Jan Snel breidt uit in Bunnik

Magazines | Utrecht Business Nr4 2023 | Lees volledige uitgave online

Tekst: Hans Hajée Fotografie: Cojan van Toor
 
De vraag naar flexibele, modulaire huisvesting groeit sterk. Reden voor Jan Snel – onderdeel van de Daiwa House Group – om de capaciteit fors uit te breiden. Een nieuwe vestiging langs de A12 bij Bunnik geeft de circulaire koploper alle ruimte voor haar ambities: “We zijn een winnend team.”
 
De vertrouwde naam van Jan Snel – marktleider in modulaire huisvesting – kreeg in 2021 een extra dimensie. Toen nam het Japanse concern Daiwa House een strategisch belang in het Montfoortse familiebedrijf. Met een jaaromzet van meer dan 32 miljard euro is Daiwa House de grootste industriële bouwer ter wereld. De samenwerking geeft Jan Snel een enorme slagkracht en de mogelijkheid om de activiteiten fors op te schalen. Ook internationaal, met een locatie in Duitsland en projecten in Engeland en de VS.
 
Van studentenhuisvesting tot cleanroom
Na de deelname van Daiwa House kent het bedrijf drie labels. “Daiwa House Modular Europe is verantwoordelijk voor woningbouw in uiteenlopende varianten: grondgebonden woningen, flexwoningen, appartementen, grootschalige studentenhuisvesting en seniorencomplexen,” verduidelijkt Hoofd Commercie Lars van Zandwijk. “Medexs realiseert zorghuisvesting zoals cleanrooms, operatiekamers en laboratoria. Zelfs complete ziekenhuizen zijn mogelijk.”
 
22.000 modules
Derde pijler is Jan Snel, al meer dan zestig jaar een ijzersterk merk in tijdelijke huisvesting. “We beschikken over een vloot van 22.000 modules voor huur en koop,” zegt Hoofd Bedrijfsbureau Rob Derksen. “Die worden ingezet voor verschillende toepassingen: van kortdurend op een bouwplaats, vervangende huisvesting bij de verbouw van scholen en fabrieken tot complete kantoren. Actueel is de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers. In opdracht van de COA en tal van gemeenten realiseren wij razendsnel tijdelijke onderkomens.”
 
Roemruchte discotheek
Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, zocht Jan Snel ruimte voor expansie. Die werd gevonden op een unieke plek: het terrein van Brothers aan de A12 bij Bunnik. Veel mensen uit de omgeving kennen de roemruchte discotheek. “Ook ik heb er mooie feesten meegemaakt,” lacht Van Zandwijk. Jan Snel huurde al ruimte voor opslag in Bunnik. “Toen Brothers stopte, werden we het eens over de aankoop van het hele terrein.”
Dat biedt nu plaats aan een productiehal van 7.200 m2 met aangrenzend kantoor. “Het is een ideale uitvalsbasis: midden in het land en pal aan de snelweg.”
 
Hetzelfde spel
De fabriek in Bunnik was eind juni operationeel, het kantoor in augustus. “Er werken nu zo 80 mensen, ongeveer gelijk verdeeld over beide gebouwen. Denk bij het kantoor aan functies als projectleiders, werkvoorbereiders en het verkoopteam.”
Wanden, vloeren en staalconstructies worden gemaakt in Montfoort en in Bunnik samengevoegd. Ook modules die terugkomen uit de verhuur gaan nu naar de nieuwe vestiging. “Ons spel is al ruim zestig jaar hetzelfde. Een unit wordt gedemonteerd en alles wordt hergebruikt in een nieuwe samenstelling. Zo krijgt een kantoorwand bij een schoolgebouw een volgend leven.”
 
De hoogte in
Naast de units die kant en klaar naar een locatie gaan, realiseert Jan Snel ook huisvesting met het Movix-systeem. “Dit wordt gebruikt voor gebouwen die langer blijven staan. Ook Movix kent standaard elementen: stalen kolommen, wanden en betonvloeren. Op locatie wordt alles samengevoegd. Snelheid is ook hier een belangrijk kenmerk. Het kantoor in Bunnik stond binnen 12 weken.”
Het afwerkingsniveau is niet van permanente bouw te onderscheiden. “En door de stalen kolommen kunnen we met Movix ook de hoogte in. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk sporthallen te realiseren, zoals bij de trainingsaccommodatie van FC Utrecht. Daar zijn beide bouwsystemen gecombineerd.”
 
Winnend team
Doordat de assemblage verplaatst is naar Bunnik, ontstond ruimte in Montfoort. “Maar die is alweer benut,” zegt Van Zandwijk. “Onder meer door processen efficiënter in te richten. Ook is er een nieuwe hal gebouwd die ingericht wordt voor gerobotiseerde woningproductie.”
Het is duidelijk: Jan Snel en Daiwa House zijn een winnend team. “Een samenspel van ontwikkelingen speelt ons in de kaart. Het woningtekort blijft groot, de behoefte aan flexibiliteit neemt toe; denk aan onverwachte gebeurtenissen als de grote toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Met de modulaire concepten is het mogelijk razendsnel op en af te schalen. Het is veilige en energiezuinige huisvesting; door de isolerende wanden is een Energielabel van A++ goed haalbaar. En de herbruikbaarheid maakt onze oplossingen ook financieel interessant.”
 
Circulair DNA
Hét kenmerk van Jan Snel – circulariteit – wordt voor opdrachtgevers steeds belangrijker. “Dit zit in ons DNA,” stelt Derksen. “Herbruikbaarheid is de rode draad in de bedrijfsvoering. De afvalstroom is minimaal want modules worden telkens opnieuw ingezet, inclusief de betonnen plaatfundering. Wanden worden tot wel vijftien keer hergebruikt. Eventuele schade is meestal prima te herstellen. Ook bij het Movix-systeem worden alle onderdelen opnieuw gebruikt.”
 
Complexe projecten
Oplossingen van Jan Snel zijn voor steeds meer opdrachtgevers interessant. “Vroeger was tijdelijke bouw wettelijk beperkt tot vijf jaar,” zegt Van Zandwijk. “Nu is dat vijftien jaar, waardoor steeds meer toepassingen mogelijk zijn. Tijdelijke huisvesting gaat desgewenst net zo lang mee als traditionele bouw.”
Ook de organisatie van Jan Snel heeft zich ontwikkeld, zowel bij de voorbereiding als in de uitvoering. “We draaien onze hand niet om voor grote aanbestedingen en kunnen complexe projecten zonder voorbehoud aan. Met deze nieuwe vestiging is ook letterlijk alle ruimte voor verdere groei.”
 

STRATEGISCHE LOCATIE
De nieuwe vestiging van Jan Snel ligt in meerdere opzichten op een strategische locatie. “Pal aan de snelweg, goed zichtbaar en optimaal bereikbaar. Niet alleen voor klanten, ook voor medewerkers,” zegt Van Zandwijk. De hoofdvestiging in Montfoort ligt aan de westkant van Utrecht. “Door de lange historie is de naambekendheid bij potentiële medewerkers er groot. In Bunnik bestrijken we nu een voor ons nieuw deel van de regionale arbeidsmarkt. Dus ook uit dat oogpunt brengt deze vestiging het bedrijf verder.”

 
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement