Op de huid van Robin Berg

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Op de huid van Robin Berg

‘Als innovator

verander ik de wereld sneller dan als politicus’

Lokale zonnepanelen die je koppelt aan slimme oplaadpalen voor elektrische auto’s. Deze palen laden en ontladen accu’s van elektrische auto’s, zodat je deze ook kunt benutten voor energieopslag. Deze wereldprimeur werd voor de zomer in de Utrechtse wijk Lombok in gebruik genomen. Nog voor het eind van dit jaar plaatst initiator LomboXnet twintig van dergelijke zongestuurde laadpalen in Utrecht. ‘En over vijf jaar moeten het er duizend zijn,’ aldus directeur Robin Berg.

TEKST MART RIENSTRA FOTOGRAFIE MARNIX SCHMIDT

PERSOONLIJK

Sinds de start van LomboXnet ontwikkelt u allerlei grensverleggende initiatieven om het gebruik van energie duurzamer te maken. Voelt u zich innovator of milieuactivist?

‘Beide. Ik herinner mij dat ik op mijn elfde al een werkstuk schreef over het broeikaseffect en de invloed daarop van het menselijk handelen. Die zorg over een goede afloop heb ik nog steeds. Sterker nog, in de afgelopen tien jaar is deze ongerustheid verder toegenomen. Neem de temperatuurstatistieken; alle doemscenario’s worden zelfs ingehaald. Overal in de wereld wordt het warmer, van de Noordkaap tot de Zuidpool. Die tendens is onmiskenbaar en moeten we stoppen. De manier waarop ik dat bij voorkeur doe, is door plannen te bedenken en uit te voeren. Als ondernemende innovator verander ik de wereld sneller dan als politicus. Bovendien ligt die rol mij beter.’

Wat heeft u binnen LomboXnet bereikt

in de afgelopen elf jaar?

3.000 particulieren, 2.000 studenten en een windmolenpark in Lelystad maken inmiddels gebruik van ons internet waarbij stroom wordt opgewekt door zonne-energie. Daarnaast hebben we op dertien scholen in de regio zonnepanelen geplaatst. Daar komen er binnenkort nog zeven bij. En voor wat betreft de ‘vehicle-to-grid’ laadpalen gaat het om twintig exemplaren voor het einde van dit jaar. Daarnaast zijn we in overleg met onder meer Jaarbeurs, Utrecht Science Park, bedrijventerrein De Wetering en de Gemeente Zeist over opschaling, dus over meer van dit soort laadpalen op verschillende locaties.

Wat zijn uw doelen voor de

komende vijf jaar?

Ik wil een nieuw energiesysteem in Utrecht introduceren met duizend laadpalen, duizend elektrische auto’s en tienduizend zonnepanelen; voldoende voor 10 miljoen elektrische kilometers. Als dat lukt dan voorziet de stad zichzelf – als eerste ter wereld – voor een belangrijk deel van eigen energie. Een uiterst reëel perspectief. Ik merk dat de sensatie van elektrisch autorijden sterk in de lift zit. De Tesla is niet alleen de beste auto van de wereld – vinden ook steeds meer critici – maar ook de meest gewilde. Bovendien is er vooral onder jongeren een groeiende voorkeur om het anders te doen, duurzamer. En dus ook om de stap te zetten naar elektrisch rijden.

Wat is uw talent?

Ik ben in mijn idealen gedreven en denk en doe overwegend non-conformistisch. Bij tegenwerking verdubbel ik mijn inzet. Daarnaast ben ik analytisch en heb een goed gevoel voor wat de toekomst brengt. Zo heb ik bij de introductie van de iPod meteen aandelen Apple gekocht. Ik voorzag destijds een doorbraak in de exploitatie van muziek.

En wat is uw valkuil?

Dat ik te goedgelovig ben, te optimistisch ook dat alles wel op zijn pootjes terecht komt. Ik weet nu beter dan ooit dat verandering niet vanzelf gaat en vooral: tijd kost.

Hoe ziet uw ideale zondagmiddag er uit?

Dan ben ik bij voorkeur in een grootstedelijke omgeving waar ik de dynamiek en beweging kan voelen, misschien zelfs wel kan zien. Wellicht in een restaurant met uitzicht op de stad, zoals de Berlijnse Fernsehturm.

Wat is uw favoriete tv-programma?

House of Cards. Door deze serie realiseer je je dat veel zo niet alles om macht draait. En dat in de politiek het principe: ‘voor wat, hoort wat’ dagelijkse praktijk is. Bovendien heb ik ervan geleerd dat het handig is om af en toe onder de radar te vliegen, niet altijd zichtbaar te zijn en in de picture te staan. Tegelijkertijd krijg je door zo’n serie inzicht in hoe moeilijk het is om via een politieke meerderheid daadwerkelijk verandering door te voeren. Des te groter is mijn bewondering voor iemand als de Indiase premier Modi die, ondanks het establishment, de belasting op steenkool heeft ingevoerd om vervolgens 100 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit te realiseren voor 2022. Geweldig!

Wat is uw favoriete muziek?

Coldplay. Heerlijk om in de auto zoevend op zonne-energie naar deze muziek te luisteren.

Met wie wilt u een beschuitje eten?

Met VVD’ers als Rutte of Kamp. Vooral deze partij moet sterker gaan geloven in het enorme potentieel van een nieuwe duurzame en schone economie. Zij hebben een zetje nodig in de goede richting.

Wie is uw idool?

Elon Musk, directeur van Tesla en voorzitter van het grootste zonne-energiebedrijf van de wereld: Solar City. Daarnaast is hij CEO van SpaceX. Met dat bedrijf wil hij op lange termijn een ruimtereizende beschaving beginnen. Dat is volgens hem nodig om niet langer afhankelijk te blijven van één planeet. Musk is wat dat betreft somberder dan ik. Wat ik echter enorm inspirerend aan hem vind is zijn gedrevenheid; hij voert als activistische ondernemer zijn dromen uit en realiseert projecten, ongeacht wat anderen ervan vinden. Waanzinnig!

Waar bent u onlangs van geschrokken?

De vluchtelingenstroom uit Afrika en Syrië. En dat ze nu letterlijk aan alle poorten van Europa aankloppen. Ook omdat ik dit niet los kan zien van de klimaatverandering die vooral in ontwikkelingslanden voor grote problemen zorgt. Natuurlijk zijn vooral IS en Assad verantwoordelijk voor de vluchtelingenstroom. Tegelijkertijd moeten wij ons echter realiseren dat de droogte in onder andere Syrië hele gebieden volstrekt ongeschikt maakt voor landbouw. Zonder irrigatie is een bestaan opbouwen er straks onmogelijk. Daar ligt een taak voor de Westerse wereld, en ook een kans. Want als we in Afrika inzetten op zonne-energie en de faciliteiten hiervoor creëren, hebben ze pas echt een toekomst. En laten we dan meteen het Midden-Oosten meenemen. Want het olietijdperk is voorbij, definitief. n

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement