipsels. De grote spiegelwand achterin geeft een ruimtelijk effect.Vive La Fête menuOnze tafel bevindt zich aan het raam. Op de tafel staan nootjes voor bij het glaasje bubbels en kakelvers brood van Bond & Smolders met roomboter. Deze bakker is een begrip in Utrecht en omstreken. Een blik op de menukaart leert dat hier Franse gerechten geserveerd worden in een vernieuwend jasje.

Hoewel de à la carte gerechten stuk voor stuk aanlokkelijk klinken zoals steak tartare, bouil-labaisse en côte de boeuf, kiezen wij voor het Vive La Fête menu, dat bestaat uit vier gan-gen inclusief bruisend aperitief, bijpassende wijnen en onbeperkt tafelwater en koffie en thee met friandises toe voor een vaste prijs. SeizoenenDat er hier door chef-kok Jeroen Brouwer en zijn team met de seizoenen wordt meege-kookt blijkt bij ons voorgerecht: een snoek-baars die vergezeld gaat met een terrine van hutspot en trompette de la mort dressing. Een perfect gerecht om deze herfstachtige avond mee te starten. De chocolade in de dressing maakt het helemaal af. De Riesling uit 2017 van wijnhuis Raddeck is een frisse

elegante wijn, ideaal om een diner mee te beginnen.Het tussengerecht bestaat uit gerookte eendenborst, crème van hazelnoot, gerookte sjalotten mayonaise, zoetzure flespompoen, grapefruit en krokante uienringen; een ware sensatie voor je smaakpapillen door de combinatie van zoet en zuur en de crunchy uienringen. Bedrijfsleider en wijnliefhebber Jaap Hammacher schenkt er een Pinot Noir uit 2015 bij van wijnproducent Edoardo Miroglio. Opvallend is dat deze wijn uit Bulgarije afkomstig is, een niet voor de hand liggend land als het om wijnen gaat. We proeven rood fruit en specerijen. De wijn is licht en sappig en matcht daardoor uitstekend met ons gerecht.

florent | recensie

Groenten in de hoofdrolHet hoofdgerecht dient zich aan in de vorm van wild zwijnfilet, crème van spruiten, roer-gebakken spruiten met pistache, een appeltje uit de oven met vijgenjam, krokant gebakken bloedworst en een jus van gepofte knoflook. Zowel mijn tafelgenoot als ikzelf zijn nooit fan geweest van spruitjes, maar op deze manier bereid zouden we wensen dat ze vaker op ons menu zouden staan. Heel vernieuwend hoe Florent hier groenten de hoofdrol durft te laten spelen. Het is dan ook niet zo gek, dat het restaurant tevens geliefd is bij vegetariërs. Ook voor hen staan er meer dan voldoende spannende gerechten op het menu. De bijpassende wijn uit 2015 van Van Zellers & Co uit Portugal bevat druiven van Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Roriz en is vol van smaak. De uitleg die Jaap bij iedere wijn geeft, is zelfs voor niet doorgewinterde wijnliefhebbers amusant en goed te volgen. Sowieso is het gehele team vanavond attent, vrolijk en no-nonsense en zorgt ervoor dat het ons de hele avond aan niets ontbreekt.

Wanneer we toe zijn aan het dessert arriveert de gepocheerde speculaas, mandarijn sorbet, mascarpone mousse en gepofte marsepein. Een gerecht, waar mijn tafelgenoot en ik nog de hele week naar terugverlangd hebben. De bijbehorende Pedro Ximenez van wijnhuis Barbadillo uit Spanje, slaan we deze keer even over, want we zijn meer dan voldaan. Passie en vakmanschapTerugkijkend op onze avond komen we tot de conclusie dat we blij worden van Florent, waar overduidelijk met lef gekookt wordt. Passie en vakmanschap is wat er hier toe doet. Wil je eens afwijken van de gebaande paden, ga hier dan beslist eten!

FlorentVisschersplein 753511 LX Utrecht030-2333008www.restaurant-florent.nl

Zakelijk dineren bij FlorentOok voor een zakelijk diner ben je bij Florent aan het juiste adres. Niet alleen vanwege de uiterst gunstige ligging in de binnenstad van Utrecht (parkeergarage Springweg is slechts 1 minuut lopen), maar ook vanwege de sfeer-volle inrichting met open keuken. De ronde, met linnen gedekte tafels zijn namelijk ideaal voor een rustig en zakelijk gesprek. Daar-naast kunnen de tafels aan de stijlvolle bank aan elkaar geschoven worden, voor als je met het hele team of de afdeling wilt dineren. Het geheel afhuren van het restaurant is ook mogelijk.

Foto: Marnix Schmidt

Foto: Marnix Schmidt

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement