Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2013 | Lees volledige uitgave online

BUITENGEWONE INTIMITEIT

De Utrechtse schouwburg biedt dit jaar in een nieuwe reeks ‘In & Uit de stad’ ruimte aan Utrechtse theatermakers zoals Boukje Schwiegman en Dries Verhoeven. Beiden vertegenwoordigen een heel nieuw theatergenre: ervaringstheater of beeldend locatietheater. Daarbij zoeken ze naar manieren om hun publiek directer aan te spreken. Verhoeven is de meest eigenzinnige van de twee. Zijn voorstellingen – als je ze nog zo kunt noemen – bewegen zich richting installatie en performance, maar weten vooral een buitengewone intimiteit te creëren. Het werk van Verhoeven stond altijd centraal tijdens het Festival aan de Werf dat vorig jaar ter ziele ging. Ook ‘Niemandsland’ werd ooit (2008) op dit festival ten doop gehouden. Het is een spannende, ontroerende en bijzondere productie, vanaf het overdonderende begin op Utrecht CS tot het poëtische slot.

Te zien vanaf 13 t/m 22 september in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.driesverhoeven.nl

NIEUWE SENSATIE IN CABARETLAND?

Jawel, de bijna 30-jarige cabaretière Louise Korthals is een echte groeibriljant. Een dame in de beste tradities van Jasperina de Jong en Adele Bloemendaal. Ze won in 2011 het Amsterdams Kleinkunst Festival en presenteerde vorig jaar haar eerste avondvullende programma ‘Vlieguur’. De recensies waren meteen erg lovend, waarbij Korthals vooral positieve kritieken kreeg over haar poëtische liedjes met spitsvondige en aanstekelijke observaties. Ik zou zeggen: geef haar een kans, ga proeven van wat wel eens de nieuwe sensatie in cabaretland kan worden.

Te zien op 28 en 29 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.louisekorthals.nl

NEDERLANDSE FILMDAGEN

Dit spektakel mag je nooit missen, maar zeker dit jaar niet. In de 33e editie staat namelijk Paula van der Oest centraal. De succesvolle regisseur van onder meer ‘Zus & Zo’ en ‘The Domino Effect’ levert volgens NFF-directeur Willemien van Aalst al jaren constante hoge kwaliteit, zonder ooit in herhaling te vallen. ‘Zij is iemand die grote onderwerpen niet alleen aan durft, maar ook aan kan. Of het nu gaat om familieverhalen, de wereldwijde economische crisis of een dichteres als Ingrid Jonker. Paula legt levens bloot die ons raken en ontroeren.’ Ook dit jaar gaat tijdens het NFF een groot aantal films in première, waaronder de openingsfilm ‘Hoe duur was de suiker?’ van Jean van de Velde.

Te zien vanaf 25 september tot en met 4 oktober op diverse locaties en bioscopen in Utrecht.

www.nff.nl

Foto Coco Duivenoorde

Foto Astrid Verhoef

HAAR NAAM WAS SARAH

Ruim twee jaar geleden verscheen deze Franse film in de Nederlandse bioscopen. Basis is een meer dan indrukwekkend verhaal van Tatiana de Rosnay over journaliste Julia die onderzoek doet naar de razzia van 16 juli 1942 in Parijs. Hierbij werden 13.000 Joden door de Franse politie opgepakt en afgevoerd naar vernietigingskampen. In haar zoektocht stuit Julia op het verhaal van Sarah, een 10-jarig meisje dat ondanks de verschrikkingen van de oorlog aan de dood is ontsnapt. In de toneelbewerking loopt het trouwens minder goed af met Sarah, maar dat terzijde.

Te zien op 11 oktober in Figi Zeist, op 19 oktober in ’t Spant in Bussum en op 21 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.bostheaterproducties.nl

DE NEDERLANDSE MOZARTJONGENS

U kent ze ongetwijfeld, want de broers Jussen treden regelmatig op in programma’s als DWDD en de TV-show. Lucas en Arthur zijn twee knappe, blonde broers van 17 en 20 die hogeschoolpiano spelen, van Mozart tot Bach. Lucas (de oudste) trad als 13-jarige al op aan de zijde van Lang Lang tijdens het Prinsengrachtconcert. Sindsdien is het snel gegaan en geven de broers regelmatig recitals met internationaal bekende orkesten en dirigenten. Wat hen zo bijzonder maakt – los van het feit dat ze natuurlijk al op erg jonge leeftijd samen naam en faam maakten – is hun voorkeur voor bestaande en nieuwe composities. Daarom brengt het tweetal in oktober zowel Mozart’s symfonie nr. 1 ten gehore als de wereldpremière van ‘Together’, een nieuw werk van Theo Loevendie.

Te zien op 4 oktober in Muziekcentrum Vredenburg en op 6 oktober in het Concertgebouw Amsterdam.

www.vredenburg.nl

Foto paulposse@hardromance.com, Michel Rijk, Beeldbank WO2-NIOD

Foto Stephanie Pistel

ELLENDIG SAMENZIJN IN ZWITSERS CHALET

Wie denkt dat in Nederland nauwelijks aansprekende toneelstukken worden geschreven, moet toch eens wat vaker naar Het Toneel Speelt kijken. Al jaren maakt dit Amsterdamse gezelschap indrukwekkende producties van eigen bodem, geïnspireerd door klassieke werken van Joost van den Vondel en Herman Heijermans of modernere stukken van Maria Goos. Zoals ‘Familie’, een toneeltekst uit de late vorige eeuw, door Het Toneel Speelt al in 2000 met veel succes ten tonele gebracht. ‘Familie’ is een tragikomedie over een generatie die is opgevoed met de frustraties van de jaren zestig. Centraal staat een gezin dat met aanhang een weekje op wintersport gaat in een Zwitsers chalet. Maar wat een fijn helemaal-samen-nu-het-nog-kan vakantie moet worden, draait uit op een ellendig samenzijn. Met veel opgekropte woede, pijn en verdriet. ‘Familie’ werd ook verfilmd en is volgens sommigen het beste dat Maria Goos ooit heeft geschreven.

Te zien op 19 september in De Kom in Nieuwegein, op 20 september in Theater de Lampegiet in Veenendaal en op 22 oktober in de Goudse Schouwburg.

www.hettoneelspeelt.nl

VAN VELDHUIZEN IN RAAD VAN BESTUUR UMC UTRECHT

Met de komst van Mirjam van Velthuizen per 15 oktober is het driehoofdig bestuur van het UMC Utrecht compleet. De raad van bestuur bestaat verder uit Jan Kimpen als voorzitter en Frank Miedema als vice-voorzitter en decaan. Mirjam van Velthuizen zal onder meer verantwoordelijk zijn voor de portefeuilles financiën, bedrijfsvoering en informatietechnologie. De afgelopen drie jaar was zij bestuurslid van Rivas Zorggroep en had daar het Beatrixziekenhuis in Gorinchem onder haar hoede. Daarvoor werkte Van Velthuizen tien jaar in het UMC Utrecht in diverse managementfuncties. Ze keert nu dus terug op het oude nest. Van Velthuizen is tevens lid van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting.

BADGE GROEP OVERGENOMEN

De Badge Groep uit Woerden, eigenaar van onder meer de webshops voetbalshop.nl en relatiegeschenken.nl, is per 30 juli van dit jaar overgenomen door de internationale investeringsgroep The Oriali Project (TOP). Over het exacte overnamebedrag worden geen mededelingen gedaan, maar met de transactie is een bedrag van enkele miljoenen euro’s gemoeid. Roland Heerkens, oprichter en eigenaar van de Badge Groep, behoudt vooralsnog 49% van de aandelen. Hij blijft een jaar als CEO aan het bedrijf verbonden en treedt daarna nog minimaal twee jaar op als commercieel directeur. Ook het huidige management blijft in functie. Bas Perik, initiator en mede-eigenaar van TOP, wordt volgend jaar de nieuwe CEO van de Badge Groep. Tot die tijd fungeert hij als Chief Marketing Officer met een focus op internetactiviteiten. Bij de Badge Groep werken ruim vijftig mensen. Doelstelling van de nieuwe eigenaar is om de jaarlijkse omzet van 8 miljoen euro te laten groeien tot 25 miljoen. Daartoe wordt fors ingezet op verdere internationale expansie.

1,8 MILJOEN EURO VOOR STARTENDE BEDRIJVEN

Het Rabo Pre-seed Fonds bestaat sinds 2006. Universiteit Utrecht en UMC Utrecht investeerden via Utrecht Holdings samen met Rabobank Utrecht in het fonds. Ook het ministerie van Economische Zaken droeg bij. Startups kunnen een lening aanvragen bij UtrechtInc, incubator en beheerder van het fonds dat onlangs werd uitgebreid met 1,8 miljoen euro. Inmiddels is al voor 2 miljoen euro aan leningen verstrekt aan meer dan 100 ondernemers. Zo hebben Marco Jansen en Peter Wieriks van Sunbeam met de pre-seed lening een innovatief montagesysteem voor zonnepanelen ontwikkeld. Jansen: ‘Zonder deze lening hadden we die eerste stappen nooit kunnen zetten. Inmiddels zijn in Europa al zeker 25.000 panelen gemonteerd met het Sunbeam-systeem.’ Marvin van Dongen gebruikte zijn pre-seed lening voor de ontwikkeling van Horeko, een managementsysteem voor restaurants. Op touchscreenschermen kunnen keukens recepten opzoeken. Het systeem geeft ook direct gegevens als kostprijs, voedingswaarde en informatie omtrent allergieën. ‘Met deze investering waren wij in staat om in korte tijd ons product flink te ontwikkelen,’ stelt Van Dongen. ‘Dit is essentieel geweest voor het succes.’

VAN DER VALK NAAR UTRECHT

Onis Vastgoed en Van der Valk Hotels sloten een koopovereenkomst voor de bouw van een hotel met congresruimte aan de Winthontlaan in Utrecht. Het voormalige pand van Sanders Meubelstad op deze plek wordt gesloopt. Het complex langs de A12 krijgt een oppervlakte van ongeveer 29.000 m2 en moet begin 2015 klaar zijn. Met 180 kamers wordt dit het eerste Van der Valk-hotel in Utrecht. Het gebouw wordt 70 meter hoog en krijgt op de bovenste verdieping een bar met uitzicht over de stad. Naast het hotel realiseert Onis Vastgoed ook een kantoorgebouw van 10.000 m² met 250 inpandige parkeerplaatsen.

Marco Jansen en Peter Wieriks

(Sunbeam) ontwikkelden een innovatief montagesysteem voor zonnepanelen.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement