Op de huid van Ilco van der Linde

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2014 | Lees volledige uitgave online

PERSOONLIJK

Op de huid van Ilco van der Linde

‘Onverschilligheid

is geen optie’

TEKST MART RIENSTRA FOTOGRAFIE MICHEL PORRO

MasterPeace is opgericht om het aantal gewapende conflicten in de wereld tegen te gaan. Een mooi streven. Maar als u om u heen kijkt, neemt dat aantal de laatste tijd juist toe…

Des te meer reden om in actie te komen, zou ik zeggen. En om mensen te mobiliseren die nieuwe conflicten proberen te voorkomen. Natuurlijk veroordeel en betreur ik al dat geweld, maar het ontmoedigt mij niet. Omdat ik ook de andere kant zie; een organisatie die elke dag met 1.000 mensen groeit. Bij hen, maar ook daarbuiten ervaar ik een verlangen naar een betere wereld. En die komt er uitsluitend als wij dat sprankje hoop elke dag opnieuw water geven. Daarbij is onverschilligheid geen optie. In ieder geval niet voor mij.

Dat besprenkelen vindt vooral plaats door de inzet van ieders talent. Maar er is ook geld nodig om het doel van MasterPeace te bereiken.

Conflicten zijn uitsluitend te voorkomen als voldoende mensen zich daar voor inzetten. Bij de start van MasterPeace zei Desmond Tutu tegen mij: ‘Wereldleiders kunnen dit niet alleen; we hebben de hele wereld nodig’. Daarom proberen we met MasterPeace juist de civil society te mobiliseren: studenten, bedrijven, artiesten. Eigenlijk iedereen die mee wil werken aan vrede. Elke dag opnieuw, daarom is de instap laagdrempelig. Met een donatie alleen kom je er niet, hoe welkom deze vanzelfsprekend ook zijn.

Wat wilt u over vijf jaar bereikt hebben?

Concreet: in 2020 willen we 400.000 nieuwe peacebuilders hebben geworven, onze Nelson Mandela’s. Volgens ons schuilt zo iemand namelijk in iedereen. Het vereist echter lef om dit te tonen. Daarom stimuleren we dit gedrag wereldwijd, zodat elk land over vijf jaar zijn of haar eigen Nelson’s heeft. Daarnaast verwacht ik binnen vijf jaar MasterPeace over te dragen aan een opvolger, zoals ik dat ook met de Bevrijdingsfestivals en Dance4Life heb gedaan. Op deze manier creëer ik ruimte voor een ander initiatief: het Mandela-huisje. Dit wordt een plek aan het IJ om mensen te helpen bij het stoppen van conflicten in hun dagelijks leven, maar ook bij het realiseren van hun dromen. Ook ga ik daar bedrijven ondersteunen bij het implementeren van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat is uw valkuil?

Ik ben gedreven, werk snel en veel. Af en toe word ik chagrijnig van mensen die niet in mijn tempo meedoen. Ten onrechte, vanzelfsprekend. Ik moet daarop letten en begrip tonen.

Wat is uw favoriete stad?

Haarlem. Ik ben daar geboren en getogen en ben er ooit met Bevrijdingspop begonnen. Een mooie stad, in meerdere opzichten. Maar voor Amsterdam heb ik ook een zwak.

Wat is uw grootste ergernis?

Dat we in een maatschappij leven waarin ondernemerschap en initiatief te weinig wordt gewaardeerd. De Nederlandse samenleving is verworden tot ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ en ‘Alle neuzen moeten dezelfde kant op’. Elk oorspronkelijk idee of afwijkende mening kan hier steevast rekenen op een kritische blik en een cynische ondertoon. Daarbij valt mij op dat deze toon steeds harder, directer en persoonlijker wordt. Vooral dat laatste vind ik verwerpelijk. Het demotiveert, want niemand heeft zin om op zo’n manier voor het voetlicht te treden.

Met wie zou u een beschuitje willen eten?

Jennifer Lopez. Na een wilde en heftige nacht, welteverstaan.

Waar bent u onlangs van geschrokken?

Van de onthoofdingen door IS. Tegelijkertijd schrik ik ook van de vingers die meteen richting de islam wijzen. Laten we niet vergeten dat wij – het Westen – daar ook een rol in hebben gespeeld, door decennialang een falend politiek beleid te voeren. Denk aan de inval in Irak, omdat daar massavernietigingswapens zouden zijn. Maar ook daarna hebben we fout op fout gestapeld. Het getuigt van kortzichtigheid om nu dit soort geweld uitsluitend toe te dichten aan radicale extremisten. 70% van alle wapens in de wereld worden verspreid door de VS, Europa en Rusland. Wij zorgen er dus ook voor dat ze daar wapens hebben.

Hoe ziet uw ideale zondagmiddag eruit?

Dan bezoek ik met vriend of dochter een wedstrijd van Ajax, drink ik daarna op de overwinning en ga ik lekker eten met mijn gezin. Wellicht sluit ik de dag nog af met een frisse duik.

Als u geen sociaal entrepreneur zou zijn geworden, wat dan wel?

Wellicht iets met politiek, ik was ten slotte ooit het jongste gemeenteraadslid van Nederland. Tegelijkertijd wil ik graag iets doen en vooral ook: realiseren. Dat gaat meestal sneller langs de politiek dan in de politiek.

Wie is uw idool?

Nelson Mandela. Vanaf mijn dertiende, toen de hele wereld hem nog als crimineel beschouwde, liep ik al langs de huizen en verzamelde handtekeningen voor zijn vrijlating. Een inspirerend voorbeeld voor de gehele mensheid.

Wat maakt u gelukkig?

Dat zijn allereerst mijn vrouw en mijn drie dochters. Als ik in hun nabijheid verkeer, maakt het niet uit wat we doen, al besteed ik de hele middag aan het bereiden van een pan tomatensoep. Daarnaast ben ik graag in het water en duik veel. Dan zwem ik tussen haaien, dolfijnen en walvissen. Maar ik geniet ook van de kleine dingen, zoals een prachtige zonsondergang of luisteren naar muziek. Verder word ik blij van mijn werk, zeker als ik zie hoeveel mensen zich belangeloos willen inzetten voor een betere wereld en daar dus ook zo hevig naar verlangen. Die momenten koester ik. Zo herinner ik mij een concert van Kool & the Gang tijdens een van onze Racism Beat It-festivals. Opeens zongen 80.000 mensen ‘Cherish the love we have’ uit volle borst mee! Op dat moment kwamen saamhorigheid, kracht en positivisme samen. Dat ontroerde mij diep. Ik krijg er nu nog kippenvel van. n

Op 21 september – de Internationale dag van de Vrede – organiseerde MasterPeace in 55 steden all over the world een concert om gewapende conflicten tegen te gaan. Grote initiator achter dit mondiale event is Ilco van der Linde. De 50-jarige sociaal entrepreneur oogstte eerder lof met projecten als de Bevrijdingspopfestivals en Dance4life. Nu bindt hij vanuit het hoofdkantoor in Utrecht miljoenen mensen aan zijn organisatie om zich met eigen kracht en talent in te zetten voor vrede.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement