Vernieuwde MBA van Nyenrode impuls voor sector

Magazines | Utrecht Business Nr 2 - 2017 | Lees volledige uitgave online

Vernieuwde MBA van Nyenrode impuls voor sector

Leiderschap in food versterken

Nyenrode lanceerde de nieuwe Executive MBA in Food & Innovation op 6 april met het evenement "De weg naar een innovatieve foodsector". "Daarbij gaf een aantal toonaangevende sprekers in Breukelen acte de présence," zegt Henk Kievit. Hij is directeur van het Faculty Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship op Nyenrode en programmadirecteur van een aantal Executive MBA programma's, waaronder Food & Innovation.

Toonaangevend

Keynotespreker was Aalt Dijkhuizen, als voorzitter het boegbeeld van de Topsector Agri & Food. "Hij schetste de enorme groei die de wereldbevolking doormaakt. Over tachtig jaar leven er naar verwachting elf miljard mensen op deze planeet. Hoe die allemaal te voeden, betekent een enorme uitdaging. Gezien onze internationale koppositie speelt Nederland daarbij een grote rol. Met een jaarlijkse agri- en foodexport van 85 miljard euro zijn we nummer twee, na de Verenigde Staten. Ook op kennisgebied ? denk aan Wageningen Universiteit ? is Nederland toonaangevend."

Lokaal ecosysteem

Het groeiende aantal afnemers van voedsel is allesbehalve uniform in voorkeuren en gedrag. "Onderzoeker en adviseur Jan-Willem Grievink gaf op 6 april inzicht in de consumententrends in Westerse landen. Twee derde van de Amerikanen weet om 16.00 uur nog niet wat ze die avond zullen eten. Dat heeft grote gevolgen voor supermarkten. Steeds minder mensen doen weekboodschappen, on demand- en to go-formules winnen aan populariteit."

Namens Vermaat Catering ? 3.000 medewerkers en 300 klanten, waaronder Nyenrode ? sprak marketingdirecteur Hendrik Franken op het lanceringsevenement. "Hun rol gaat een heel stuk verder dan het runnen van bedrijfs- en zorgkantines," aldus Kievit. "Er is veel aandacht voor het effect van voeding op gezondheid. En in toenemende mate opereert Vermaat circulair, bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Daar is verspilling taboe. Voedsel dat overblijft, wordt verwerkt in andere gerechten. Ook onderzoekt Vermaat of het mogelijk is om de gebruikte warmte in te zetten bij een nabijgelegen bakkerij. Zo ontstaat als het ware een lokaal ecosysteem."

Wereldwijde rol

De hierboven geschetste ontwikkelingen zijn maar enkele thema's waarmee de foodsector te maken heeft. "Sommige daarvan hebben een in potentie disruptief karakter. Het is een forse uitdaging om adequaat in te spelen op alle dynamiek en onze prominente rol te behouden. Met deze nieuwe MBA willen wij leidinggevenden in de foodsector helpen om zichzelf en hun organisaties voor te bereiden op de toekomst. En zo het Nederlandse leiderschap te versterken."

Al sinds 2007 biedt Nyenrode een executive MBA aan die gericht is op de voedingssector. "Ook in de nieuwe opzet staan vraagstukken als strategie, financiën en logistiek centraal. Nog sterker dan voorheen wordt hierbij nu aansluiting gezocht bij de foodsector. Ook de behandelde cases zijn afkomstig uit de branche zelf." Nieuw is dat het volledige programma in het Engels wordt gegeven. "Het past bij de wereldwijde rol van Nederland. Vrijwel al onze grote foodbedrijven zijn internationaal actief."

Waardevolle kruisbestuiving

De vernieuwde MBA richt zich op de gehele keten: food-, agri- en hortibedrijven, verwerkende industrie, retail plus ketenpartners zoals financiers, transporteurs en energiebedrijven. Kievit: "De onderlinge verwevenheid wordt steeds sterker en vereist een integrale benadering. In het verlengde daarvan varieert ook de achtergrond van de deelnemers. Deze diversiteit is goed voor de groepsdynamiek en levert waardevolle kruisbestuiving op. Inzichten en ervaringen worden onderling gedeeld. Deelnemers ervaren die kennisoverdracht als zeer waardevol. Temeer omdat iedereen bij de Executive MBA minimaal vijf jaar managementervaring heeft."

Persoonlijke reis

Naar verwachting zullen jaarlijks 75 tot 100 deelnemers de MBA in Food & Innovation aan Nyenrode volgen. "Drie kwart daarvan doorloopt het complete programma van tien modules en verkrijgt de MBA-titel. Ze zijn dan veelal vier tot vijf jaar onderweg." Kievit omschrijft zo'n traject als een persoonlijke reis. "Mensen verzamelen niet alleen kennis maar ontwikkelen zichzelf. En zij brengen het geleerde direct in de praktijk. Het stelt hen in staat om kwalitatief goed onderbouwde beslissingen te nemen. Daarvan profiteren niet alleen de organisaties waar zij werken maar ook de foodsector als geheel. In Nederland én daarbuiten, gezien het internationale karakter van de branche."

De Nederlandse foodsector is wereldwijd toonaangevend. Om die leidende positie te behouden, zijn kennisontwikkeling en innovatie van cruciaal belang. Nyenrode Business Universiteit presenteerde in april een vernieuwde Executive MBA in Food & Innovation. Deze modulaire leergang stelt managers op sleutelposities in staat om goed onderbouwde beslissingen te nemen. "Dat heeft niet alleen impact op hun organisatie maar op de gehele sector."

tekst: HANS HAJÉE

Shutterstock

"Diversiteit is goed voor de groepsdynamiek en levert waardevolle kruisbestuiving op."

Nyenrode; de enige private
universiteit van Nederland

IMPACT DOOR INNOVATIE

"Ontwikkelingen als robotisering en digitale transformatie hebben grote impact voor bedrijven in de foodsector," aldus Henk Kievit. "Ook de inzet van big data biedt tal van mogelijkheden. Inzicht in ICT, state of the art bedrijfsprocessen en nieuwe technologie is een vereiste en staat centraal bij een van de tien modules van de MBA in Food & Innovation."

Business Flitsen

'Snel overleg over uitvoering derde jaar WW'

De besturen van MKB-Nederland en VNO-NCW nemen op korte termijn een besluit over de uitwerking van het derde WW-jaar. De handtekening onder het sociaal akkoord staat, maar de zaak is complex en vraagt om overleg met én draagvlak bij de leden, stellen de werkgeversverenigingen. De inzet van MKB-Nederland en VNO-NCW is om de handtekening onder het sociaal akkoord van 2013 na te komen. De nu voorgestelde uitwerking van het derde WW-jaar is duidelijk complex, getuige ook de brief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat roept vragen op bij de achterban van beide werkgeversverenigingen. 'En daarom willen wij dit bestuurlijk goed met onze leden doorspreken en tot finale besluitvorming komen', stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. De werkgeversverenigingen willen zo spoedig mogelijk, aansluitend aan het meireces, met hun eigen bestuur over de uitvoering van het derde jaar WW spreken. Dat extra overleg is ook nodig voor draagvlak. MKB-Nederland en VNO-NCW rekenen daarbij op begrip van de vakbonden, zoals zij dat andersom ook steeds hebben (gehad).

Lichte stijging regionale WW-uitkeringen

Het aantal lopende WW-uitkeringen bedroeg eind maart 2017 18.062 voor Midden-Utrecht en 7.336 voor de regio Amersfoort, meldt het UWV. Dit zijn er respectievelijk 0,7% en 1,1% meer dan een maand eerder. Vergeleken met een jaar geleden daalde het aantal WW-uitkeringen echter fors, met 8,3% (Midden-Utrecht) respectievelijk 6,1% (Amersfoort). In maart nam in de Utrechtse regio het aantal lopende uitkeringen vanuit de sectoren openbaar bestuur het sterkst toe. De afname was het grootst in de bouwnijverheid. Het WW-percentage (het aantal uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) komt eind maart uit op 3,9% voor de regio Midden-Utrecht en 4,2% voor Amersfoort. Voor heel Nederland ligt dit percentage op 4,6%. Uit de Arbeidsmarktanalyse 2017 van UWV blijkt dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt steeds vaker niet op elkaar aansluiten. Banen op laag en middelbaar niveau staan veelal onder druk door de technologische ontwikkelingen terwijl de vraag naar hoogopgeleiden groeit.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement