Op de huid van Ghislaine Duymelings

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2014 | Lees volledige uitgave online

PERSOONLIJK

Op de huid van Ghislaine Duymelings

‘Weg met de excuuscultuur!’

TEKST MART RIENSTRA FOTOGRAFIE HANS KOKX

Hoe is gereageerd op de naamsverandering?

‘Wisselend. Mensen zijn gewend aan een naam en als die verdwijnt, ervaren enkelen het ook als de verdere ontmanteling van het Nederlandse bedrijfsleven. Terwijl Overtoom al jaren onderdeel was van Manutan. Dat is overigens ook de reden waarom wij nu Manutan heten, om internationale groei te bevorderen. Maar dan wel op basis van onze nieuwe visie: ondernemen voor een betere wereld. De wereld verandert, de rol – en invloed – van bedrijven reikt verder dan die van uitsluitend fabrikant of dienstverlener. Daarom moeten bedrijven investeren in mensen, in hun ontwikkeling, hun denken en hun presteren. Daarbij geldt: geen excuses meer. Je krijgt nu de vrijheid om bewust je eigen afwegingen te maken om vervolgens te kunnen excelleren.

Maar ga je als postorderbedrijf hierdoor één bureaustoel meer verkopen?

Ja. Omdat ons assortiment ook is uitgebreid en onze online activiteiten zijn verbeterd. Maar vooral omdat wij investeren in de groei van onze mensen. Let wel, dat zijn onze medewerkers, maar ook klanten en leveranciers. Door ze meer bewust te maken, meer verantwoordelijkheid te geven en meer ruimte te bieden voor eigen keuzes.

Wat is uw levensmotto?

Leer en groei. Persoonlijke ontwikkeling is de rode draad in mijn leven. De excuuscultuur staat dit bij veel mensen vaak in de weg. Ik zie het aan mijn zoons van 7 en 9, die verschuilen zich soms ook achter smoesjes en uitvluchten. Als je bereid bent kritisch na te denken over wie je bent, waarom je iets doet en hoe je het liever zou willen, heb je de voorwaarden gecreëerd voor je geluk en je eigen verantwoordelijkheid daarin. Ik zie om mij heen te veel mensen die worden verrast door ontwikkelingen en niet weten hoe daarop te reageren, omdat ze daar onvoldoende over nagedacht hebben en zichzelf nauwelijks kennen.

Welk cijfer geeft u het kabinet?

Een zesje. Dit kabinet schuwt de echte hervorming. Gedateerde wetgeving, zoals het ontslagrecht, verandert nauwelijks en erg traag. Ook onze kinderopvang en ons zorgstelsel is nog steeds weinig flexibel. Als ik na vijf uur mijn huisarts om advies wil vragen, moet ik hem de volgende dag terugbellen en een afspraak maken voor nog later in de week. In België kon ik mijn huisarts consulteren tot ’s avonds acht uur. Daar zijn crèches trouwens wel betaalbaar en dus populair. Hier betaal je duizenden euro’s voor een paar dagen kinderopvang. Zo stimuleer je vrouwen niet te gaan werken en dus financieel onafhankelijk te zijn.

Wat is uw grootste talent?

Dat ik mensen met elkaar verbind. Dat begint bij goed luisteren en oprechte interesse. Als je weet wat mensen raakt en motiveert, is dat een eerste stap om ze in beweging te krijgen, om ze de stappen te laten zetten waar ze blij van worden. Om daar achter te komen, stel ik mij open, transparant en toegankelijk op. Maar ik zoek mensen ook actief op, bij voorkeur op de werkvloer, tussen de magazijnkasten.

Wat is uw grootste valkuil?

Ik ga voor anderen wellicht te snel. Als je 23 jaar bij een bedrijf werkt, ken je iedere vezel, weet je aan welke knoppen je moet draaien om effect te sorteren. Dat is voor anderen waarschijnlijk minder zichtbaar. Een andere valkuil is dat ik moeite heb met loslaten. Ook dat heeft met mijn geschiedenis in dit bedrijf te maken. Omdat ik andere functies heb bekleed, vind ik het lastig die specifieke ervaring en deskundigheid achterwege te laten als ik in overleg ben met de eindverantwoordelijke op dat gebied.

Met wie zou u een beschuitje willen eten?

Met Maxima en met Neelie Kroes. Onze Koningin was voorheen een vrolijke Argentijnse losbol; nu is ze lid van het Koningshuis en inspirerend rolmodel voor veel vrouwen. Hoe heeft ze die enorme verandering ervaren? Wat Kroes zo bijzonder maakt, is haar onafhankelijkheid, haar vermogen om als vrouw fier overeind te blijven in een wereld die – zeker op haar niveau – gedomineerd wordt door mannen. Kroes is een uithangbord van een geslaagde vrouw. Ze is zelfstandig, financieel onafhankelijk en levert vanuit haar ‘zijn’ een oprechte bijdrage aan de samenleving. Helaas inspireert haar positie anderen nauwelijks, want ik vind het aantal vrouwen aan de top in Nederland teleurstellend laag. In Frankrijk en België, waar ik eerder heb gewerkt, zijn veel meer vrouwelijke CEO’s.

Wie is uw idool?

Ook nu heb ik er twee: Mandela en Ricardo Semler. Deze Braziliaanse ondernemer leidt bedrijven op basis van autonomie en eigen verantwoordelijkheid en dus zonder hiërarchische structuren. Met veel succes, want zijn bedrijf groeit als kool. Mandela is voor mij een voorbeeld omdat hij nooit de regie over zijn leven uit handen heeft gegeven. Ondanks de omstandigheden, die hij vanzelfsprekend als excuus had kunnen opvoeren. Verder is hij bij zijn vrijlating niet op zoek gegaan naar de schuldigen, maar heeft hij zelfs samenwerking met ze gezocht en aan vergeving gedaan.

Wat is uw favoriete stad?

Antwerpen. Ik heb daar gestudeerd en lang gewoond en viel altijd voor de gemoedelijkheid. In mijn tijd had Antwerpen een open en internationaal karakter. Het leven speelde zich af op straat, in het café of restaurant: heerlijk Bourgondisch. De laatste jaren is Antwerpen helaas ook het bolwerk geworden van extreem rechts en etnische haat. Toch blijft deze stad voor mij synoniem voor genieten van het leven.

Hoe ziet uw ideale zondagmiddag eruit?

Dat kan van alles zijn: wandelen, fietsen, naar het strand. Maar altijd met mijn gezin. Mijn man is ook vaak van huis, dus het weekend is er echt voor ons als gezin. Wat we dan doen, is minder relevant.

Wat wilt u over 5 jaar bereikt hebben?

Dat het bedrijf groeit en bloeit. Dat we onze verantwoordelijkheid hebben genomen en autonoom zijn. Persoonlijk hoop ik nog bewuster in het leven te staan, als vrouw, maar ook als leidinggevende. En dat ik nog beter in staat ben om mensen en het bedrijf in beweging te krijgen, vooruitgang te boeken en klinkende resultaten te behalen. n

Voor wie het nog niet weet: Overtoom heet sinds 1 januari Manutan. En dus heeft ‘Tuut, tuut, dat is snel’ plaatsgemaakt voor ‘All you need, with love’. Een opzienbarende metamorfose, twee jaar geleden geïnitieerd door een verandering aan de top van dit Franse familiebedrijf. In Nederland geeft CEO Ghislaine Duymelings sinds vorig jaar vorm aan het streven van Manutan om te ondernemen voor een betere wereld. ‘En dat begint bij meer bewustzijn en eigen verantwoordelijkheid.’

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement