Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2015 | Lees volledige uitgave online

LAVEREN TUSSEN AMBITIES

EN ONGEMAK

In september wordt alweer voor de 35e keer het Nederlands Film Festival gehouden. Deze keer niet in TivoliVredenburg, omdat het muziekpaleis volgens filmproducenten ongeschikt is voor grootschalige filmpremières. Dus zocht de organisatie koortsachtig naar alternatieven. Door de verbouwing van de Stadsschouwburg en het gebrek aan grote zalen in Utrecht lagen deze echter niet voor het oprapen. Uiteindelijk creëerden de Jaarbeurs en Stage Entertainment ruimte in de agenda van het Beatrixtheater. Daar vindt nu de openingsavond en de uitreiking van de Gouden Kalveren plaats. Ondanks dit ongemak – en ondanks het ontbreken van een hoofdsponsor – is het NFF onverminderd ambitieus. Dit jaar draaien er nog meer films op het festival, zijn er meer premières dan ooit en is het randprogramma nog indrukwekkender. Voor wie van film, rode lopers, exclusiviteit en feesten houdt.

Te zien van 23 september t/m 3 oktober in Utrecht.

www.filmfestival.nl

REVELATIE: SHARON KOVACS

Wat mij betreft de revelatie van dit festivalseizoen: de Eindhovense Sharon Kovacs. Eigenlijk brak ze vorig jaar al door met haar donkere, rauwe stem en haar opvallende outfits. Toen gold ze nog als jong talent, dit jaar groeide Kovacs uit tot een van Neerlands meest gevreesde diva’s. De single My Love werd gevolgd door haar eerste album Shades of Black, dat ze presenteerde met een releaseshow in de Effenaar in Eindhoven. In Nederland leverde dit meteen een eerste plek in de hitlijsten op. Dit najaar duikt Kovacs de concertzalen in.

Te zien op 8 oktober in TivoliVredenburg.

www.kovacsmusic.com

UITVINDERS VAN DE PROGRESSIEVE ROCK

Wie kent ze nog: het Britse King Crimson. De band rond gitarist Robert Fripp werd opgericht in 1969 en geldt als een van de uitvinders van de progressieve rock. Hun invloed op andere artiesten en bands is nauwelijks te overschatten. Leden van Genesis, Yes, Rush, Tool, Iron Maiden en zelfs Nirvana noemden King Crimson vaak als hun inspiratiebron. In tegenstelling tot deze bands was King Crimson echter nooit zo succesvol. Regelmatige personeelswisselingen waren daar debet aan. Toch had King Crimson altijd een trouwe en omvangrijke groep fans tijdens hun concerten. Het studioalbum waarmee de band naam maakte was

In the Court of the Crimson King uit 1969. Dit meesterwerk vormt nu ook weer de opmaat naar twee concerten in TivoliVredenburg. Laat je nog een keer meenemen in de caleidoscopische muziek van psychedelische, elektronische klanken. Dompel je nog een keer onder in het genie van Robert Fripp, Pat Mastelotto, bassist Tony Levin, saxofonist Mel Collins en gitarist/zanger Jakko Jakszyk.

Te zien op 24 en 25 september in TivoliVredenburg in Utrecht. www.tivolivredenburg.nl

MAARTEN HEEFT ALTIJD GELIJK

Met zijn relativerende blik weet Van Rossem al jaren de meest uiteenlopende kwesties van verfrissend commentaar te voorzien. Dit doet hij bij voorkeur in zijn boeken en in tv-programma’s. Maar sinds enige tijd is Van Rossem ook te zien in het theater. Bij voorkeur in een soort van oudejaarsconfererence. De laatste versie – die van 2014 – was bepaald geen succes. Toch reist hij ook dit seizoen de theaters af om zijn visie te geven op heden en verleden en over de context van de dagelijkse actualiteit. Je kunt veel over de bijzonder hoogleraar Amerikanistiek en geschiedenis aan de Universiteit Utrecht zeggen, maar niet dat hij saai is. Ik vind ‘m vaak vermakelijk en helder. En ere wie ere toekomt: Van Rossem heeft bijna altijd gelijk. Zo herinner ik mij de tv-uitzendingen ten tijde van de aanslagen op de Twin Towers. Iedereen leek het erover eens: er komt een Derde Wereldoorlog. De recalcitrante Utrechter bleef echter nuchter en kalm en relativeerde vooral. Hij kreeg – gelukkig - gelijk.

Te zien op 30 september in theater De Kom in Nieuwegein.

www.maartenonline.nl

ONTWAPENENDE JOHAN

Tegenwoordig is het cabaret wat de klok slaat. En in theaterland steevast uitverkocht is. Opmerkelijk, omdat het niveau nogal varieert en gemiddeld een onvoldoende scoort. Gelukkig zijn er uitzonderingen, zoals Ronald Snijders, Yora Rienstra en Johan Goossens. De grappigste leraar van Nederland is vooral ontwapenend en authentiek. Nog maar 32 lijkt hij alle essenties in het leven te doorgronden en deze op vooral luchtige wijze voor het voetlicht te brengen. Op school, maar sinds enkele jaren ook op de bühne. En met succes! Daarbij put hij uit zijn werkkring als docent in het mbo en uit de relatie met zijn ouders. Goossens komt uit een kritisch, calvinistisch gezin. Toen hij vertelde postbode te willen worden, zeiden zijn ouders dat hij eerst maar eens de basisschool moest afmaken. Ga naar deze jongeman en geniet van zijn oprechte, erg grappige verhalen.

Te zien op 22 september in de Stadsschouwburg Utrecht en op 12 november in De Kom in Nieuwegein.

www.johangoossens.nl

GRAND OLD GENTLEMAN

Was Ko van Dijk in de zeventiger jaren de Grand Old Gentleman van het toneel en John Kraaijkamp eind vorige eeuw, Bram van der Vlugt is dat zonder enige twijfel de laatste tien jaar. Speelde hij vorig jaar in On Golden Pond een geniale oude mopperkont – vilein en bot, maar daaronder toch liefdevol – in Jeff Barons Op bezoek bij meneer Green krijgt deze oud-Sinterklaas wederom de kans om te schitteren. Het verhaal gaat over twee mannen die tegen wil en dank met elkaar te maken krijgen. De 86-jarige weduwnaar meneer Green leeft teruggetrokken in zijn flat als een jonge zakenman aanbelt. Hij heeft een taakstraf en moet Green zes maanden lang wekelijks bezoeken. Geen van beide mannen zit daar op te wachten maar toch ontstaat een zekere mate van genegenheid. Misschien wel de laatste mogelijkheid om de Grand Old Gentleman op het toneel te zien. Grijp die kans!

Te zien op 30 oktober in Fulcotheater in IJsselstein,

op 4 november in Theater aan de Slinger in Houten en op

12 november in De Kom in Nieuwegein.

www.vanlambaart.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement