Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2014 | Lees volledige uitgave online

GRAPPEN OVER LOUIS

Als vanzelfsprekend staan ook de theaters stil bij het WK Voetbal in Brazilië. Nu gezelschappen en theaterdirecteuren de financiële broek steeds meer zelf moeten ophouden, wordt elke sportieve hype gekoesterd en uitgebuit. Om de Oranjekoorts stevig aan te wakkeren, sloven beginnende cabaretiers zich tijdens deze avond uit om menig coach en speler op de korrel te nemen. Nu is grappen maken over Louis van Gaal inmiddels gemeengoed geworden en dus misschien niet meer zo origineel, de man blijft bij menigeen op de lachstuipen werken. Of Oranje daadwerkelijk kans maakt op de titel, wordt op deze quasi-serieuze avond niet helemaal duidelijk. Wel kunt u nog leuke prijzen winnen met de WK-quiz. Kortom, neem uw Oranje pet, shawl of vlag mee en maak er een bonte avond van!

Te zien op 22 mei in theater De Kom Nieuwegein , op 2 juni in Theater aan de Slinger in Houten en

op 10 juni in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.degrotewkshow.nl

VOETBAL EN MANNENVRIENDSCHAP

Mannenvriendschap, het blijft iets curieus. De meeste vrouwen krijgen er geen hoogte van. Van de mannelijke fascinatie voor voetbal trouwens evenmin. Daarom schreef Raoul Heertje een speciale voorstelling over beide aspecten, met Eric van Sauers en Cees Geel in de hoofdrol. Deze vrienden (ook in het echt) zijn een weekend in Barcelona om daar een thuiswedstrijd van de plaatselijke FC in Nou Camp te bezoeken. Ondertussen voeren ze gesprekken. Tenminste, ze praten zoals mannen dat blijkbaar doen: over auto’s, voetbal, vrouwen. Bij voorkeur in een strakke monoloog, zonder reactie. Juist dit aspect maakt het luisteren en kijken naar deze productie weinig verheffend en erg vermoeiend. Daarbij tonen zowel Geel als Van Sauers nauwelijks iets van hun klasse als acteur en stand-up comedian. De totale productie is – los van het prachtige Gaudi-achtige decor – erg middelmatig. Evenals de teksten en de humor van schrijver Heertje. Juist deze drie mannen hadden samen vrouwen iets duidelijk kunnen maken, iets verder kunnen (en moeten) gaan dan het bevestigen van het stereotype beeld dat vrouwen van mannen en mannenvriendschap hebben. Helaas…

Te zien op 28 mei in de Stadsschouwburg Utrecht en van 3 t/m 7 juni in De Kleine Komedie, Amsterdam.

URGENT POPFESTIVAL

Een klein, maar authentiek en sfeerrijk popfestival op diverse locaties in de Utrechtse binnenstad (waaronder TivoliVredenburg). Le Guess Who brengt een breed scala aan nieuwe musici en vernieuwde vormen en geluiden. Wie de moeite neemt dit festival te bezoeken, ontmoet wellicht artiesten die over drie tot vijf jaar aan de top staan en de oorsprong zullen vormen van nieuwe muziekstromingen. Kwaliteit, experiment, eigenzinnigheid en integriteit staan centraal tijdens Le Guess Who. Meer dan zestig bands die normaal niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn, geven dit festival een innovatief en bijzonder karakter. De line-up bevat onder meer Neutral Milk Hotel, The War On Drugs, The Play Zone, Black Lips en Jeremiah Jae.

Te zien op 24 mei in Utrecht. www.leguesswho.nl

INDIVIDUELE HOOGSTANDJES

De Elite; het klinkt nogal pretentieus, zeker als je weet dat het om een samengeraapt ‘zooitje’ kunstenaars gaat: cabaretiers, stand-up comedians en muzikanten. Toch slaagt dit gelegenheidskwintet (Daniël Arends, Theo Nijland, Peter van Rooijen, Daniël Samkalden en Maartje Teussink) erin om een opmerkelijke voorstelling af te leveren. Met prachtige liedjes, meedogenloze grappen en grappige goocheltrucs. Door het ontbreken van een gemeenschappelijke rode draad bekijk je elke act afzonderlijk. En dan ontwaar je hoogstandjes, zoals het zang- en gitaarwerk van Maartje Teussink. Of het ‘duel’ tussen de twee Daniels: een keiharde strijd met woorden tussen hoge en lage status, tussen plat en elitair, tussen leuk en niet-leuk. Op punten gewonnen door Arends, dat wel. En dan is er Theo Nijland, de gevoelige muzikale nestor bij wie je steeds het idee hebt dat hij terecht is gekomen in een kindercrèche. Wat doet deze rijpe singer/songwriter temidden van dartelende, twijfelende dertigers? Natuurlijk draagt hij zijn steentje bij. Nijland is zelfs nadrukkelijk aanwezig, ook als hij even niet op toneel is, om de suggestie te wekken dat hij de voorstelling te weinig elitair vindt. Daarmee heeft hij trouwens wel een punt. Dat dit kwintet namelijk tot de elite behoort, kan zijn. Maar dan vooral individueel, niet als collectief.

Te zien op 21 mei in Theater De Leest in Waalwijk en op 13 en 14 juni in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.de-elite.com

BLØF IN RONDA

De nieuwe popmuziektempel van TivoliVredenburg heet Ronda. Een naam die bij de bekendmaking in januari weinig enthousiasme ontlokte, maar volgens de naamgevers alles heeft te maken met de ronde vorm van de zaal en de opmerkelijke gelijkenis met de huizen op de bergrand in de gelijknamige Spaanse stad. Waar of niet, de zaal biedt ruimte aan 2.000 bezoekers en die zullen er op deze openingsavond ongetwijfeld zijn. Daar staat de naam BLØF garant voor. Deze Zeeuwse band – onlangs geëerd met de Edison oeuvreprijs – toert dit voorjaar langs de podia met nummers van hun laatste cd ‘In het Midden van Alles’. Dit elfde studioalbum dat vorige maand uitkwam, herbergt opvallend veel harmonieuze ballads. Ligt de oorzaak in het feit dat deze cd opgenomen is in het Zuid-Franse Carpentras? Oordeel zelf of u de Mediterranee herkent en voelt…

Te zien op 17 mei in TivoliVredenburg.

www.vredenburg.nl

UTRECHT OVER UTRECHT

Dit jaarlijkse film-, foto- en literatuurfestival richt zich op kunstminnend Utrecht en biedt inwoners van de provincie de kans te laten zien wat zij in huis hebben in een van deze disciplines. En dat is best veel, tonen de zeven eerdere edities van dit festival aan. Utrecht over Utrecht werd in 2007 op initiatief van de Louis Hartlooper Stichting in het leven geroepen. Doel van het festival is amateurs een podium te bieden en er via kunst aan bijdragen dat zij elkaars woon- en leefomgeving leren kennen, zodat wederzijds respect kan ontstaan. Of dit ideële doel ook wordt bereikt, mag worden betwijfeld. Maar bewondering verdienen de initiatiefnemers zeker. Tot 2 april konden culturele Utrechters hun films, foto’s, gedichten en verhalen opsturen. Deze weken selecteert de jury de genomineerden om op 15 juni in het Louis Hartlooper Complex de prijswinnaars bekend te maken.

Te zien op 15 juni in het Louis Hartlooper Complex.

www.utrechtoverutrecht.nl

Copyright Paul Posse beeldbewerking Magic Group Media

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement