Ondernemers ontdekken medewerker met arbeidsbeperking

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Ondernemers ontdekken medewerker met een arbeidsbeperking

‘Hij is zo gedreven om alles te

leren dat ik het wel aandurfde’

Ik wens u veel personeel, horen we wel eens, om te laten weten dat het hebben van medewerkers eerder een last dan een lust is. Er is dan nog extra veel onwennigheid over het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking; dat zal wel helemáál lastig zijn. Twee werkgevers zijn het hier volstrekt niet mee eens. Zij spreken uit ervaring.

‘Al mijn klanten vinden het een prachtig initiatief.’ Aan het woord is Paul van Heelsbergen, eigenaar van een garagebedrijf in Utrecht. Hij heeft sinds enige tijd een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst. ‘Dat is Corné, enorm enthousiast. Ook al heeft hij weinig fysieke kracht – hij is heel klein en niet zo sterk –, ik kan steeds meer aan hem overlaten. Hij is zo blij dat hij deze kans nu heeft. Dat maakt ook bij mij veel energie los om hem in deze baan te laten groeien.’

Fantastische oplossing

Het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking bleek voor Van Heelsbergen ‘een fantastische oplossing’ voor het vele werk dat hij binnenkrijgt. De ondernemer had bovendien in de proefperiode van twee maanden geen kosten, want toen bleef Corné nog zijn Wajong-uitkering ontvangen. Ook daarna blijft deze uitkering deels van kracht.

Enthousiasme als sleutel

Eric Janssen, segment Directeur Business bij Sodexo Nederland, hoeft deze ontdekkingsreis niet meer te maken. Bij de leverancier van services als catering, beveiliging en receptie is het al jaren beleid om minstens 5% mensen met een achterstand zoals een arbeidsbeperking in dienst te hebben. Sodexo hanteert een duidelijk criterium: ‘Is iemand enthousiast, daar gaat het ons om. Of hij of zij nu een beperking heeft of niet. De rest volgt vanzelf.’ Het beïnvloedt bovendien de bedrijfscultuur. ‘Medewerkers voelen zich extra betrokken en zijn ook vaak trots.’ Het kost even tijd en moeite, maar je krijgt er volgens Janssen enorm veel voor terug: ‘Ik zou zeggen: neem die stap, het verrijkt je bedrijf.’ n

VNO-NCW NIEUWS

BANENCAMPAGNE ALLEEN TALENT TELT!

VNO-NCW Utrecht, MKB-Nederland Midden, FNV, CNV, UWV en vijftien gemeenten hebben in Utrecht-Midden de handen ineengeslagen om 1.145 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen, samen met de Werkgeversservicepunten en de werkbedrijven. Dat gebeurt ook samen met het landelijke initiatief Onbeperktaandeslag.nl. De werkgever staat een scala aan hulpmiddelen ter beschikking, van fiscale voordelen tot jobcoaching. Zie www.alleentalenttelt.nl voor meer informatie.

In de week van 28 september is de Alleen Talent Telt!-campagneweek gepland. Volg de ontwikkelingen op de website en de Facebookpagina van Alleen talent telt.

De banencampagne Alleen talent telt! spoort werkgevers met allerlei middelen aan zich extra in te spannen, zowel online als offline.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement