Mart Rienstra over Mark Rutte

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Mart Rienstra

Hoezo: waar is Rutte?

Vorige maand was de roep om leiderschap opeens duidelijk hoorbaar in Nederland. Terwijl ons land elke dag duizenden vluchtelingen ontving, was premier Rutte in de VS voor een handelsmissie. Onbegrijpelijk, vonden sommige journalisten: ‘Hij moet leiderschap tonen’, twitterden ze. En zoals dat tegenwoordig gaat in een pluriform medialandschap werd deze oproep op grote schaal overgenomen en verschenen overal koppen als: ‘Land in grote chaos, waar is premier?’ en ‘Nederland eist leiderschap Rutte.’ Vrijwel elke talkshow, radioprogramma en nieuwssite kwam met dezelfde boodschap: het land staat in brand en onze belangrijkste blusser zit bij Coca-Cola een drankje te nuttigen.

Ik weet niet of u in die dagen ook de draad volledig kwijt was, maar ik geenszins. Alle aandacht voor de afwezigheid van onze premier vond ik schromelijk overdreven, onterecht zelfs. Ik voelde mij dan ook totaal niet aangesproken, laat staan vertegenwoordigd door de koppen en de kritiek. Had ik Rutte’s leiderschap gemist? Wist ik zonder hem niet meer wat te denken en wat te doen? Net als u?

Elk jaar worden duizenden trainingen gegeven over beginnend leiderschap, excellerend leiderschap, coachend leiderschap, praktisch leiderschap en ga zo maar door. Daarbij wordt steeds maar weer benadrukt dat een goede leider vooral ruimte biedt aan anderen om hun leiderschap te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen.

Niet dat Rutte dit bewust heeft gedaan – die eer komt hem niet toe – maar indirect gaf hij u en mij wel de mogelijkheid om zelf een standpunt in te nemen. En zelf de keuze te maken om al dan niet in actie te komen. Terecht, want ik heb geen premier nodig om mijn conclusies te trekken, mijn eigen daden te regisseren en verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. En ik heb al helemaal geen media nodig die mij erop wijzen dat ik dit niet blijkbaar niet kan.

ADVERTEERDERSINDEX

naam pagina

2 in beweging      35

Anafora 45

Arval 58

ASS Autostoelen 12

Autogrill 45

BAL Media 64

Van Benthem & Keulen 12

CBRE Dutch Office Fund 28

Citroen 54

DENG 57

Expo Houten 45

FordStore Ford Utrecht 58

Fort aan de Klop 14

IJsselstreek Zakelijk 17

Jambo 24

JBA Security 39

Juliana 44

Koetshuis de Haar 14

Kontakt der Kontinenten 45

Kookmeesters 22

De Landgoederij 45

Littel Communicatie 57

Makro 54

Medicort 57

De Merseberghen 36

Muntgebouw 44

Nefkens Midden 68

Restaurant Oost-West 57

Opel 64

Opium        41

Oud London 34, 45

PINC 8

Van den Pol 40

Postillion Hotel Utrecht Bunnik 67

Securitas 30

Slot Zeist 54

Trainspot 44

UniePlaza 45

Vocking 39

Women on Wings 16

Woudschoten 2

———————

Utrecht Business 6 verschijnt 8 januari. Hierin onder meer een special naar aanleiding van vijftig jaar Lage Weide. Verder een focus op financieel management en veiligheid plus aandacht voor snelle groeiers.

Voor meer informatie

www.utrechtbusiness.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement