Mart Rienstra: Begin voor het te laat is

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Mart Rienstra hoofdredacteur Utrecht Business

Begin voor het te laat is

Nu ik op leeftijd ben, merk ik steeds vaker hoe belangrijk zelfvertrouwen is in het leven. En hoeveel mensen daar een schromelijk tekort aan hebben. Dat vind ik teleurstellend maar vooral jammer. Want al die mensen halen er niet uit wat er in zit. Ze doen vaak niet wat ze leuk vinden, durven niet te zeggen wat ze denken en ze zijn vooral niet wie ze willen zijn. Hoe kun je zo leven, hoe kun je zo gelukkig zijn? Maar ook: hoe kun je zo ondernemen? Als jij geen vertrouwen hebt in jezelf, in je product of dienst, dan doet toch niemand zaken met je?

De sleutel is overtuiging. Weten dat je wat kunt, weten dat wie je bent, oké is. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat je nodig hebt, is zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er talloze cursussen op dit gebied. Ook internet biedt een ruime keus aan tips zoals: ‘kleed jezelf goed’, ‘loop vastberaden” of – mijn persoonlijke favoriet – ‘straal zelfvertrouwen uit’…

Om te voorkomen dat u denkt: ‘Hij kraakt alles af maar levert zelf geen bijdrage’ doe ik u mijn suggestie: geef een ander eens een oprecht compliment. Ervaar vervolgens wat dit met hem of haar doet. En als u vervolgens zelf een compliment krijgt, omarm dat dan. Luister naar wat er wordt gezegd, geniet ervan en sla het op. Zelfvertrouwen begint namelijk dáár: bij de optelsom van waardering.

Tot voor kort realiseerde ik mij dit ook niet. Als iemand vroeger enthousiast reageerde op mijn teksten of trainingen, dacht ik altijd dat hij of zij dit deed om mij een plezier te doen. En dat de inhoud dus in feite ‘ongeldig’ was. Totdat ik de knop leerde omzetten, begon te luisteren naar de feedback en terugkerende elementen in de bijval zag: scherp, dynamisch, humoristisch.

Als zoveel mensen dat ervaren, dan moet daar een kern van waarheid in zitten.

Sinds ik dit weet en mij realiseer dat ik altijd op deze natuurlijke talenten kan terugvallen, ziet mijn leven – en dus ook mijn ondernemerschap – er makke-lijker, prettiger maar ook lucratiever uit. En daar heb ik dan 54 voor

moeten worden.

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

Arval 45

Autogrill      21

Van Benthem & Keulen 9

Restaurant Belle 20

Car Plan 61

CBRE Dutch Office Fund 68

Citocom 13

Automobielbedrijf Damsté 46

Engeltherm bijlage

Ernst Sillem Hoeve 61

Expo Houten 21

Ford Utrecht 52

Google bijlage

Havic bijlage

IJsselstreek Zakelijk 29

JBA Security 38

Juliana 20

Kärcher Center De Vries 58

Automobielbedrijf Knoop Maarssen 51

Kontakt der Kontinenten 21

Kooijman Utrecht 64

Lagerweij 38

Makro 51

Medicort 51

Nefkens Midden 57

Oud London 21

Het Oude Tolhuys 20

Gemeente Nieuwegein 2

Van den Pol 16

Trainspot 20

UAB 58

Vineyard food & drinks 21

Vireo Auto 48

Woudschoten 48

Women on Wings 67

———————

Utrecht Business 3 verschijnt op 26 juni. Hierin onder meer een focus op ICT en gezondheid. Verder uitgebreid aandacht voor bedrijfsoverdracht en een verslag van de Utrecht Business Green & Fun autotestdag.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement