Column Mart Rienstra: Zakt u door het ijs?

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2014 | Lees volledige uitgave online

Zakt u door het ijs?

Onder druk presteren, het blijft een raar fenomeen. De één is als het er echt om gaat op zijn best, de ander faalt opzichtelijk. Tijdens de Olympische Winterspelen regen de voorbeelden zich aaneen van topsporters die uitzonderlijk presteerden dan wel keihard door het ijs zakten. Zo benaderden de Nederlandse schaatsers ondanks de torenhoge verwachtingen bijna allemaal hun topvorm, terwijl de Amerikanen, Noren en Russen op deze discipline flink teleurstelden. Zij klaagden over verkeerde pakken, slecht ijs en een te hoge druk. Hoe zit het met u? Wanneer presteert u optimaal?

Als ik mijn oren te luister leg in mijn directe omgeving, lijkt het alsof wij druk en stress nodig hebben om te presteren. ‘Ik maak mijn plannen pas de avond voorafgaand aan een presentatie’ of: ‘Ik schrijf mijn beste teksten als ik weet dat over een uur de deadline afloopt’. Zeker bij dit laatste voorbeeld spreek ik uit ervaring dat dit niet voor iedereen geldt. Natuurlijk, een zekere dwang om de handen uit de mouwen te steken, ervaren wij meestal als nuttig en aangenaam. Maar dat stress per definitie tot de beste prestatie leidt, kan ik – eenmaal achter de pc – niet onderschrijven.

Tegelijkertijd realiseer ik mij dat ik als voor grote groepen spreek – als presentator, trainer of acteur – ik juist wel positief beïnvloed raak door spanning en nervositeit. Deze randvoorwaarden lijken zelfs essentieel om sterk voor de dag te komen en mensen daadwerkelijk te raken. Gewoon zonder al te veel voorbereiding, ‘zijn’ in het nu.

Dit klinkt wellicht boeddhistisch, maar het gaat er om, te weten wat je nodig hebt om onder druk te presteren. Zolang ik maar mag zijn wie ik ben in al mijn afwijkingen en eigenaardigheden, lukt dat steeds beter. En ik weet inmiddels dat de wereld niet vergaat als ik een keer niet zo goed voor de dag kom. Zelfs dan ligt mijn vrouw ’s nachts nog liefdevol tegen mij aan in bed. Tenminste, daar ga ik van uit…

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

2 in beweging 51

Asian Tower 26

ATS 26

Van Benthem & Keulen 24

De Boorder Bedrijfshuisvesting 7, 18

Cursus- en vergadercentrum Domstad 2, insert

Dutch Office Fund 52

Ford Utrecht 24

Fort aan de Klop 39

GaragePark 25

Google insert

Het Nieuwe Kantoor Utrecht 24

JBA Security 7

Koetshuis De Haar 39

Fotostudio Hans Kokx 44

Kontakt der Kontinenten 39

Van den Pol 16

Practicum 44

Rabobank Utrecht 30

Regio Business Dagen 11

Regus 16

Trainspot 39

Woudschoten 22

———————

Utrecht Business 2 verschijnt 13 mei. Hierin onder meer een focus op meeting management en human resources. Verder aandacht voor het economisch perspectief van Nieuwegein en een special over de Regio Business Dagen.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement