Alles klopt bij Kookmeesters

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Jeannot Nijpjes en Stefanie Burger

Alles klopt bij Kookmeesters

Culinair, sfeervol,

besloten en uniek

Drie jaar alweer zetelt Kookmeesters in een markant pand aan de Kromme Nieuwegracht in de Utrechtse binnenstad. Het bedrijf verzorgt een breed scala aan evenementen en activiteiten. De culinaire component speelt daarbij veelal een prominente rol. Kookmeesters staat voor maatwerk in alle opzichten. ‘Niets moet en alles kan. De wensen en voorkeuren van onze gasten staan centraal.’

Jeannot Nijpjes is mede-eigenaar en chef-kok bij Kookmeesters, Stefanie Burger heeft als bedrijfsleider de rol van spin in het web. ‘Af en toe spring ik zelfs bij in de keuken,’ lacht ze.

Aanvankelijk was de kookschool de belangrijkste activiteit van Kookmeesters. ‘Onze culinaire workshops zijn onverminderd populair maar deze ruimte leent zich voor veel meer activiteiten. Gaandeweg zijn we de ruimte steeds breder gaan inzetten.’ Dus niet alleen voor kookworkshops maar ook voor feesten, (promotie)borrels en diners. ‘En wat dacht je van een proeverij met whisky’s, wijnen of cocktails? Ook voor een bruiloftsfeest met DJ blijkt Kookmeesters een prima plek. Het besloten karakter van de locatie zorgt ervoor dat gasten het rijk voor zich alleen hebben.’

Niets moet, alles kan

Tot de klanten van Kookmeesters behoren zowel particulieren als bedrijven. ‘Ondernemend Utrecht weet ons steeds vaker te vinden. Bijvoorbeeld voor een teambuildingworkshop, training, vergadering of eindejaarsdiner. De ruimte kan in twee afzonderlijke delen worden gesplitst en is daardoor flexibel inzetbaar.’

Kookmeesters staat voor maatwerk in alle opzichten. ‘Elk evenement, elke activiteit is uniek. We dringen geen voorkeuren op, sturen nooit in de richting van een vast format. Niets moet en alles kan. De wensen en voorkeuren van onze gasten staan centraal. Bij de culinaire invulling, maar ook als het gaat om de entourage. Zelfs de muziek wordt desgewenst afgestemd op de smaak van de gasten.’

Geen aardbeien

Jeannot Nijpjes deed ruime ervaring op in gerenommeerde restaurants voordat hij bij Kookmeesters achter het fornuis plaatsnam. ‘Normaal gesproken werk je als kok een bepaalde periode met een vaste menukaart. Hier kook ik elke dag anders, afhankelijk van het evenement en de wensen van de gasten. Wel volg ik bij mijn gerechten altijd de seizoenen. Dus krijg je geen aardbeien in december. Omdat in de supermarkt het hele jaar door alles te koop is, weten mensen vaak niet meer welke producten “van het seizoen” zijn en daardoor op hun lekkerst. Dat laten we hier zien en vooral proeven.’

Nummer 1

Mond-tot-mondreclame is een belangrijke bron voor nieuwe aanvragen bij Kookmeesters. ‘Gasten die hier een superfijne avond beleefd hebben, delen dat vaak met anderen,’ zegt Stefanie Burger. ‘Om nog meer mensen een kijkje in onze keuken te geven, openen we af en toe de deuren voor een breed publiek. Bijvoorbeeld tijdens wijn- en spijsavonden in samenwerking met Grape District waarbij het getal vijf centraal staat; vijf gangen en vijf bijpassende wijnen voor € 55,55.’ Ook was Kookmeesters een van de locaties bij een culinaire wandeling langs verschillende restaurants. ‘Een prima manier om mensen kennis te laten maken met onze keuken en de mogelijkheden.’ Dat dit goed beviel, bleek uit de feedback van deelnemers. ‘Bij hun beoordelingen stonden wij op nummer 1.’

Elke dag is anders

De verscheidenheid aan activiteiten en gasten zorgt ervoor dat Stefanie en Jeannot zich bij Kookmeesters geen moment vervelen. ‘De automatische piloot kennen we hier niet. Elke dag is anders en levert weer nieuwe uitdagingen op.’ Het concept van Kookmeesters staat na drie jaar als een huis. ‘We zijn ervan overtuigd dat deze formule ook op andere locaties succesvol zal zijn. Er wordt al voorzichtig nagedacht over een geschikte plek voor een mogelijke tweede vestiging. Daarbij zullen we de basis van dit bedrijf altijd scherp in het oog houden. Uitstraling, keuken, bediening; bij Kookmeesters zijn alle details van belang. Een evenement moet van begin tot eind kloppen. Daar zorgen wij voor.’ n

www.kookmeesters.nl

BEDRIJFSPROFIEL

‘Niets moet en alles kan. De wensen

en voorkeuren van onze gasten staan centraal.’

BIJZONDERE KOEKEnBAKKERS

Bij Kookmeesters is de basis gelegd voor een bijzonder bedrijf: de Koekfabriek. ‘In samen-werking met zorgorganisatie Reinaerde is

een project gestart waarbij mensen met een verstandelijke beperking hier koekjes kwamen bakken,’ vertelt Jeannot. ‘Dat gebeurde

’s ochtends aangezien de keuken destijds niet werd gebruikt. Doel van het initiatief is tweeledig; deze mensen hebben een nuttige dagbesteding en de opbrengst van de koekjes compenseert deels de bezuinigingen in de zorg.’

Wat begon met een handvol koekjes groeide uit tot een zelfstandige onderneming met een wekelijkse productie van 200 kilo. ‘Koekfabriek is een commercieel bedrijf dat de zorg hoog in het vaandel heeft staan. Sociaal ondernemen en een commercieel succesvolle bedrijfsvoering hoeven elkaar zeker niet te bijten.’

De koekjes worden inmiddels op een andere locatie gemaakt met een eigen professionele productiekeuken. De Koekfabriek levert aan veel Utrechtse horecabedrijven. ‘Sinds kort is er ook een winkel waar de koekjes te koop zijn.’

De Koekfabriek krijgt terecht veel waardering. Stefanie: ‘De koekenbakkers zoals wij ze liefkozend noemen, zijn razend enthousiast. Ze doen hun werk met enorm veel plezier en worden betrokken bij het volledige proces. We kijken naar elke cliënt afzonderlijk om met elkaar te bepalen waar de kwaliteiten liggen. Daarbij is veel aandacht voor de leercurve.’ Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat een van de koekenbakkers in de keuken meedraaide toen het Oranje Fonds bij Kookmeesters te gast was voor een workshop. ‘Een geweldige ervaring, voor haar én voor ons.’

FRITS VERHEES DIRECTEUR BIJ MOVARES

Dr. Frits Verhees (50) wordt de nieuwe directeur van de divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra van Movares. Hij volgt daarmee Sander Eijgenraam op die op zijn beurt directievoorzitter Johan van den Elzen van Movares opvolgt.

Verhees is op dit moment Bid Director bij bouwbedrijf Heijmans. Zijn functie bij Movares zal hij zo snel mogelijk maar uiterlijk 1 januari 2016 op zich nemen.

Naast zijn werk als Bid Director bij Heijmans is Verhees actief als gastdocent Publiek

Private Samenwerking (PPS) aan de RUG. De aannemers-expertise van Verhees en zijn brede ervaring op het snijvlak van projecten, lijn en advies passen goed bij het profiel van Movares.

Het advies- en ingenieursbureau met hoofdkantoor in Utrecht kent twee divisies: Ruimte, Mobiliteit en Infra en de divisie Rail. De divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra bestaat uit de afdelingen Infrastructuur en Planontwikkeling & Bouwprocessen. Ook de vier regiokantoren van Movares vormen onderdeel van de divisie.

ONDERNEMERS ONERVAREN MET NIEUWE FINANCIERINGSVORMEN

Ondernemers zijn weinig bekend en hebben weinig ervaring met nieuwe financieringsvormen en bestaande overheidsregelingen voor versterking van hun financiële positie. Dat blijkt uit het Behoefteonderzoek en analyse mkb financiering van de Kamer van Koophandel (KvK) dat in samenwerking met Hogeschool Utrecht is uitgevoerd onder zzp’ers en mkb’ers (2-49 werkzame personen).

‘Ondernemers kiezen vooral voor traditionele vormen en als die spaak lopen, haken de meeste ondernemers af in hun zoektocht naar geld,’ zegt KvK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk. ‘Door onbekendheid worden nieuwe financieringsmogelijkheden nog nauwelijks gebruikt. Dat blijkt uit dit eerste, grote onderzoek van de KvK naar de financieringsbehoefte van ondernemers.’ Bij dit onderzoek werkte de KvK samen met Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan Hogeschool Utrecht. ‘Veel ondernemers staan voor het verkeerde loket,’ constateert Van Teeffelen. ‘Ze gaan naar de bank en worden daar vaak afgewezen. Ze kunnen beter alternatieven proberen zoals factoring, leasing of Qredits.’

HOOGSTE NIVEAU C02-PRESTATIELADDER VOOR VAN DEN POL

Van den Pol Elektrotechniek (Montfoort) behaalde niveau 5 van de CO2-Prestatieladder. Het is de hoogste beoordeling van dit keurmerk dat inzicht geeft in de inspanningen van bedrijven om CO2-uitstoot te beperken. Met deze erkenning benadrukt Van den Pol de positie als duurzaamste elektrotechnisch installateur van Nederland.

‘Duurzaamheid zit bij ons in de genen,’ zegt manager bedrijfsbureau Gerrit van de Velde. ‘Reden om drie jaar geleden te starten met deelname aan de CO2-Prestatieladder. Bij inventarisatie van alle duurzame inspanningen bleek een instap op niveau 3 direct haalbaar.’ Amper een jaar later werd niveau 4 al bereikt. ‘Een extra motivatie om te gaan voor de hoogste beoordeling.’

Het overgrote deel van de eigen CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het wagenpark. Met de aanschaf van zuinige auto’s wordt deze uitstoot steeds verder teruggedrongen. ‘Maar we gaan een stap verder. Doel is om 20% minder kilometers te maken. Door nog zorgvuldiger te plannen, worden vermijdbare ritten voorkomen.’ Voor de hogere treden van de CO2-Prestatieladder is ook de impact op stakeholders van belang. ‘Bijvoorbeeld toeleveranciers aanspreken op hun verantwoordelijkheid en het realiseren van duurzame oplossingen voor klanten. Ook onze maatschappelijke activiteiten zijn meegewogen.’

Voor elke nieuwe trede van de CO2-Prestatieladder moeten prestaties worden vastgelegd en aangetoond. ‘Dit is nu ook voor niveau 5 naar volle tevredenheid van de keurende instantie gebeurd,’ aldus Van de Velde. ‘Het bijbehorende certificaat heeft een prominente plek in het bedrijf.’

Van den Pol wil 20% minder autokilometers maken.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement