Betrokken zaken doen vereist anders werkend geld

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Betrokken zaken doen vereist anders werkend geld

Hoe verander je de dominante rol die geld en de werking van het huidige geldsysteem spelen in de transitie naar een betrokken samenleving? Die vraag staat centraal bij United Economy (UE), een snel groeiend landelijk netwerk van duurzame, betrokken koplopers, mkb’ers en zelfstandige professionals met een groeiende partnerbasis in Utrecht. Waar geldmarkten feitelijk de dienst uitmaken en alles afromen via rentebetalingen die verdwijnen naar speculatieve markten is geld bij UE dienstbaar aan de gemeenschap. Hoe werkt dat?

TEKST MARIJE VAN ZOMEREN EN MAURICE HENGELVELD

CARTOON MARGREET DE HEER

Binnen het netwerk worden transacties afgerekend in ‘Uniteds’, een onderling betaalmiddel dat wordt gebruikt naast de euro. Tegenprestatie als deelnemend bedrijf is dat je aan anderen in het netwerk jouw product of dienst zult leveren. Zo vormen de producten en diensten van deze bedrijven samen de ‘dekking’ van de Uniteds. Op deze wijze is het heel goed mogelijk om lokale, duurzame en maatschappelijke keuzes te belonen, een principe dat goed aansluit bij De Slinger Utrecht. Dit is het ondernemende netwerk met hart en ambitie voor de stad dat inspireert, verbindt, onderzoekt en initieert. Ook kleinere bedrijven, zelfstandigen en maatschappelijke instellingen kunnen meedoen. Zij verdienen eerst Uniteds om deze daarna weer ergens te besteden.

Geld dat werkt

Heidi Leenaarts is initiatiefneemster van United Economy. Zij was ook de organisator van het drukbezochte congres ‘Geld dat werkt’ afgelopen juni in Utrecht, in samenwerking met onder andere Herman Wijffels, de Utrechtse Social Trade Organisation en het Sustainable Finance Lab. Leenaarts: ‘Steeds meer mensen kijken uit naar een anders werkende economie. Een economie waarin voor mensen en bedrijven de ruimte is om zich optimaal te ontwikkelen. Een economie ook waarin het creëren van echte waarde centraal staat. Het realiseren van zo’n economie vraagt óók om het anders organiseren van geld. Het is daarom van groot belang samen ervaring op te doen met nieuwe vormen van wederkerigheid.’

Schaarse euro’s

Een voorbeeld uit de praktijk: WakaWaka – producent van zonne-energie lampjes – wil duurzaam kantoormeubilair aanschaffen maar heeft nog geen toereikend budget. Eosta, een duurzame fruitleverancier, wil tegen betaling in Uniteds WakaWaka’s aanschaffen. Zo wordt het budget van WakaWaka verhoogd met Uniteds die zij besteden bij Rohde & Grahl die het meubilair levert. Via Koffiebranderij Peeze en ICT-dienstverlener Diabolo komen de Uniteds uiteindelijk weer bij Eosta terecht. Zo heeft niemand schaarse euro’s hoeven uitgeven en heeft toch iedereen gekregen wat hij wil.

Zuiver ruilmiddel

Binnen UE vormen de deelnemende bedrijven middels hun producten en diensten zelf de dekking voor de United en hoeven ze elkaar geen rente in rekening te brengen. De United is daarmee een zuiver ruilmiddel. Ook wanneer het netwerk groeit (erg belangrijk om spontane transacties zo goed mogelijk te faciliteren) blijft de hoeveelheid van dit ruilmiddel altijd afgestemd op de bedrijvigheid die er in het netwerk is. Het ‘geld’ is niet schaars en er ontstaat geen groeidwang. Bovendien zijn Uniteds renteloos voor eenieder beschikbaar. In samenhang daarmee kan geen speculatie ontstaan. Kortom: kansen genoeg voor uw bedrijf! n

Wilt u deelnemen of meer informatie?

Neem contact op met Heidi Leenaarts via h.leenaarts@unitedbypassion.com of kijk op

www.unitedeconomy.nl.

SLINGER NIEUWS

United Economy: Uniteds blijven circuleren en de deelnemers versterken elkaar

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement