De Technologieraad Regio Utrecht gaat van start

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2018 | Lees volledige uitgave online

In de provincie Utrecht nemen de zorgen over de tekorten op de arbeidsmarkt met name in de technische sectoren toe, zowel qua hoeveelheid mensen (kwantitatief) als ook qua benodigde competenties (kwalitatief). Verdergaande digitalisering, maar bijvoorbeeld ook energietransitie veranderen de aard van het werk en vragen steeds weer andere vaardigheden van mensen. Dit gat tussen wat er gevraagd wordt aan arbeidskrachten en wat er beschikbaar is, is niet iets dat bedrijven of onderwijsinstellingen alleen kunnen dichten; dit vraagt om samenwerking. Daarom zien we in Nederland in diverse regio’s platforms ontstaan, die zich inzetten om in gezamenlijkheid te werken aan zowel de kwantitatieve als de kwalitatieve mismatch op de technologische arbeidsmarkt.
 

Lerend van de successen van deze samenwerkingsverbanden is ook in de regio Utrecht het afgelopen jaar hard gewerkt door sociale partners (waaronder VNO-NCW provincie Utrecht en MKB-Midden), regionaal onderwijs en overheden om met steun van de provincie een Utrechts platform op te zetten. Dit leidt tot de oprichting van de Technologieraad Regio Utrecht op 28 mei 2018.

 

De Technologieraad Regio Utrecht stelt zich tot doel actief bij te dragen aan het zorgen voor het op middellange en lange termijn beschikbaar zijn van voldoende en adequaat gekwalificeerd technologisch arbeidspotentieel in de provincie Utrecht. De arbeidsmarkt- en onderwijsontwikkeling in de provincie Utrecht zijn daarbij leidend. De raad is daarmee een regionale invulling van het landelijke Techniekpact, langs de lijnen ‘kiezen, leren en werken in de techniek’. 

De raad bestaat uit 15 leden, een voorzitter en een coördinator. De leden komen voort uit onderwijs en overheden, werknemers- en werkgeversorganisaties - voor een deel vertegenwoordigd door ondernemers.

 

In de kern komt het er op neer op dat de Technologieraad gaat aanjagen, stimuleren, inspireren, verbinden en communiceren. Dit gebeurt onder andere door via een digitaal portaal inzicht te verschaffen in actuele arbeidsmarktinformatie alsmede bestaande initiatieven op het gebied van onder andere techniekpromotie en samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en beroepenvelden te delen. Met dit inzicht kunnen we ook eventuele kansen voor nieuwe initiatieven identificeren en adresseren. Door een sterke verbinding met het Techniekpact en de provinciale techniekplatforms in de provincies Flevoland en Noord Holland, kan in voorkomende gevallen ook een gezamenlijke lobby plaatsvinden richting bijvoorbeeld de landelijke overheid.

 

Een belangrijke schakel in het succes van de Technologieraad ligt in de samenwerking tussen ondernemers en onderwijs. Wilt u als ondernemer meer weten over de Technologieraad Regio Utrecht, heeft u ideeën of wilt u bestaande initiatieven delen, dan verzoeken wij u graag contact op te nemen met de regiovertegenwoordiger van uw branchevereniging of van VNO-NCW provincie Utrecht/MKB-Midden. Ook kunt u contact opnemen met Technologieraad Regio Utrecht via:

info@technologieraad.nl.

delen:

Utrecht Business Nr 2 - 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement