Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2014 | Lees volledige uitgave online

EINAUDI DICHT BIJ HUIS

De Italiaanse pianist Ludovico Einaudi brak eind 2011 definitief door bij het grote publiek naar aanleiding van zijn filmmuziek voor Intouchables. In de afgelopen twee jaar rees zijn ster en gaf de sympathieke componist tientallen concerten in Europa en de VS. Voor wie hem deze maanden live wil zien, eind maart geeft hij optredens in diverse Duitse steden. Wie dichter bij huis wil blijven maar toch wil genieten van deze minimalistische pianomuziek, kan terecht bij alleskunner Jeroen van Veen. Deze zette onlangs alle pianomuziek van Einaudi op cd. De 91 composities worden in een serie van zes concerten uitgevoerd in het Beauforthuis. In een aantal stukken wordt hij bijgestaan door Sandra van Veen op vleugel of keybord. Ritmische en opzwepende muziek wordt afgewisseld met langzame, rustgevende klanken om bij weg te dromen.

Te zien op 13 april en 11 mei in het Beauforthuis in Zeist.

REMAKE VAN WELKOM IN HET BOS

Als Alex van Warmerdam voor Orkater of zijn eigen gezelschap De Mexicaanse Hond aan de slag gaat, ontstaat altijd iets bijzonders. Neem zijn laatste productie ‘Bij het kanaal naar links’ over een vete tussen twee families met een uitstekende Pierre Bokma in de hoofdrol. Nu komt Van Warmerdam met een remake voor de grote zaal van zijn veelgeprezen voorstelling ‘Welkom in het Bos’ uit 2002. En ook nu draait veel om Bokma, hoewel Hadewych Minis en Tiny Bertels de hoofdpersonen Dora en Fannie spelen. Beide vrouwen zwerven door een bos; de ene is weggelopen van haar man, de andere staat haar terzijde. Ze strijden tegen honger en dorst als ze ’s nachts verontrustende geluiden horen. Dan stuiten ze op een aantal merkwaardige personages, allen gespeeld door Bokma. Voor wie dit stuk twaalf jaar geleden heeft gemist een uitgelezen kans de schade in te halen.

Te zien op 3, 4 en 5 maart in de Stadsschouwburg Utrecht.

ENERGIEK, LUI EN NONCHALANT

Stagneert de belangstelling voor toneel, dans en muziek, cabaret viert de laatste jaren juist hoogtij in ons land. Om de gemiddelde zaalbezetting boven de 60-70% te krijgen, programmeren theaters daarom bij voorkeur grappige mannen en vrouwen. En die lijken er in overvloed te zijn, gelet op het brede aanbod. De praktijk leert echter dat de kwaliteit van menig cabaretier of stand-up comedian in de praktijk flink tegenvalt. Gelukkig zijn er uitzonderingen zoals Theo Maassen, Ronald Goedemondt en Daniël Arends. Heren die dichtbij zichzelf blijven, messcherp zijn en feilloos hun grappige kant weten te exploiteren. Martijn Koning is er ook zo één. De 36-jarige cabaretier en tekstschrijver weet ondanks zijn chaotische voorkomen precies waar hij naar toe wil. Dat zijn reisdoel vervolgens niet de ultieme bestemming is, deert hem niet. Sterker nog, het zorgt er juist voor dat hij tijdens een voorstelling makkelijk even de weg kwijt kan zijn. Uiteindelijk komt hij er wel, vroeg of laat. Zijn geheim? Koning zit goed in zijn vel. Als een grap even minder goed overkomt, tovert (of verzint) hij simpelweg een nieuwe tevoorschijn. Zijn reusachtige improvisatietalent helpt hem hierbij. Een leuke vent, die Koning, lekker energiek, maar ook lui en nonchalant. Precies goed!

Te zien op 14 maart in De Kom in

Nieuwegein, op 29 maart in Het Klooster te Woerden en op 17 mei in De Fransche School in Culemborg.

ON GOLDEN POUND

Eind mei wordt acteur Bram van der Vlugt 80 jaar. Aan stoppen denkt deze voormalige Sinterklaas niet. In tegendeel, dit seizoen speelt hij de hoofdrol in On Golden Pond. Deze bewerking van de film uit 1981 die bekend werd door Henry Fonda, Katherine Hepburn en Jane Fonda, gaat over een bejaard echtpaar dat in hun zomerhuisje verblijft. De man, Norman, wordt 80. Ze krijgen bezoek van hun dochter Chelsea en haar verloofde en stiefzoon. Chelsea merkt tijdens het bezoek dat haar vader en de stiefzoon een band krijgen die zij nooit met haar vader heeft gehad, maar waar ze wel altijd hevig naar heeft verlangd. De regie is in handen van Peter Tuinman, een oude bekende van Van der Vlugt. Samen maakten ze in 2000 de voorstelling Kopenhagen. Bram van der Vlugt ontving destijds de Louis d’Or voor zijn vertolking van de mannelijke hoofdrol in dit stuk.

Te zien op 28 maart in De Kom in

Nieuwegein en op 22 april in de

Goudse schouwburg.

OVER AHOLD EN

CEES VAN DER HOEVEN

Stond de vastgoedfraude centraal in het eerste deel van De Verleiders, in dit tweede deel draait alles om Ahold en Cees van der Hoeven. De man die in het jaar 2000 het concern omtovert tot één van de grootste retailmultinationals ter wereld. Maar het succes blijkt een illusie als opeens de grootste boekhoudfraude ooit uitkomt. Binnen één dag keldert het aandeel Ahold met 60% en verdampt acht miljard euro. Van der Hoeven heeft het meest solide bedrijf van Nederland aan de rand van de afgrond gebracht en alle kopstukken van de familie komen samen voor beraad. De val van een super-man gaat niet alleen over falend leiderschap en dito toezicht, maar ook over de gebeurtenissen binnen de familie Heijn, zoals de ontvoering van Gerrit Jan en het Oibibio-debacle van Ronald Jan.

Te zien op 7 maart in De Kom in Nieuwegein, op 8 april in de Goudse Schouwburg en op 28 april in de Stadsschouwburg Utrecht.

Copyright Paul Posse beeldbewerking Magic Group Media

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement