Tijdig starten met stoppen

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Tijdig starten

met stoppen!

Heeft u al gedacht aan later, aan de overdracht van uw bedrijf? Het is belangrijk om ruim op tijd te beginnen met het regelen van de bedrijfsoverdracht. Zo haalt u er het meeste uit. Om u hierbij op weg te helpen, is er de website tijdigstartenmetstoppen.nl van MKB-Nederland en MKB Adviseurs. Vol met gratis tips, een uitgebreide kennisbank en veel praktische informatie.

‘Bij een bedrijfsoverdracht komt veel kijken,’ legt directeur van MKB-Nederland Leendert-Jan Visser uit. ‘Het overdrachtsproces is een langdurig en ook emotioneel proces waaraan allerlei haken en ogen zitten. Niet zelden loopt een overdracht stuk of is er vertraging omdat de verkopende partij een andere prijs is zijn hoofd had dan de koper bereid is te betalen. De koper moet aan financiering kunnen komen. En wat gebeurt er met het personeel? Allemaal vraagstukken. Een bedrijfsoverdracht moet u dus goed en ruim van tevoren voorbereiden.’

Waaraan denken?

Voordat de handtekening gezet wordt, moet veel geregeld worden. Voor een succesvolle overdracht beantwoordt u voor uzelf eerst de vragen:

- Is er al een goede overnamekandidaat?

- Wat is mijn bedrijf waard en wat kan ik ervoor krijgen?

- Wat betekent de bedrijfsoverdracht voor klanten en medewerkers?

- Hoe staat het bedrijf er financieel voor en wat is het toekomstperspectief?

- Zijn er lopende juridische zaken?

- Hoe regelen we alles fiscaal goed?

Haal het maximale eruit

De overdracht van het bedrijf is een belangrijk moment in uw leven als ondernemer. Zie bedrijfsoverdracht als een langlopend proces. Onderschat het niet en neem er ruim de tijd voor. Zo haalt u er voor uzelf en voor uw bedrijf het maximale uit. Een goede start is een bezoek aan www.tijdigstartenmetstoppen.nl.

Vraag dan direct online het gratis MKB overnamepakket aan. Succes met uw toekomstige bedrijfsoverdracht. n

Contact en informatie:

Helga Brenninkmeijer, regiomanager

MKB-Midden, 06-11351745,

h.brenninkmeijer@mkb.nl, www.mkbmidden.nl.

MKB NIEUWS

UIT DE PRAKTIJK:

OP TIJD BEGINNEN LOONT

Paul Overwater van MKB Adviseurs heeft veel ondernemers begeleid bij hun bedrijfsoverdracht. Hij deelt graag zijn ervaringen. ‘Ondernemer Ten Cate wist dat hij zijn transportbedrijf aan één van de medewerkers wilde overdragen. Het eerste wat ik hem vroeg, was of hij vandaag zo maar vier weken op vakantie zou kunnen. Dit bleek niet zo te zijn. Alles in het bedrijf liep via hem. Op zijn visitekaartje stond bijvoorbeeld alleen zijn eigen 06-nummer. Eerst hebben we de interne structuur op orde gebracht. Daarna heeft de nieuwe eigenaar zich rustig ingewerkt en is de heer Ten Cate steeds minder gaan doen. Zo kon hij prettig afscheid nemen van zijn leven als ondernemer en ging het bedrijf gewoon door. Uiteindelijk heeft het traject een paar jaar geduurd, maar de heer Ten Cate kreeg een goede prijs en de nieuwe eigenaar een goedlopend bedrijf.’

NIEUWE BESTEMMING VOOR NIEUWEGEINS FORTTERREIN

De directie van communicatiebureau ID310 uit Houten werd eigenaar van het Nieuwegeinse fortterrein aan de Overeindseweg. Wethouder Johan Gadella verzorgde de symbolische sleuteloverdracht aan de initiatiefnemers in het bijzijn van betrokkenen uit samenwerkingsverband Linieland. Het fortterrein wordt een inspirerende en ontspannende omgeving voor de zakelijke markt en recreanten. Het terrein was meer dan honderd jaar afgesloten en wordt straks weer publiek toegankelijk.

Tot de opening in 2017 staat de renovatie van de gebouwen op het terrein centraal. ‘We staan aan de vooravond van zo’n twee jaar hard werken om het fortterrein functioneel te maken voor publiek,’ aldus Martijn Geerdes van ID310. Het communicatiebureau verhuisde al naar het terrein en houdt er kantoor. Op het fortterrein bevinden zich zes objecten waaronder een houten artillerieloods en betonnen wachthuis. De zogenoemde ‘Batterijen aan de Overeindseweg’ werden in 1871-1873 aangelegd als voorpost voor Fort Jutphaas. Mark Bliekendaal van ID310: ‘We gaan deze verborgen plek met unieke objecten tot leven brengen voor recreanten en zakelijke bijeenkomsten. Op werkdagen wordt de locatie straks beschikbaar voor brainstormsessies, vergaderingen en retraites. In het weekend kunnen daggasten op deze mooie plek ontspannen en zijn er activiteiten voor kinderen.’

UTRECHT WORKS SUCCESVOL

Ruim 100 jongeren, vele ontmoetingen en 35 bedrijven die zich inzetten voor Utrechtse jongeren. Op 16 oktober vond in The Colour Kitchen in Zuilen Utrecht Works plaats. Ruim 200 bezoekers namen deel aan workshops, speeddates en een Stadsgesprek. Alles met één doel: jongeren aan een stageplek of baan helpen.

Hoe presenteer ik mijzelf? Hoe vertel ik waar ik goed in ben? Dat leerden de aanwezige jongeren in de ochtend in de workshops. In de speeddates met werkgevers brachten ze dit direct in de praktijk. Tijdens de lunch konden jongeren hun cv laten checken.

De gemeente Utrecht, ROC Midden Nederland, Brand New Job, 35 Utrechtse werkgevers en initiatiefnemer Rabobank Utrecht sloegen de handen ineen om met Utrecht Works jongeren aan het werk te helpen. Annemarie van den Berg, directievoorzitter Rabobank Utrecht: ‘Jeugdwerkloosheid is een grote uitdaging. In Utrecht willen we jongeren graag helpen zichzelf te ontwikkelen en in contact te komen met werkgevers voor een stage of een baan, zodat ze sterker op de arbeidsmarkt staan. Daarom hebben we het initiatief genomen voor Utrecht Works.’ Wethouder Jeroen Kreijkamp: ‘Het is voor de jongeren van belang dat alle partijen, zoals het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid samenwerken.’ Utrechtse werkgevers committeerden zich aan Utrecht Works door hun handtekening op de wand te plaatsen.

Wethouder Johan Gadella van Nieuwegein, geflankeerd door Martijn Geerdes en Mark Bliekendaal van ID310

Foto Johan Nebbeling

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement