Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Foto Willem Popelier

THEATERSPEKTAKEL BIJ ROMEINS CASTELLUM

NUT (Nieuw Utrechts Toneel) is het wijkgezelschap van Leidsche Rijn. De overwegend jonge theatermakers maken graag voorstellingen op bijzondere locaties. Zo speelden ze hun vorige productie Geluk bovenop het dak van de A2. Voor Geheim staat een andere, bijzondere plek centraal: het nieuwe Castellum Hoge Woerd. Dit aan de rand van het Maxima Park gelegen ‘nieuwbouwfort’ wordt deze zomer geopend. Het staat op de exacte locatie waar ruim 2000 jaar geleden een oud Castellum stond. Voorafgaand aan de officiële opening speelt NUT hier haar Geheim; een voorstelling over mooie auto’s, snelle seks, een ongewenst kind en een geheim uit 1923. Als een kistje wordt opgegraven met een goed bewaard geheim wordt de geschiedenis na 92 jaar eindelijk rechtgezet.

Te zien van 7 t/m 24 mei in Castellum Hoge Woerd aan de Groenedijk in Leidsche Rijn.

www.nieuwutrechtstoneel.nl

JANINE JANSEN EN HAAR MUZIKALE VRIENDEN

Eind juni keert Janine Jansen met haar internationale muziekvrienden terug in Utrecht. Vijf dagen lang is het feest in de stad met kamermuziek op het allerhoogste niveau. Naast in TivoliVredenburg zijn er concerten op allerlei bijzondere plekken in de binnenstad. Wat staat zoal op het programma? Wat dacht u van alle dertig Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach, of een speciale Hungarian Night, of een wel heel bijzondere uitvoering van Haydns Die sieben letzten Worte voor strijkkwartet en zangkwartet? Op zondag 28 juni is er een kamermuziekmarathon in TivoliVredenburg. Tijdens het slotconcert zullen de Fancy Fiddlers samen met Janine en haar muziekvrienden onder andere De vier jaargetijden van Astor Piazzolla uitvoeren.

Te zien van 24 t/m 28 juni op diverse podia in Utrecht.

www.kamermuziekfestival.nl

GRAND départ!

Voor wie het nog niet weet: op 4 juli vertrekt de Tour de France vanuit Utrecht. En dus pakt de Domstad flink uit. Tal van activiteiten vergezellen dit internationale wielerspektakel, waaronder ook diverse culturele hoogtepunten. Wat dacht u van de literaire wielertheatershow Muur on Tour met Ronald Giphart, Wilfred de Jong en Mart Smeets? Of van de tentoonstelling 140 jaar fietscultuur in de Domstad in het Utrechts Archief? Andere aanraders zijn de gratis Tournee de la Musique op het Domplein, het Internationele Tour Film Festival in het Louis Hartlooper Complex en het optreden van de Duitse Kraftwerk. Bandleider Ralf Hütter is fervent liefhebber van de wielersport. Daarom maakte hij in 2003 het alom geprezen album Tour de France. Nu wil hij dit per se – aan de vooravond van de Grand Départ in Utrecht – nog eens ten gehore brengen.

www.utrecht2015.com

Foto Marco Borggreve

SPRING EXPERIMENTEERT

Van 21 t/m 30 mei vindt in Utrecht de derde editie van SPRING Performing Arts Festival plaats. Dit cross-overfestival programmeert vernieuwende (inter)nationale theatermakers en choreografen. Wat hen bindt, is dat ze jong (van geest) zijn, artistieke risico’s durven te nemen en graag experimenteren met vormen en kunstdisciplines. Dat maakt SPRING uniek in Nederland en eigenlijk een must voor iedere kunstliefhebber die daadwerkelijk van vernieuwing houdt. Naast tal van internationale namen programmeert SPRING ook dit jaar weer lokale artistieke helden als Dries Verhoeven en Theater Utrecht (zie verderop in deze agenda). Voor de installatie Wanna Play? (liefde in tijden van Grindr) leeft Verhoeven tien dagen achtereen in een glazen huis op de Neude. Verhoeven wil hiermee het gesprek openen over de invloed van het web en 24/7 online zijn op onze fantasieën en beleving van intimiteit.

Te zien van 21 t/m 30 mei. www.springutrecht.nl

COMPLEXE RELATIES HAARFIJN IN BEELD

Sinds het aantreden van de relatief jonge, maar veelbelovende regisseur en alleskunner Thibaud Delpeut gebeurt er wat met Theater Utrecht. Maakte dit Utrechtse gezelschap onder Jos Thie vooral brave, groteske producties, Delpeut houdt liever van bijzonder en op locatie. Stad der Blinden is daar opnieuw een voorbeeld van. Het is een indringende, muzikale voorstelling die wordt opgevoerd op diverse festivals en locaties, zoals in een hal op de Utrechtse Elektronenweg. Ook deze keer brengt Delpeut op basis van een relatief eenvoudig verhaal de complexe menselijke relaties haarfijn en onverbloemd in beeld. Het is in die zin te vergelijken met het eerdere locatieproject Nacht op de stranden van Oerol. Een voorstelling die waanzinnig mooi gestileerd was en door pers en publiek terecht enthousiast werd ontvangen.

Te zien van 26 mei t/m 6 juni op de Elektronweg in Utrecht. www.theaterutrecht.nl

Foto Raymond van Olphen

DE VERLEIDERS: HET FESTIVAL

De Utrechtse Stadsschouwburg is drie weken lang het decor van DE VERLEIDERS. U weet wel, dat bonte gezelschap topacteurs onder leiding van schrijver/acteur George van Houts dat steevast het frauduleuze zakenleven onder de loep neemt. En stevig bekritiseert. Het begon allemaal met De Casanova’s van de vastgoedfraude in de winter van 2012. Deze productie met onder andere Pierre Bokma, Victor Low en Leopold de Witte oogstte zoveel bijval dat Van Houts meteen een opvolger schreef: De val van een super-man, over voormalig Ahold-CEO Cees van der Hoeven. Ook toen met dezelfde topbezetting en terugkerende thema’s als verleiding en hebzucht. Nu wordt de trilogie voltooid met Door de bank genomen, over geld en het beheer ervan. Tijdens dit festival – uniek in Nederland – zijn alle drie de voorstellingen achter elkaar te zien. En zoals het hoort bij een festival worden de producties gelardeerd met spraakmakende extraatjes en enerverende netwerkborrels. Boek snel, want op=op!

Te zien van 17 juni t/m 4 juli in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.deverleiders.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement