Nieuwegeiners enthousiaster voor de fiets

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Fietsacties en evenementen voor inwoners en forensen

NIEUWEGEINERS ENTHOUSIASTER VOOR DE FIETS

Steeds meer mensen pakken de fiets om naar het werk te gaan, de kinderen weg te brengen of boodschappen te doen. Goedopweg doet er samen met de gemeente in Nieuwegein een schep bovenop en stimuleert forensen en inwoners om nog vaker de fiets te pakken als alternatief voor de auto. "Met fietsen vergroten we samen de leefbaarheid van onze stad," verklaart wethouder Peter Snoeren.

Onder de noemer Nieuwegein fietst! brengt de gemeente samen met Goedopweg het fietsen extra onder de aandacht. "Fietsen is snel en je blijft er ook nog fit bij. Als je fietst, draag je bij aan een schone, duurzame leefomgeving. Ondanks de vele voordelen weten we uit onze inwonersenquête 2016 dat inwoners regelmatig voor de auto kiezen. Met Nieuwegein fietst! laten we zien dat Nieuwegein zich steeds sterker ontwikkelt als fietsstad," zegt Snoeren.

Het samenwerkingsprogramma heeft als doel de bereikbaarheid van de regio te vergroten. Om mensen enthousiast te maken vaker te fietsen, is afgetrapt met de fotowedstrijd Fietsen in beeld. Inwoners konden hun mooiste fietsmomenten in beeld brengen en een Nieuwegein-fiets winnen. De fraaie foto's en persoonlijke fietsverhalen reizen de komende maanden als expositie door Nieuwegein en zijn te bewonderen bij onder meer Merwestein, het St. Antonius Ziekenhuis en in het Stadshuis.

In het zonnetje

'Fietsen naar je werk' zet de fietsforens komende zomer in de spotlights met een verkiezing van de fietsforens van het jaar. "Nieuwegein kent veel fietsforensen die we in het zonnetje willen zetten om daarmee ook anderen te inspireren. Op de fiets ga je fluitend langs de files, je voelt je fitter en bent soms sneller dan met de auto. We werken voortdurend aan de fietsinfrastructuur en zijn best trots op de Nieuwe Heemsteedsebrug. Die brug is een belangrijke schakel in het regionale fietsnetwerk en biedt een comfortabele snelfietsroute tussen onder meer Houten en Nieuwegein."

Gekleurde fietsroutes

Kinderen van basisscholen worden uitgedaagd om bij de start van het nieuwe schooljaar hun eigen tv-commercial te maken over veilig fietsen. Ook besteedt Nieuwegein fietst! op een creatieve manier extra aandacht aan de vernieuwde fietsinfrastructuur. Binnenkort krijgt Nieuwegein ? in navolging van Houten ? gekleurde bewegwijzeringsstickers op doorgaande fietsroutes.

Duurzame fietscultuur

Om van Nieuwegein fietst! een succes te maken, wordt bij de uitvoering heel bewust samenwerking met inwoners gezocht. Snoeren: "We spreken voortdurend met de wijkoverleggen, de Fietsersbond en Samen Duurzaam Nieuwegein. Juist onze inwoners weten waar verbeteringen mogelijk zijn om fietsen snel en veilig te maken. Ook doen we een beroep op werkgevers en andere stakeholders om samen op te trekken. Het creëren van een duurzame fietscultuur heeft alleen kans van slagen als zoveel mogelijk mensen meedoen."

Wethouder Peter Snoeren: "Op de fiets ga je fluitend langs de files, je voelt je fitter en bent soms sneller dan met de auto."

GOEDOPWEG

In Goedopweg werkt de gemeente Nieuwegein samen met de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en werkgevers in de regio (verenigd in de U15) aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van Midden-Nederland. Goedopweg vloeit voort uit het landelijke initiatief Beter Benutten.

Utrecht

ZAKEN

AUTO

TESTDAG

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement