Raymond de Vries over startersprijs Biltse Ondernemer van het Jaar

Magazines | Utrecht Business Nr4 2023 | Lees volledige uitgave online

In 2019 werd Raymond de Vries met Rocketstyle de Biltse Starter van het Jaar. Hij versloeg Buitengewone Varkens en Inbetween Models. Aan de vooravond van de nieuwe competitie blikt De Vries terug.
 
“Ik ben Rocketstyle in 2017 gestart vanuit Utrecht. In 2018 zijn we verhuisd naar Bedrijvenpark Larenstein, in de buurt waar ik geboren en getogen ben,” vertelt De Vries. “In Utrecht had ik al een netwerk, in De Bilt kon ik mijn bedrijf verder uitbouwen. De verkiezing hielp daarbij.”
 
Poten in de klei
“Vier jaar geleden deden we nog veel ad hoc, op basis van concrete vragen, met drie medewerkers en twee freelancers. Ondertussen zijn er zes vaste mensen en een flexibele schil. We zijn ons steeds meer gaan specialiseren met veelal vaste oplossingen voor vergelijkbare problemen.”
Daarbij onderscheidt Rocketstyle vier specialismen: jobmarketing (arbeidsmarktcommunicatie/search), e-commerce (directe online verkoop), lokale marketing (naamsbekendheid voor traffic) en leadgeneratie (verkoop via offertes). “Ik ben zelf iemand die met z’n poten in de klei wil staan,” benadrukt De Vries. “Ik ben geen manager. Door te specialiseren, kunnen we ons onderscheiden van de grote bureaus én goede dienstverlening leveren.”
 
200 puzzels per dag
“Ik wil nooit iets verkopen wat ik niet snap,” stelt De Vries. “Als voorbeeld dient een casestudie waarin we als bureau laten zien dat we alle facetten en fases van e-commerce in de vingers hebben. Daartoe is in coronatijd een online puzzelshop opgezet. Van nul hebben we dat naar 200 puzzels per dag gebracht. De eerste puzzel die ik daarvoor kocht, koester ik nog steeds.”
 
Medewerkers behouden
Voorheen leidde Rocketstyle medewerkers op. “Die konden we weinig perspectief op doorgroei bieden. Hierdoor stroomden mensen snel door naar grotere bureaus. Door de specialisatie is er nu perspectief voor nieuwe medewerkers en zijn we beter in staat ze te behouden.”
 
Nagenieten
Hoe heeft De Vries het winnen van de startersprijs van de Biltse Ondernemer van Jaar ervaren? “Opeens staat er iemand in je kantoor die vertelt dat je genomineerd bent. Dan komt er meteen heel veel op je af; helemaal toen bleek dat ik gewonnen had. Toch heb ik daarna wel een paar dagen kunnen nagenieten. Het voelde als erkenning dat ik de goede richting heb gekozen én was een beloning voor ons harde werken. De avond zelf was de kers op de taart.”
De Vries heeft nog altijd contact met de andere genomineerden. “Ik werk zelfs samen met medekandidaat Josse Haarhuis om het verhaal te communiceren over de levensloop van zijn product: Buitengewone Varkens. Die worden op locaties geplaatst waar ze (tijdelijk) nuttig zijn. Ook met de andere ‘competitor’ – Terry Groenen van Inbetween Models – werken we nog steeds samen.”
 
Product en netwerken
Welk advies heeft De Vries voor collega-ondernemers? “Focus op je product, maak dat zo goed mogelijk. Veel mensen richten zich vooral op een goed businessmodel. Maar als je dat combineert met een slecht product levert het een slecht lopend bedrijf op. Een goed product met een slecht businessmodel kan nog wel werken.”
“Verder denk ik dat netwerken vaak onderschat wordt. Niet alleen voor het werven van klanten, vooral ook om te sparren en te leren. Daar kun je de Ondernemer van het Jaar-verkiezing ook goed voor gebruiken. Dus kom vooral netwerken en genieten op 6 december!”
 
De Award voor de Biltse Ondernemer van het Jaar wordt uitgereikt in een feestelijke setting in De Kapel op het Park Berg en Bosch aan de Professor Bronkhorstlaan 10 in Bilthoven.

Meer informatie op debiltseondernemer.nl
 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement