Mart Rienstra: Stop met klagen, begin met waarderen

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2014 | Lees volledige uitgave online

Mart Rienstra hoofdredacteur Utrecht Business

Stop met klagen, begin met waarderen

Nederland moet ondernemender worden. Dat is ons streven voor 2015. Maar hoe realiseren we dat?

Elke verandering begint bij de bron. In dit geval bij de opvoeding; dat zijn dus de ouders en de school. In mijn omgeving klagen ouders vaak over hun kinderen; ze zijn slordig, hebben geen structuur en overzicht, drinken te veel en willen altijd maar dure spullen. Niets deugt, lijkt het. Zijn we dan onze eigen jeugd vergeten? Waren wij indertijd zoveel anders? En nog relevanter: staan deze eigenschappen een ondernemend leven in de weg?

Ook scholen hebben van alles te klagen over ‘hun’ leerlingen. Docenten jammeren over inzet en discipline, over een gebrek aan belangstelling en motivatie, over het ontbreken van enig toekomstperspectief. Daarbij baart een rapport met een of twee onvoldoendes hen al ernstige zorgen; ongeacht of daar nu een acht of negen tegenover staat. Blijkbaar gaat het niet om het unieke, individuele talent maar om een algemeen gemiddelde.

Ook tijdens de zogenaamde tien minuten-gesprekken krijg ik vaak het idee dat van alles mis is met onze jeugd. Terwijl we toch weten dat ondernemerschap de optelsom is van de behoefte aan vrijheid, creativiteit, plezier en waardering. Juist deze eigenschappen komen nauwelijks aan bod tijdens de opvoeding, thuis en op school. Zelfs op sportverenigingen hoor ik trainers en ouders te keer gaan. Prestaties, discipline en verplichtingen voeren de boventoon.

Als Nederland echt ondernemender wil worden, moeten we hiermee stoppen. Stoppen met regels en verplichtingen belangrijker te vinden dan vrijheid en creativiteit. Stoppen met een vier of een vijf meer aandacht te geven dan een acht of een negen. Stoppen met klagen en beginnen met waarderen. Als mijn kinderen straks van school zijn, gaan ze doen waar ze zin in hebben. Weten ze het niet, dan zoeken ze dat eerst maar even uit. Hebben zij daarbij hulp nodig, dan ben ik er en vraag vooral naar wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. En zeg ik: ga dat lekker doen. Zo is jullie vader er ook gekomen. En nog belangrijker: zo hebben Steve Jobs, Richard Branson maar ook Einstein en Cruijff de wereld verrijkt.

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

ACN 51

Asian Tower 15

ATS 15

Restaurant Belle 40

Carlton President 42

CBRE Dutch Office Fund 22

Expo Houten 41

Grontmij Parkmanagement 31

Hilton Royal Parc 10

JBA 9

Juliana 40

Fotostudio Hans Kokx 39

Kontakt der Kontinenten 41

Leidsche Rijn Adviesgroep 44

Gemeente Nieuwegein 2

Makro 39

Medicort 39

Oud London 41

Paapstvandam 30

Van den Pol 44

Practicum 10

TM Engineering 48

Trainspot 40

UAB 52

Vineyard food & drinks 41

VMB Security & Services       30

Woudschoten 41

———————

Utrecht Business 1 verschijnt op

3 maart. Hierin onder meer een focus op Bedrijf & Vervoer, kantoorinrichting en nieuwe werkvormen. Verder aandacht voor de economische ontwikkelingen in Montfoort en

het Groene Hart.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement