MKB-Utrecht wil ondernemers laten samenwerken

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2013 | Lees volledige uitgave online

MKB-Utrecht wil ondernemers verbinden en laten samenwerken

Een sterk ondernemersklimaat in de regio Utrecht en het met elkaar verbinden van ondernemers om samen zaken op te pakken en zaken te doen. Bevorderen van regionale samenwerking. Dat zijn de belangrijkste doelen van MKB-Utrecht. Op 27 juni lanceerden MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel en Frans van Seumeren, eigenaar FC Utrecht, officieel deze nieuwe afdeling van MKB-Nederland, met een letterlijke trap tegen een voetbal.

De tweehonderd aanwezige ondernemers konden tijdens het lanceringsevent bepalen welke onderwerpen op de agenda van MKB-Utrecht gaan komen. Hieruit kwamen de thema’s logistiek en dienstverlening, onderzoek en innovatie, internationalisering en het ontregelen en remmen van lokale lasten duidelijk als speerpunten naar voren.

No guts, no glory

Frans van Seumeren roept ondernemers uit de regio Utrecht op met lef te ondernemen en kansen te pakken waarbij onderling vertrouwen belangrijk is. Zijn lijfspreuk is niet voor niets ‘No guts, no glory!’. Hierbij kan MKB-Utrecht ondernemers ondersteunen. Hans Biesheuvel ging tijdens de feestelijke bijeenkomst in op het belang van een goed georganiseerd regionaal bedrijfsleven. Een sterk regionaal ondernemerscollectief zorgt voor een stem namens het bedrijfsleven. Het midden- en kleinbedrijf is de kurk waarop de economie drijft.

MKB-Utrecht is een onderdeel van MKB-Nederland. Het werkgebied omvat de gemeenten Utrecht, Houten, Nieuwegein,

De Bilt, Zeist, Bunnik en Stichtse Vecht.

Zie www.mkbutrecht.nl voor meer informatie. n

NOG VEEL OVERBODIGE REGELS IN GEMEENTEN

Gemeenten maken te weinig werk van het vereenvoudigen of afschaffen van overbodige regels voor ondernemers. Teleurstellend, concludeert MKB-Nederland na onderzoek onder 163 gemeenten. De overheid beloofde zes jaar geleden al te stoppen met overbodige regels. In plaats daarvan worden ondernemers nog altijd geconfronteerd met bureaucratie en de bijbehorende kosten.

Een van de grootste ergernissen van ondernemend Nederland is het grote aantal regels waar aan voldaan moet worden. Er zijn veel mogelijkheden om de regeldruk te verminderen, maar gemeenten zien hierin blijkbaar geen belang. Een van de meest innovatieve best practices ‘Het Rotterdams verlaatje’ wordt nauwelijks overgenomen door andere gemeenten. Het ‘verlaatje’ biedt horecaondernemers de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor een activiteit per sms en op dezelfde dag. Ook de vrijstelling van de horeca-exploitatievergunning wordt te weinig overgenomen en de helft van de gemeenten heeft nog een terrasvergunning. Verder is het een schande dat er nog steeds (maar liefst 39%) gemeenten zijn die om een uittreksel van de KvK vragen. Dat is echt gemakzucht, want gemeenten kunnen zelf digitaal in het register.

Top 3 vragen waar het meeste ‘Nee’ op is geantwoord:

1. Kunnen horecabedrijven ontheffing aanvragen voor dezelfde dag? (9%)

2. Is tenminste 25 procent van de gemeente welstandsvrij? (24%)

3. Zijn alle ondernemersvergunningen gedigitaliseerd? (27%)

Top 3 vragen waar het meeste ‘Ja’ op is geantwoord:

1. Is de website aangesloten bij Antwoord voor Bedrijven en komen ondernemers direct bij de juiste pagina terecht? (84%)

2. Accepteert uw gemeente e-facturen? (75%)

3. Is de vergunning voor winkeluitstallingen geschrapt? (73%)

MKB NIEUWS

Hans Biesheuvel en Frans van Seumeren

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement