Literatuur

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2016 | Lees volledige uitgave online

WIE WIL JE ZIJN?

Door Wim Geerts en

Annette de Vos-van Weel

Dat integriteit allesbehalve vanzelfsprekend is, blijkt bijna dagelijks. Graaiende zorgbestuurders, omgekochte voetbalbobo's en opgestapte politici die zorgeloos van hun wachtgeld en vrije tijd genieten. Het oordeel over deze handelwijze is ? terecht ? niet mals. Maar wat zou je zelf doen, als je in een vergelijkbare situatie zit? Wie wil je zijn? helpt om inzicht te geven in de dilemma's die spelen bij integriteit voor personen en in organisaties. In een fictieve interactie tussen een leidinggevende en diens coach komen situaties en beslissingen aan bod waarbij integriteit een rol speelt. Van eenvoudige keuzes tot complexe situaties met veel impact. Zoals: Vertel je een werknemer die een huis gaat kopen dat bij een aanstaande reorganisatie diens baan op de tocht staat?

157 pag. ISBN 978-94-6272-059-6.

? 24,99. Thema.

TAAL IS BUSINESS

Door Frieda Steurs

Bij taal hebben maar weinig mensen de associatie met economische ontwikkeling. Geheel ten onrechte, stelt Frieda Steurs in Taal is Business. De hoogleraar terminologie en taaltechnologie aan de KU Leuven toont aan dat taal juist onlosmakelijk verbonden is met zakelijk succes én maatschappelijke vraagstukken. Denk aan merknamen met een verkeerde associatie die een internationaal product op voorhand kansloos maken ? hilarische voorbeelden te over. Of aan de noodzaak tot communiceren met steeds meer nationaliteiten en culturen. Kortom: Taal heeft de toekomst. Daarom breekt de auteur met verve een lans voor meer erkenning van het enorme belang van taal. En in het verlengde daarvan voor een zelfbewuste taalsector die haar prominente rol ook daadwerkelijk claimt. In dit najaar wordt Steurs de nieuwe directeur van het Instituut van de Nederlandse Taal.

220 pag. ISBN 978-94-6319-022-0. ? 24,95. Scriptum.

DE LIJST

Door Yuval Abramovitz

Steeds meer mensen hebben een bucketlist. Een overzicht van zaken en ervaringen die ze ooit nog eens meegemaakt willen hebben. Maar weinigen gaan hier ook daadwerkelijk mee aan de slag. De ultieme wensenlijst heeft vaak een vrijblijvend karakter. Niet bij Yuval Abramovitz. Door een val raakte hij op zestienjarige leeftijd verlamd. De Israëliër beschikt echter over een ijzeren wil. Hij was ervan overtuigd dat hij zou genezen én maakte een lijst met dingen die hij daarna wilde gaan doen. En zie: na twee jaar kon Abramovitz weer lopen. En ging voortvarend aan de slag met zijn ambitieuze bucketlist. Gesterkt door de genezing en met een grote dosis doorzettingsvermogen lukte het om ook op voorhand volledig onrealistische doelen te realiseren. Abramovitz deelt zijn inzichten en ervaringen in De Lijst. Belangrijke aanbeveling: maak anderen deelgenoot van je ambities en vraag ze om hulp.

288 pag. ISBN 978-90-2156-188-2. ? 19,99.

Kosmos.

ALLES WORDT ANDERS

Door Dik Bijl

Dik Bijl maakte naam als ambassadeur van Het Nieuwe Werken. In Alles wordt Anders kiest hij voor een bredere scope en geeft een veelomvattend inzicht in wat ons in de toekomst te wachten staat. Daartoe beschrijft Bijl zeven technologische ontwikkelingen: robots, zelfrijdende auto's, kunstmatige intelligentie, 3D-printen, synthetische biologie, nanotechnologie en genomische geneeskunde. Met een aantal van deze zaken raken mensen langzamerhand vertrouwd, sommigen zijn nog onbekend terrein. Wat ze gemeen hebben, is dat zij ons leven ingrijpend zullen veranderen. Prangende vraag is vervolgens of het ten goede of ten slechte is. Dat zal de tijd leren. Verzet tegen de oprukkende technologie is volgens Bijl overigens zinloos; accepteren en aanpassen is het devies.

240 pag. ISBN 978-94-6126-180-9.

? 20,-. Haystack.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement