Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2014 | Lees volledige uitgave online

PLEITBEZORGER VAN FLAMENCO

Eric Vaarzon Morel behoort zonder enige twijfel tot de beste flamencogitaristen van Nederland. En dat niet alleen; hij is sinds zijn optreden in De Wereld Draait Door ook de belangrijkste pleitbezorger van deze Spaande muzieksoort. De Amsterdamse snarenvirtuoos kreeg in zijn jeugdjaren les van de legendarische Paco Peña. Hij verhuisde op zijn negentiende naar Spanje waar hij twee jaar lang de flamenco door en door leerde kennen. De laatste jaren werkte Eric samen met onder andere trompettist Eric Vloeimans, gitarist Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat. Ook speelde hij tweemaal op het North Sea Jazz Festival. Gevoel en techniek, verenigd in een even unieke als bevlogen muzikant: dat is Vaarzon Morel.

Te zien op 11 januari in het Beauforthuis in Zeist en op 23 januari in TivoliVredenburg.

www.vaarzonmorel.nl

INTERNATIONALE TOPACT ONTDEKT IN RESTAURANT

Een optreden van Karsu Dönmez is altijd van een zeldzaam hoog niveau. Jaren terug, toen ik in het Turkse restaurant van haar vader een hapje ging eten, gaf ze daar spontaan een concert. Ik wist niet wat ik hoorde: wat een stem, wat een timing, wat een muzikaal gevoel! Inmiddels is Karsu een internationale topact. Ze noemt haar muziek ‘jazz cross-over, of zoiets’. Dat komt vooral neer op funk, lazy jazz, pop, blues en traditionele Turkse muziek. Ze zingt veel in het Turks en een inlands dialect daarvan, waarvan ze eerlijk toegeeft dat ze dat niet heel goed machtig is. Engels en plat Amsterdams gaan haar beter af. Het Utrechtse publiek kon al op 20 december genieten van Karzu in TivoliVredenburg. Gemist? Dan moet u iets verder reizen voor een herkansing. Want Karsu moet u horen en zien.

Te zien op 7 februari in het Muziekkwartier Enschede, op 11 februari in Ogterop Meppel en 18 februari in de North Sea Jazz Club te Amsterdam.

www.karsu.nl

EMOTIONELE ROLLERCOASTER

Een klassiek stuk van Hugo Claus uit 1968 over een man die vrijkomt na een gevangenisstraf. Hij was veroordeeld vanwege seksuele handelingen met zijn tienerdochter. Tijdens een lange ‘vrijdagnacht’ drijft hij met zijn vrouw, haar minnaar en hun dochter de duivels uit het verleden uit. Het gevolg is een emotionele rollercoaster waarin vier acteurs continu balanceren tussen heftige gevoelens als woede en verzoening, kilte en passie, haat en liefde. Vrijdag is een geweldig verhaal, misschien wel het beste dat Claus ooit heeft geschreven. Het verwijst naar de oudheid – waarin vrijdag was gewijd aan Venus, de liefdesgodin – en naar de christelijke traditie, waarin vrijdag vooral een dag werd van boetedoening. Claus zocht de spanning tussen deze twee polen op. Ook gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag of de maatschappij iemand een tweede kans geeft. Meest opvallende kenmerk van deze voorstelling? Dat een tekst van ruim 45 jaar oud nog zo actueel is. En dat de hoofdrollen uitstekend bezet zijn met onder andere Ariane Schluter en Stefan de Walle.

Te zien op 4 januari in de Utrechtse Stadsschouwburg.

www.nationaletoneel.nl

Foto Kurt van der Elst

Foto Husne Afsar

ABBA OP ZIJN PRAAGS

Je kunt er van alles van vinden, maar tribute-bands trekken tegenwoordig overal volle zalen. Zeker deze Praagse variant van ABBA, de meest succesvolle band in de geschiedenis van de popmuziek. Dit gezelschap – hun officiële naam luidt ABBACZ – zet een optreden neer dat tot in het kleinste detail overeenkomt met de presentatie en muziek van het illustere Zweedse viertal. Alles aan deze revival is 100% live, zonder hulpmiddelen of playbacks. Ook kostuums, choreografie en lichtshow zijn origineel. De Tsjechische tribute-band is uitgegroeid tot een van de beste in Europa. Ga terug in de tijd, dans en geniet van de heerlijke meezingmuziek.

Te zien op 9 januari in De Kom in Nieuwegein en op 7 februari in Figi in Zeist.

www.abbacz.nl

Foto Dominik Boumat

VLAAMS REGIETALENT

DOET TSJECHOV

U kent Paula Bangels wellicht nog als actrice en regisseuse van de Paardenkathedraal. Onder de hoede van Dirk Tanghe speelde ze onder meer in Freule Julie en Tartuffe. Daarna kreeg Bangels de regie-kriebels te pakken en maakte zelfstandig De Vader en Closer. In 2009 besloot ze haar eigen koers te varen en richtte theatergezelschap De Spelerij op. Bangels is inmiddels misschien wel het grootste regietalent van Vlaanderen. Dat toont ze nu ook weer in deze eigenzinnige bewerking van Tsjechovs Drie Zusters. Het verhaal over jonge mensen die vol grote dromen en ambities zitten, maar er al gauw achterkomen dat het realiseren van ervan een illusie is. In de cast de fine fleur van Vlaanderen met topacteurs als Peter de Graef, Tom van Bauwel en David Cantens. Afgelopen najaar reisde de voorstelling met ontzettend veel succes in België. Nu in Nederland; gaat dat zien!

Te zien op 28 januari in Theater aan de Slinger in Houten, op 29 januari in Het Klooster in Woerden en 30 januari in De Kom in Nieuwegein.

www.despelerij.be

AAN DE VOORAVOND VAN EEN DEFINITIEVE DOORBRAAK

U kent ze beide ongetwijfeld van tv. Martine Sandefort uit Kopspijkers en het Klokhuis, Remko Vrijdag uit Koefnoen en films als Gooische Vrouwen en Finnemans. Maar nog bekender zijn ze van het theater. Ooit deden ze samen de Academie voor Kleinkunst. De één besloot vervolgens solo het vak te leren, de ander wilde het juist samen ondervinden. Vrijdag werd bekend door zijn samenwerking in De Vliegende Panters terwijl Sandifort zich ontwikkelde tot allround entertainer. Vorig jaar besloten ze samen een programma te maken: Hulphond. Pers en publiek reageerden enthousiast op de twee cabaretiers die beide de lach aan hun kont hebben hangen. Nu staan ze aan de vooravond van hun definitieve doorbraak. Löyly zal ongetwijfeld een stortvloed aan grappen en absurde types bevatten. De vraag is: beklijft het?

Te zien op 14 januari in de Utrechtse Stadsschouwburg.

www.hekwerk.nl

Foto Arjan Benning

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement