Regio kansrijk als nationale hub

Magazines | Utrecht Business Nr 4 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Midden-Nederland logistieke hotspot?

Regio kansrijk als nationale hub

Nederland neemt op het gebied van logistiek en distributie wereldwijd een prominente positie in. Belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Schiphol en de Rotterdamse haven. Ook de as Brabant-Venlo kenmerkt zich door veel logistieke bedrijvigheid. Heeft Midden-Nederland de potentie om zich te ontwikkelen tot vierde logistieke hotspot?

Op de ranglijst van hotspots die het vakblad Logistiek jaarlijks opstelt, neemt Midden-Nederland (Utrecht, Nieuwegein en Vianen) in 2016 een bescheiden 11e plaats in. Venlo-Venray staat ? zoals meestal de afgelopen jaren ? op nummer 1. Toch is de positie van deze regio hoopgevend. In de vorige editie kwam Midden-Nederland niet eens voor in de top 20.

Last mile

Krijgt deze opmars een vervolg? Nieuwsblad Transport constateerde vorig jaar dat Utrecht in elk geval over alles beschikt wat een logistieke hotspot nodig heeft. Zoals de centrale ligging en de infrastructuur van zowel wegen, water (denk aan de Port of Utrecht op Lage Weide) als spoor, met Schiphol op slechts geringe afstand. Mark van Bochoven, directeur bij DTZ Zadelhoff meldde in het betreffende artikel dat Utrechtse bestuurders tot nu toe niet echt inzetten op een logistiek profiel. "Veel meer richten ze zich juist op consultancy, ICT en banking. Dat past ook bij een hoogopgeleide bevolking." Kansen zijn er zeker, meldt Hans van Reek (eveneens directeur bij DTZ Zadelhoff) in hetzelfde verhaal. "Niet voor megadistributiecentra, maar juist voor stedelijke distributie en last mile transport kan Utrecht belangrijk gaan worden als nationale hub."

Marktleider

Een innovatief voorbeeld van stedelijk transport is PS Nachtdistributie in Vianen. Maar weinigen weten wat zich afspeelt in het 's nachts opvallend blauw verlichte pand aan de A27. "Als iedereen slaapt, leveren wij af," zegt directeur Ad de Jong in het U10 Magazine, een gezamenlijke uitgave van tien Utrechtse gemeenten naar aanleiding van de vastgoedbeurs Provada. PS heeft ook een vestiging in Veldhoven en werkt voor tal van sectoren; van tandtechnische laboratoria, banken en servicemonteurs tot retailbedrijven. Met 8.000 ophaal- en afleveradressen is het bedrijf marktleider in de Benelux.

Winkelstraten onbereikbaar

Om concurrerend te kunnen opereren, is een centrale locatie essentieel voor PS. "Uit onderzoek bleek dat het zuidelijk deel van de regio Utrecht de beste optie was," meldt De Jong in het U10 Magazine. Na enige tijd in Nieuwegein te zijn gevestigd, liet PS drie jaar geleden nieuw bouwen in Vianen. "Een perfecte zichtlocatie; binnen een paar minuten zitten onze chauffeurs op de snelweg." De Jong verwacht een verdere versnelling van de groei. "Overdag is er op veel wegen amper door te komen en zijn winkelstraten vrijwel onbereikbaar.

's Nachts heb je die problemen niet. Er is een toenemende vraag naar snelle levering en daar kunnen wij voor zorgen. Ook de sterke groei van e-commerce speelt ons in de kaart. Niet voor niets liggen de tekeningen voor uitbreiding van dit pand al klaar."

Enorme vlucht

Prologis is wereldwijd marktleider in logistiek vastgoed. Country Manager Benelux Bram Verhoeven ziet de groeiende digitale economie als gunstige ontwikkeling voor Midden-Nederland. "E-commerce neemt een enorme vlucht. Daar gaat de regio Utrecht bovengemiddeld van profiteren," aldus Verhoeven in het U10 Magazine.

In de regio Utrecht bezit Prologis distributiecentra in Lage Weide en op bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein. Daar kocht het bedrijf vorig jaar het XPO-verscentrum van Albert Heijn aan. "Als wij geloven in een locatie, blijven we er langere tijd actief. Ook is de ambitie om onze footprint te vergroten. Daarom zijn we alert op mogelijke uitbreiding. In Lage Weide gaat het dan om transformatie van bestaande gebouwen, Het Klooster biedt als nieuwbouwlocatie volop mogelijkheden."

Duurzaam distributiecentrum

Op de Provada tekende Prologis een overeenkomst voor aankoop van een perceel bouwgrond van ruim 32.000 m2 op Het Klooster. Daar realiseert het bedrijf een distributiecentrum voor een grote, internationale logistieke dienstverlener. Deze ontwikkeling krijgt de kwalificatie "zeer goed" volgens het BREEAM-NL keurmerk voor duurzaamheidsprestatie. De oplevering is gepland in het tweede kwartaal van 2017. Met dit nieuwe distributiecentrum heeft Prologis in de regio Utrecht meer dan 100.000 m2 logistiek vastgoed in portefeuille. Johan Gadella, de Nieuwegeinse wethouder Economische Zaken is content met de uitbreiding van Prologis op Het Klooster. "Het is illustratief voor een trend die wij al eerder zagen dat steeds meer bedrijven, retailers en e-tailers ervoor kiezen om hun nationale distributie vanuit onze regio te organiseren."

Snel schakelen

De logistieke markt is buitengewoon dynamisch. "Een nieuw distributiecentrum moet in korte tijd operationeel kunnen zijn," stelt Verhoeven in het U10 Magazine. "Dat vereist gemeenten die snel schakelen. Onze ervaringen met Nieuwegein zijn bijzonder positief. De gemeente opereert proactief en stelt zich ondernemend op. Er is echt sprake van partnership." Ook Ad de Jong van PS Nachtdistributie is te spreken over de contacten met de lokale overheid. "De lijnen in Vianen zijn kort. Van bedrijfscontactfunctionaris tot wethouder, iedereen denkt mee."

Groen en slim

De positieve ervaringen van logistieke bedrijven stemmen hoopvol als het gaat om het toekomstperspectief van Midden-Nederland. Niet voor niets is medewerking van de overheid een van de criteria bij de jaarlijkse hotspotverkiezing. Andere graadmeters zijn de aanwezigheid van infrastructuur, de bereikbaarheid van logistieke knooppunten, de beschikbaarheid van grond en panden plus inzetbaarheid en motivatie van personeel. De benchmark voor Midden-Nederland biedt voldoende aanknopingspunten voor een prominente positie als nationale hub. Alle aanleiding om het logistieke profiel van de regio nog nadrukkelijker voor het voetlicht te brengen. En wellicht ook extra ruimte te creëren. Logistieke bedrijvigheid zorgt immers voor meer diversiteit van de werkgelegenheid. En door te focussen op groene en slimme logistieke oplossingen kan de regio haar gemeenschappelijk geformuleerde profiel verder versterken. n

DOSSIER

Toost op de ondertekening van de grondaankoop op Het Klooster met Sander Breugelmans en Bram Verhoeven

van Prologis, wethouder Johan Gadella en adviseur ondernemerszaken Jeanette Verbeek van Nieuwegein.

LUCHTVRACHT, MAAR DAN ANDERS

Voor pakketbezorgers en webwinkels vormen drones een lonkend perspectief. Wellicht niet direct in het drukke Midden-Nederland, maar voor dunbevolkte gebieden kan deze nieuwe vorm van luchtvracht een uitkomst zijn. En wat te denken van eilanden en het hooggebergte? Bedrijven als Amazon, Google en DHL zijn druk aan het testen met droneleveringen. Autoconcern Mercedes-Benz investeert miljoenen in de ontwikkeling van een busje met bezorgdrones op het dak. Die moeten het laatste deel van de bezorging voor hun rekening nemen.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement