Hogere gemeentelijke heffingen verzwaren lasten mkb

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2014 | Download de PDF | Lees volledige uitgave online

Hogere gemeentelijke heffingen verzwaren lasten mkb

Ondernemers krijgen dit jaar wederom te maken met een lastenverzwaring als gevolg van gemeentelijke heffingen. Zo stijgt de opbrengst van de precarioheffing met bijna 15 procent. MKB-Nederland Midden vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Het herstel van de economie is nog zeer pril. De detailhandel en horeca, sectoren die het vaakst een precarioaanslag krijgen, zitten nog altijd in zwaar weer. Lokale lastenverzwaringen, bovenop landelijke, kunnen voor sommige bedrijven de spreekwoordelijke druppel betekenen.

Ondernemers moeten precariorechten betalen als zij gebruik maken van openbare grond, bijvoorbeeld door een bloempot of bankje voor de deur, of een reclamebord op de stoep te zetten. Een stijging van 15 procent is niet te verklaren door inflatie of gestegen onkosten voor onderhoud van de openbare ruimte voor gemeenten.

Norm overschreden

Gemeenten leggen nog meer op het bord van ondernemers. De toeristenbelasting gaat dit jaar ook omhoog. Hiermee verdienen lokale overheden 4,5 procent meer dan vorig jaar. Ze overschrijden bovendien ook in 2014 weer de afspraken die zij met het Rijk hebben gemaakt over de stijging van de onroerende zaakbelasting (OZB). De OZB is qua opbrengsten de belangrijkste gemeentelijke heffing. Deze stijgt met 3,4 procent meer dan is afgesproken. Voor 2014 kwamen Rijk en gemeenten overheen dat een zogenoemde macronorm van 2,45 procent zou worden gehanteerd. Ook in 2013 werd deze norm overschreden. MKB-Nederland heeft vorig jaar alle gemeenten opgeroepen de OZB met niet meer dan de inflatie te laten stijgen. Slechts een kwart heeft dit toegezegd.

Geen winst

De dalende opbrengst van de bouwleges drukt het gemiddelde van de lokale heffingen. Dit is echter logisch. In tijden van crisis wordt weinig gebouwd, dus worden ook minder vergunningen aangevraagd. Op leges mogen gemeenten wettelijk geen winst maken. Concluderend kun je stellen dat zonder de bouwleges de lokale lasten voor ondernemers dit jaar te veel worden verzwaard. n

MKB NIEUWS

TWITTERPOLL GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Op 19 maart vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ondernemers kunnen echter nu vast hun stem uitbrengen en mee debatteren in dit virtuele politieke café. Via Twitter lanceert MKB-Nederland Midden elke twee dagen een prikkelende stelling over ondernemersthema’s die direct aan het beleid van gemeenten raken. Denk aan OZB-tarieven, ondernemersfondsen, aanbestedingen en vergunningen. De Twitterpoll duurt 7 weken en om de dag wordt een nieuwe stelling gelanceerd met #poll @mkbnl. Rond 10 maart, aan het einde van de Twitterpoll, zal MKB-Nederland de uitslag publiceren.

De poll kan ook rechtstreeks worden ingevuld via www.mkb.nl/#poll.

SCIENCEINC MAAKT UTRECHTSE WETENSCHAPPERS ONDERNEMEND

Incubator UtrechtInc lanceert ScienceInc. Dit programma duurt zes maanden en is bedoeld voor onderzoekers van Universitair Medisch Centrum Utrecht en Universiteit Utrecht. ScienceInc moet deze wetenschappers helpen bij het bepalen van de marktpotentie van hun vinding. Het programma is gebaseerd op de Lean Startup-methode die het denken vanuit de klant of gebruiker centraal stelt. ‘Focus, lanceer snel, test, pas je product aan en probeer opnieuw. Zo heb je de grootste kans om je wetenschap echt impact te geven,’ aldus ScienceInc-mentor Ton Logtenberg, oprichter van Crucell en Merus. Zes initiatieven nemen deel aan ScienceInc. Het programma biedt maandelijkse voortgangssessies met training op het gebied van ondernemerschap. Zo leren de wetenschappers pitchen en is aandacht voor het aantrekken van investeerders. Daarnaast krijgen zij een eigen werkplek en toegang tot een netwerk van mentors, investeerders en ondernemers. Aan het eind van het programma presenteren de zes initiatieven hun ontwikkeling aan publiek en investeerders. Dan weten de wetenschappers ook wat nodig is voor een eventueel vervolg. Wordt inderdaad gekozen voor een spinoff en/of bedrijf dan kan de startup binnen UtrechtInc verder worden uitgebouwd. ‘De reacties op ScienceInc zijn enthousiast,’ zegt UtrechtInc-directeur Roel Raatgever. ‘We verwachten na de eerste lichting in november met een nieuwe groep wetenschappers te starten.’

EERSTE COMBI-KAART VOOR BAM

Met de overhandiging van de Combi-kaart door verkeerswethouder Frits Lintmeijer en Victor van den Berg (Mobility Card Services) aan Roel van Heumen (BAM Utiliteitsbouw) is de Combi-kaart officieel als vervoersbewijs in gebruik genomen. Met deze kaart kunnen medewerkers van BAM die regelmatig naar Utrecht komen hun auto buiten de stad parkeren en met het openbaar vervoer naar het centrum reizen. De chipkaart geeft toegang tot de P+R locaties De Uithof en Westraven en geldt hiervandaan als ov-vervoersbewijs. BAM heeft als eerste gebruiker de primeur. Zo’n 150 medewerkers en onderaannemers van BAM die werkzaam zijn op het project Nieuw Hoog Catharijne maken nu gebruik van de kaart.

De Combi-kaart is door Mobility Card Services (MCS) ontwikkeld in samenwerking met BAM en de gemeente Utrecht. De kaart biedt een praktische oplossing voor zowel werknemers als werkgevers. Werknemers hoeven geen losse kaartjes meer te declareren en dragen met het gebruik van de kaart bij aan het terugdringen van files en parkeerproblemen. Voor de werkgever regelt MCS het complete proces van de uitgifte van kaarten tot het registreren van transacties, een servicedesk en de afrekening. Victor van den Berg van MCS: ‘We zijn ervan overtuigd dat de Combi-kaart een belangrijke en duurzame bijdrage kan leveren aan de doelstellingen van wethouder Lintmeijer: Utrecht aantrekkelijk én bereikbaar houden. Tegelijkertijd helpen wij de werkgever tijd en kosten te besparen. We verwachten dat de Combi-kaart voor veel meer organisaties een interessante oplossing biedt.’

Victor van den Berg, Roel van Heumen en Frits Lintmeijer

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement