Utrecht: congresstad met groene, gezonde en slimme innovaties

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2018 | Lees volledige uitgave online

Utrecht Convention Bureau werkt gestaag aan de profilering van de regio Utrecht als ideale congresbestemming. Zowel de kennisstad zelf als de gelijknamige regio bieden de benodigde faciliteiten en inspirerende, inhoudelijke aanknopingspunten voor kennisevenementen.

 

Utrecht profileert zich sinds enkele jaren als de congresstad waar groene, gezonde en slimme innovaties plaatsvinden. “Het thema Healthy Urban Living omvat alles wat te maken heeft met lang, gezond, vitaal, sociaal en zelfstandig samenleven, in een schone, veilige, prettige, duurzame en economisch welvarende stad”, vertelt Monique André de la Porte, accountmanager bij Utrecht Convention Bureau. “Een mooi voorbeeld hiervan is het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, waar de integrale aanpak van kinderkanker centraal staat”, voegt Business Researcher Liza Verkroost toe. “Op deze locatie wordt alle klinische zorg, alle klinisch-wetenschappelijk onderzoek en opleidingen die in Nederland aanwezig zijn geconcentreerd en daarmee is dit het op twee na grootste centrum voor kinderoncologie ter wereld. Op 5 juni zal de nieuwe locatie naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden geopend. Een brug tussen beide locaties zorgt ervoor dat het Prinses Máxima Centrum eenvoudig gebruik kan maken van faciliteiten van het ziekenhuis zoals kinder intensive care en het kinderoperatiekamercomplex.” Een andere belangrijke speler is het Hubrecht Instituut dat zich richt op de ontwikkeling van stamcelbiologie. Hier wordt gewerkt aan innovatieve behandelmethodes voor bijvoorbeeld kanker, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Zowel het Hubrecht Instituut als het Prinses Maxima centrum zijn gevestigd op het Utrecht Science Park, dat met meer dan 100 bedrijven en instellingen het grootste Science Park van Nederland is. Hier werken research- en developmentafdelingen van bedrijven nauw samen met onderzoekers van de kennisinstellingen om zo te innoveren op het gebied van gezonder en duurzaam leven. 

Duurzame initiatieven
Ook wat betreft duurzame initiatieven loopt de regio Utrecht voorop.  Zo is er rond het gebied achter het station en bij evenementencomplex Jaarbeurs de afgelopen tijd veel gebeurd. In maart van dit jaar werd daar de eerste powerpack van Nederland geplaatst. Deze megabatterij is gekoppeld aan 200 zonnepanelen en 20 laadpunten voor elektrische auto’s en heeft een capaciteit van bijna 1 MWh. Met onder andere deze megabatterij wil Utrecht vóór 2030 alle woningen van het aardgas af en alle auto’s uitstootvrij maken. Een ander duurzaam initiatief is The Green House, een circulair paviljoen dat fungeert als restaurant, vergaderlocatie en ontmoetingsplaats. Verkroost: “Bij de bouw is onder meer gevelbekleding gebruikt van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. Veel interieurelementen van The Green House worden in bruikleen geplaatst of geleverd naar gebruik. Het paviljoen is volledig demontabel en krijgt na vijftien jaar op een andere plek een nieuwe bestemming.”
“Iets waar we ontzettend naar uitkijken is de komst van de reizende tentoonstelling Climate Planet naar het Jaarbeursplein”, noemt André de la Porte als tweede voorbeeld. “Vanaf het najaar wordt in een grote wereldbol van 20 bij 24 meter wordt een film over de huidige staat van de aarde en de historische ontwikkeling van het klimaat wordt getoond. In de planet vinden ook evenementen en bijeenkomsten over de ‘Global Goals’ plaats, een initiatief van de VN voor wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen.”

Congresseren in de regio
In de stad Utrecht zijn meer dan genoeg locaties te vinden met een gezamenlijke capaciteit van 2.000 hotelkamers. De gelijknamige provincie is goed voor nog eens 2.000 kamers plus een uitbreiding van de ruime keuze aan accommodaties. André de la Porte: “De meeste organisatoren van internationale congressen hebben een voorkeur voor het compacte centrum van de stad Utrecht. Toch merken we dat ook onze partners in het bosrijke gebied van de Utrechtse Heuvelrug en in het wat meer kleinschalige Amersfoort steeds meer in trek zijn. Sommige partijen geven juist de voorkeur aan een rustige, groene omgeving. Gasten die van een locatie in de regio gebruik hebben gemaakt, zijn aangenaam verrast en willen graag terugkomen. Bovendien biedt het ook mogelijkheden voor social programs waarbij je juist de reuring van de stad en de rust van de natuur in één programma kunt opnemen. Het gaat uiteindelijk om het delen van kennis en netwerken, en dat kan zowel in het centrum als in de natuur.”
Benieuwd naar de mogelijkheden in de regio Utrecht? Meer informatie vind je op www.utrechtconventionbureau.com. Of laat je persoonlijk informeren in de Holland stand (E100) tijdens IMEX 2018.

delen:

Utrecht Business Nr 2 - 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement