Obstacle Run brengt collegas dichter bij elkaar

Magazines | Utrecht Business Nr4 2023 | Lees volledige uitgave online

Obstacle runs mogen zich ook bij het bedrijfsleven verheugen in een toenemende populariteit. Niet alleen als uitdagend sportief evenement, ook als manier om de saamhorigheid te versterken. “Het gaat niet om winnen. Je helpt elkaar bij het bedwingen van de obstakels. Dat schept een band.”
 
Het Utrechtse Central Events organiseert breedtesportevenementen. “Denk aan de Giro d’Utrecht, de Utrechtse Fietsvierdaagse en de Freedom Ride,” zegt Nort Hesse, verantwoordelijk voor marketing en communicatie. Het deelnemersaantal varieert tussen de 300 tot 3.000 personen. “Ondanks deze aantallen kenmerken onze evenementen zich door een persoonlijk karakter.”
 
14e editie
Dat geldt ook voor de Down Under Obstacle Run. In maart 2024 organiseert Central Events de 14e editie van dit event rond de gelijknamige Nieuwegeinse recreatielocatie. Het fenomeen obstacle run ontstond in Engeland. Daar initieerde een voormalige militair een wedstrijd waarbij een stormbaan moest worden bedwongen. Al snel werd het idee opgepikt in de VS en ging van daaruit de hele wereld over.
 
Uitdagend parcours
Obstakelruns zijn er in allerlei varianten. “Ze worden steeds bekender. Mensen horen erover en raken enthousiast,” weet Hesse. Begrijpelijk, want het is een bijzondere ervaring. “Niet alleen fysiek, ook mentaal. Door het parcours met water, modder en meer dan vijfentwintig hindernissen worden deelnemers echt op de proef gesteld. Vorig jaar gingen rond Down Under 2.500 mensen de uitdaging aan.”
 
Ideale locatie
Deelnemers aan de Obstacle Run hebben keuze uit drie afstanden: 3, 6 en 9 kilometer. Over een versie van 12 kilometer wordt nagedacht. “De eerste variant is ook prima geschikt voor ouders met kinderen. Bij 9 kilometer is een goede basisconditie vereist.”
Down Under is de vaste locatie voor de Obstacle Run. “Het water en de faciliteiten lenen zich bij uitstek voor dit evenement. Er is alle ruimte voor een parcours dat elk jaar weer anders is. De bereikbaarheid van Down Under is prima, net als de horecafaciliteiten.”
 
Obstakels overwinnen
Ook het bedrijfsleven heeft de Obstacle Run ontdekt. “Steeds vaker schrijven groepen medewerkers zich in,” zegt Hesse. “De reacties zijn enthousiast. Collega’s leren elkaar op een heel andere manier kennen.”
Met speciale arrangementen speelt Central Events in op deze doelgroep. “De run op vrijdag leent zich prima voor een gezamenlijke borrel of diner na afloop. En als een bedrijventeam vooraf wil trainen, kunnen we daarvoor schema’s leveren. Zo staat iedereen goed voorbereid aan de start.”
 
Kartrekker
Een van de bedrijven die in mei van dit jaar deelnamen aan de Obstacle Run is vaccinproducent Bilthoven Biologicals (zie kader). Kartrekker was Ivo Granic, als Qualified Person een medewerker die geneesmiddelen mag certificeren. “Ik sport graag en deed al eerder mee aan een Obstacle Run. Een gave ervaring en het leek me leuk om het samen met collega’s mee te maken. Een oproep op intranet leverde achttien deelnemers op. Een mooi aantal voor een eerste keer.” Een gezamenlijke voorbereiding was niet nodig. “De meeste deelnemers waren getrainde hardlopers.”
 
Teamprestatie
De Obstacle Run startte rustig, lopend door het weiland. “Is dat alles, denk je in het begin. Dan ga je een bocht om en sta je tot je middel in de modder,” lacht Granic. “Even schrikken, maar superleuk. Ik liep de versie van 9 kilometer. Een paar obstakels vergen best wat kracht maar met een goede basisconditie is het prima te doen. Daar komt bij: het gaat niet om winnen maar om samen de obstakels te bedwingen. Soms denken mensen misschien: dat kan ik niet. Anderen helpen je er dan overheen. Het is echt een teamprestatie. Je start samen, daarna vormen zich groepjes met hetzelfde tempo. In mijn geval collega’s van een andere afdeling waar ik normaal geen contact mee heb. Er ontstaan verbindingen die zonder dit event nooit tot stand waren gekomen.”
 
Goed in je vel
Binnen Bilthoven Biologicals is veel aandacht voor sport. “Als mensen lichamelijk fit zijn, heeft dat impact op zowel hun fysieke als mentale gezondheid,” zegt marketing manager Teunie Westera. “En als je goed in je vel zit, functioneer je beter.” Medewerkers kunnen gebruik maken van een sportschool op het terrein van het bedrijf. “Collega’s fietsen samen, er is een volleybalteam en een hardloopgroep waar ik zelf ook in zit. Het mooie van de collectieve Obstacle Run is dat het initiatief van de medewerkers zelf komt. Dat stimuleren we graag, ook door een financiële bijdrage voor deelname.”
Bilthoven Biologicals droeg ook een steentje bij aan de Special Obstacle Run. “Die wordt georganiseerd voor mensen met een fysieke of mentale handicap. Een prima initiatief. Vrijwilligers vanuit het bedrijf hebben als buddy meegelopen om deelnemers te ondersteunen.”
 
Ervaringen delen
De eerste gezamenlijke deelname aan de Obstacle Run smaakt bij Bilthoven Biologicals zeker naar meer. “We hebben onze ervaringen volop gedeeld op het intranet,” zegt Ivo Granic. “Volgend jaar weer, is de gedachte. En dan met een nog grotere groep collega’s. Dat moet zeker lukken.”
 
De Down Under Obstacle Run 2024 vindt plaats op vrijdag 24 en zondag 26 mei.
 
Meer informatie op downunderrun.nl

VEILIGE VACCINPRODUCTIE
Bilthoven Biologicals komt voort uit het RIVM. “In 2012 zijn onze activiteiten verzelfstandigd en werd het bedrijf overgenomen door de Indiase Cyrus Poonawalla Group, de grootste vaccinproducent ter wereld qua volume,” zegt Teunie Westera. “In India mogen geen poliovaccins worden gemaakt. Door de lage vaccinatiegraad en de kwaliteit van de riolering zijn de risico’s te groot. Daarom worden deze vaccins gemaakt in Bilthoven, onder optimale condities. We leveren niet alleen aan India, ook aan organisaties als Unicef en PAHO. Die gebruiken onze vaccins in ontwikkelingslanden.”
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement