Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2015 | Lees volledige uitgave online

DE ANDERE LUNCH

Voor wie eens iets anders wil maar daar ook in de avonduren of in het weekend niet aan toe komt: de lunchconcerten van TivoliVredenburg. Elke vrijdagmiddag verrassen studenten van het Utrechts Conservatorium, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en andere jonge talenten u gratis op programma’s die net zo veelzijdig zijn als het instrumentarium en de voorkeuren van de studenten. De ene week zijn dit romantische liederen met pianobegeleiding, de week erop bewerkingen voor een saxofoonensemble of klassieke strijkkwartetten. Weer eens wat anders dan die voorspelbare lunchwandeling door de stad.

Te zien op elke vrijdagmiddag vanaf 12.30 uur.

www.tivolivredenburg.nl

OP HET LIJF GESCHREVEN

Voor iedereen die hem nog nooit heeft gezien: ga kijken! Voor al die anderen die al fan zijn, pak deze kans. Ratzke zag ik voor het eerst ruim tien jaar geleden op de Uitmarkt. Ik was meteen verkocht; wat een energie, wat een flair, wat een inhoud ook! Hoe omschrijf je hem? Het is een wilde mix van cabaret, vaudeville en jazzy chansons. Ratzke improviseert veel en kan op het ene moment een melancholisch chanson zingen en op het volgende een hilarische conference ten beste geven. Zijn shows ademen de sfeer van een Berlijnse nachtclub; ze zijn beïnvloed door de jaren twintig van de vorige eeuw. Op de bühne is Ratzke een bijzondere verschijning: energiek en vaak gekleed in extravagante kostuums. Hij is waanzinnig charmant, liefdevol, maar ook scherp en ad rem. In Starman zoekt Ratzke zijn alter ego David Bowie nadrukkelijk op. Hij brengt een ode aan de veelzijdigheid van deze Britse rockster. Starman is Ratzke op het lijf geschreven. De homme fatale van het hedendaagse entertainment beweegt met grote souplesse door een wereld waarin feiten, fictie, levenslot en roem samenvloeien. In even buitenissige als weelderige kostuums zingt Ratzke Bowie-classics als Rock ‘n’ Roll Suicide, Wild is the Wind, Space Oddity, Heroes en natuurlijk Starman. Verwacht een Ratzkeshow met theatrale rockmuziek van Bowie uit de jaren 70.

Te zien op 9/12 en 10/12 in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.kikproductions.nl

VOLKSE FILOSOFIE

Actrice en scenarioschrijfster Joan Nederlof doet in deze voorstelling samen met haar grootmoeder (een dubbelrol) een onderzoekje naar de staat van de democratie anno 2015. Het is een feestelijk weerzien daar in de Sinaasappelstraat, aangezien oma en kleindochter elkaar vijfentwintig jaar geleden voor het laatst zagen; oma is allang dood. Nederlof liet zich voor Sinaasappelstraat inspireren door de Franse filosoof Alexis de Tocqueville, maar ook door Mien van Dam uit de Haagse Sinaasappelstraat. De voorstelling is mede hierdoor een mix tussen diepgaande filosofie en nuchtere volksheid en sluit naadloos aan op het totale oeuvre van

Mugmetdegoudentand; een gezelschap – waarvan Nederlof medeoprichtster is – dat al jaren uitblinkt in het produceren van originele, eigen stukken vol tijdgeest en humor.

Te zien op 10/11 en 11/11 in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.mugmetdegoudentand.nl

Foto Robin Vogel

Foto Dennis Veldman

FRESH YOUNG GODS

Vijf fresh young gods liggen aan de rand van een zwembad in Dubai. Een Shell-project dreigt uit te lopen op een totale clusterfuck met miljardenverlies, reputatieschade en zelfs oorlog tot gevolg. De zwembadgasten (politici, ondernemers) kunnen het tij nog keren. Maar zij zijn dit soort tegenslagen in de wereld van coke en seks niet gewend. Dus hoe pak je dit aan? De snelle, keiharde voorstelling van Toneelgroep Oostpool is onderdeel van Joeri Vos’ drieluik Goede Bedoelingen; een reeks satires over mensen en hun wereldverbeterende ideeën. Deel 1 (De Onrendabelen) werd door pers en publiek zeer goed ontvangen. De regie is in handen van Eric de Vroedt, volgend jaar artistiek leider van Het Nationale Toneel.

Te zien op 24, 25 en 26/11 in Theater Kikker.

www.toneelgroepoostpool.nl

MULTITALENT IN VOLLE GLORIE

Een openbaring vond ik haar voorstelling, twee jaar geleden met Mike Bodde. Ik kende Hadewich Minis uitsluitend van de bühne en het witte doek. Nu zag en hoorde ik haar voor het eerst zingen. En hoe! Het blijft opmerkelijk; als mensen het lef hebben eens uit een ander vaatje te tappen, zijn ze in staat zichzelf te overtreffen. Minis toont dit in volle glorie. Natuurlijk, ze kan goed acteren (zo won ze een Gouden Kalf) en ze is mooi en sensueel en dus geschikt voor tv-series en films. Maar wat ze laat zien als zangeres vind ik – eerlijk gezegd – indrukwekkender. Zo gaf Minis ruim een jaar lang gestalte aan Rachel Hazes in de musical Hij Gelooft In Mij en kwam eind vorig jaar haar tweede cd uit. Om die te promoten, begon het multitalent een tournee langs de theaters. Dit is de laatste kans om haar nog te zien. Doen!

Te zien op 18/11 in het Fulcotheater. www.hadewychminis.nl

Foto Krista van der Niet

MEER VAN HETZELFDE?

Wie kent Bert Wagendorps boek niet? Het verhaal over vrienden die als jongens ooit de Mont Ventoux beklommen maar elkaar door de liefde – en een fataal ongeluk – uit het oog verloren, is genoegzaam bekend en geprezen. De roman van de Volkskrantjournalist/schrijver ontving juichende kritieken en werd meer dan 130.000 verkocht. Daarna volgde de film – die was minder. Nu dan de toneelversie. Het gevaar ligt op de loer dat ook deze variant meer van het zelfde is. Tegelijkertijd heb ik goede hoop. Zeker door de aanwezigheid van regisseur George van Houts, die onder andere De Verleiders deed. Sowieso blijft het verhaal prachtig en voor veel mannen van middelbare leeftijd meer dan herkenbaar. Als fietsen dan ook nog eens je hobby is, doe je er verstandig aan ook deze variant van Ventoux tot je te nemen.

Te zien op 17/12 in De Kom en op 6/1 in de Stadsschouwburg Utrecht. www.bostheaterproducties.nl

Foto Bas Losekoot bewerking GITS

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement