Waarde toevoegen volgens Bibliotheek Utrecht

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2018 | Lees volledige uitgave online

Als alles volgens plan verloopt, verhuist de Centrale Bibliotheek Utrecht najaar 2019 van de Oudegracht naar het voormalige postkantoor op de Neude. Dit monumentale pand kent een rijke geschiedenis en krijgt met de Bibliotheek Utrecht als nieuwe gebruiker een waardevolle herbestemming. Directeur Ton van Vlimmeren is ervan overtuigd dat de Bibliotheek Neude een  fantastische plek wordt, midden in de stad Utrecht! 
 

Er wordt achter de bouwhekken hard gewerkt aan de realisatie van de Bibliotheek Neude in het voormalige postkantoor aan de Neude. Nadat hat pand eind 2016 ‘op slot’ ging hebben slopers het hele gebouw ‘gestript’ - een complexe klus bij een historisch monument – en het transformatorhuisje aan de Oudegracht-zijde gesloopt. De verbouwing is daarmee in volle gang. Stadsarcheologen zochten én vonden sporen uit het verleden.  

 

Het meest markant is de monumentale hal van het oude postkantoor en die blijft ook in de toekomst open. Deze ruimte vormt het centrale oriëntatiepunt in het gebouw en een plek van ontmoeting en events. Het biedt een podium voor partijen in de stad: bewoners, samenwerkingspartners en bedrijven. Er komt veel verblijfs- en leesruimte met kranten en tijdschriften en een bibliotheekcafé. 

 

De vernieuwde bibliotheek, waar ontwikkeling, kennis, cultuur en ontmoeting centraal staan, gaat onder meer beschikken over een filmzaal, een theater en een nieuwe media laboratorium. De Bibliotheek gaat samenwerken met partners en bedrijven om programma’s en activiteiten te ontwikkelen passend bij de vraag van de stad. Naast de bibliotheek komen er ook andere gebruikers in het pand, zoals winkels, een foodcourt en een fietsenstalling.      

 

“De behoefte aan een onafhankelijke, publieke plek voor informatie, kennisontwikkeling en kennisdeling is groot in Utrecht”, aldus Ton van Vlimmeren. “Inclusie is één van onze kernwaarden: er zijn voor alle inwoners van de stad, zodat ze kunnen begrijpen in wat voor wereld ze leven, zich daarin kunnen handhaven en kunnen bijdragen. Met de Bibliotheek Neude creëren we een basis die ieder mens in de gelegenheid stelt om de wereld beter te leren kennen en zich maatschappelijk verder te ontwikkelen.” 

 

De Bibliotheek heeft nog twaalf vestigingen in bijna alle wijken van Utrecht. Daar ligt het accent op leesbevordering bij de allerjongsten, samenwerking met scholen, het bestrijden van laaggeletterdheid en het leren van digitale vaardigheden. Ook krijgen deze bibliotheken een steeds belangrijkere rol als informatiepunt en wegwijzer in de wijk. De bibliotheek vernieuwt deze vestigingen waardoor bijvoorbeeld cursusgroepen er een betere plek vinden. Door de toepassing van keycards kunnen de samenwerkingspartners ook terecht als de bibliotheek gesloten is.

 

Als partner van De Slinger Utrecht en als directeur van bibliotheek kent Van Vlimmeren het belang van samenwerking. “Net als veel andere partijen in de stad leveren wij een actieve bijdrage aan de maatschappelijke participatie van alle burgers. Daar vaart de stad wel bij – geen Smart City zonder Smart Citizens. Daarom werken wij met onze partners aan het concreet toevoegen van waarden in de Utrechtse samenleving en aan projecten die de stad een stukje socialer, duurzamer of innovatiever maken.” 

delen:

Utrecht Business Nr 2 - 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement