Maartje Koppen in gesprek met Nathalie Beck: "Ik was een regelrechte bitch"

Magazines | Utrecht Business Nr1 2024 | Lees volledige uitgave online

Tot die conclusie, iets anders verwoord, kwam ze nadat ze aan een stevige portie zelfreflectie deed tijdens een leadership trail waarin ze vijf volle dagen off grid de natuur in trok.
 
Want antwoorden op vragen als “Wie ben ik?” en “Wat wil ik?” kunnen behoorlijk schuren met de professionele rol waarin je je bevindt en de verwachtingen die daarbij horen. Althans, zo kan het lijken...
 
Want Nathalie was dus Managing Director. Niet omdat ze daar altijd al van gedroomd had, maar omdat haar missie en de omstandigheden haar daar brachten. Een rol die van haar vroeg om aan te sturen, te structureren en rapporteren en directief te zijn. En dat alles lekker krampachtig, straalt haar hele non-verbale communicatie uit als ik het hier met haar over heb.
 
Maar resultaatgericht als ze is, is Nathalie verre van happy. Veel te weinig productief naar haar zin, met onvoldoende ruimte om nieuwe dingen aan te slingeren waar ze juist zoveel energie uit haalt. De verantwoordelijkheid drukt bovendien behoorlijk op haar. Dat alles maakt haar geen leuker mens. Niet voor zichzelf en niet voor haar team. “Ik vond mezelf echt een heel irritant vrouwtje op dat punt.” Of, met andere woorden, een regelrechte bitch. Pijnlijk om te constateren.
 
Misschien ook wel pijnlijk herkenbaar als je eens eerlijk naar jezelf kijkt? Want hoe gedraag jij je, uit hoofde van je functie? Wat vraagt jouw rol van je? Is dat hoe je wilt zijn, voor jezelf en voor de mensen om je heen? Want mind you, hoe jij je gedraagt op je werk en hoe je je daarover voelt, neem je ook mee je privéleven in. Dat heb ik al te vaak gezien bij de ondernemers met wie ik werk.
 
Nathalie besluit dat er iets moet veranderen. Drastisch. Want dit is niet hoe zij als ondernemer, werkgever en mens wil zijn. Dus neemt ze ontslag als Managing Director, om de rol van Chief Miracle Maker op zich te nemen. Met exact dezelfde verantwoordelijkheden maar met de ruimte om het anders aan te vliegen. Waardoor ze niet alleen veel relaxter wordt, maar ook veel meer weet te realiseren.
 
Wat Nathalie eigenlijk deed door de rol een andere naam te geven, is de lading van de rol afnemen en het beeld loslaten van hoe zij dacht dat ze zich diende te gedragen als ‘een goede Managing Director’. Wat haar de ruimte gaf om een eigen beeld van die rol te vormen, met een lading die haar wél echt past.
 
Zoals Nathalie zegt: “Als je echt transformatie wilt, moet je de context veranderen.” Zo’n titel aanpassen, kan daar onderdeel van zijn. Maar dat was natuurlijk niet alles wat er veranderde.
 
Als je tot hier gelezen hebt, wil ik jou uitnodigingen jezelf ook eens  serieus de vragen te stellen wie je bent, wat je wilt én in hoeverre dat nu al werkelijkheid is. Trek je conclusie én neem de stappen die nodig zijn.
 
Het hele gesprek met Nathalie hoor je in aflevering 9 van de podcast “Ondernemers in het MKB – over groeipijnen en andere uitdagingen”, te vinden in elke podcastapp. Waarin we het onder andere óók hebben over welk systeem Nathalie introduceert om de verantwoordelijkheid minder zwaar te laten drukken, over kritische massa's & eikels, pijn, plezier & discipline,  een veilige omgeving creëren voor je medewerkers en nog heel veel meer...
 
Maartje Koppen
(Business) Coach, psycholoog en EFT in Business-expert

www.maartjekoppen.nl

De complete podcast van Maartje is hier te vinden


 
Foto: Mirjam van Helvoort (Fotografie met een verhaal)

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement