Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2014 | Lees volledige uitgave online

TV-CABERETIER VEROVERT THEATER

Richard Groenendijk is iemand die optimaal gebruik maakt van de impact van tv. De cabaretier die al in de vorige eeuw zijn eerste programma maakte, bleef tot vijf jaar geleden bij het grote publiek relatief onbekend. Na zijn tv-première in Wie is de Mol werd Groenendijk eind 2012 een grote hit bij Ranking the Stars. Zijn originaliteit en brutaliteit kwamen uitstekend tot hun recht op de beeldbuis. Sindsdien moet u er snel bij zijn om theaterkaartjes voor Groenendijk te bemachtigen. Dus…doe uw best.

Te zien op 13 november in De Speeldoos in Baarn en op

6 december in het Fulcotheater IJsselstein.

www.richardgroenendijk.nl

SWINGENDE HARPGOEROE

Wat Janine Jansen is voor de viool, is Remy van Kesteren voor de harp. Niet alleen een begenadigd bespeler maar vooral ook een pleitbezorger. Van Kesteren is de grote inspirator en aanjager van verrassende harpprojecten zoals het jaarlijkse internationale harpfestival in Utrecht. Onlangs presenteerde hij zijn nieuwe cd: Memento. Een warmbloedige productie met veel Zuid-Amerikaanse invloeden en Latijns-Amerikaans temperament. Het lijkt er warempel op dat Van Kesteren de harp als een swingend muziekinstrument bespeelt. Opmerkelijk, en dus zeker de moeite waard.

Te zien op 15 november in TivoliVredenburg.

www.remyvankesteren.nl

Foto Dik Nicolai

IMPONEREND EN GELOOFWAARDIG

Uitstekende recensies kreeg ‘De laatkomer’ eind september, toen de voorstelling in première ging. En terecht, want zowel het verhaal, de monologen en dialogen als de acteurs zijn top. Vooral Hans Dagelet als Désiré is imponerend en absoluut geloofwaardig. In zijn tekstbewerking, maar ook door zijn overtuigende spel. Dagelet speelt een man op leeftijd die de kleinerende houding van zijn vrouw zat is en weer plezier in het leven wil hebben. Hij besluit daarom revanche te nemen en belazert zijn omgeving op hilarische wijze door zich voor te doen als demente, incontinente grijsaard. Dat maakt zijn leven tot één groot feest. Uitsmijter is de ontmoeting met zijn inmiddels demente jeugdliefde Rosa in een tehuis. Een mooie en uitdagende vrouw die hij nooit heeft durven kussen en die hem nu niet meer herkent. De laatkomer is een oproep om nu te leven. Niet morgen, niet volgend jaar, maar nu!

Te zien op 6 november in de Stadsschouwburg Utrecht, op

18 november in de Goudse Schouwburg en op 11 december

in De Flint in Amersfoort.

www.nnt.nl

Foto Reyer Boxem

Foto Maximillian Tortoriello

DE WARME WINKEL EN GAVRILO PRINCIP

Ondanks diverse imponerende voorstellingen is het Utrechtse gezelschap De Warme Winkel nog relatief onbekend. Onbemind zijn de makers gelukkig steeds minder. Daarom mochten ze dit voorjaar in het Holland Festival de première spelen van hun nieuwste monsterproductie: Gavrilo Princip. Een gedurfde voorstelling over de moordenaar van prins Franz Ferdinand; een gebeurtenis die honderd jaar geleden de opmaat vormde voor de Eerste Wereldoorlog. De Warme Winkel schetst met filmbeelden de wereld van toen; het decadente Habsburgse leven en de armoede van boerenzoon Princip in Bosnië. De voorstelling gaat over een wereld die op het punt staat te verdwijnen, maar ook over een anarchist die de elite omver wil werpen. En over de machtige hand van het toeval. In de ruim twee uur durende theatrale reconstructie zit veel humor, ernst en spanning. Wat ontbreekt, is uitleg en duiding. Daarom slaagt De Warme Winkel erin de geschiedenis een gelaagdheid te geven die het juist op toneel zo goed doet.

Te zien op 29 november in de Stadsschouwburg Utrecht.

www.dewarmewinkel.nl

TWEEDE DEEL VAN TRILOGIE

Aluin, het Utrechtse gezelschap rondom Erik Snel, speelt met It suck to be a Helena het tweede deel van de trilogie ‘Terug uit Troje’. Hierin worden de witte plekken van deze macabere geschiedenis fasegewijs ingevuld. Natuurlijk weten u en ik best wel wat van de Trojaanse Oorlog, maar lang niet alles. Aluin schept er genoegen in om deze historische gebeurtenis op een theatrale manier door te nemen. Te beginnen met het einde van de Trojaanse Oorlog, als het Griekse leger terugkeert met de mooie Helena. Eigenlijk was zij inzet van de oorlog, zeker nadat ze door een paar opstandige godinnen aan de Trojaanse prins Paris was geschonken. Nadat Troje is vernietigd, lijkt alles koek en ei. Helena is gelukkig; althans, iedereen zegt dat ze dat moet zijn. Zelf begrijpt ze niets van haar rol in de wereldgeschiedenis. U hopelijk wel na deze Aluinse specialiteit, wederom gebaseerd op eeuwenoude Griekse mythen en archetypes.

Te zien op 12 en 13 november in Theater Kikker, Utrecht en op 25 november in

De Kloostertuin in Woerden.

www.aluin.n

OUDE MAN, DRIE BLOEDMOOIE VROUWEN

Het verhaal van Hans Dorrestijn die op een middag de drie dames van Zazí ontmoet bij een radioprogramma, is u wellicht bekend. De vonk slaat direct over en er wordt een vervolgafspraak gemaakt. Bij hun eerste ontmoeting, thuis bij Dorrestijn, brengen Dafne, Margriet en Sabien een appeltaart mee en zorgt de grijze troubadour voor erwtensoep. Dorrestijn speelt zijn mooiste liedjes aan de piano, wijst Zazí op de verschillende vogeltjes in zijn tuin en laat hen de schoonheid van Renoir zien. De drie jonge vrouwen proeven, luisteren en kijken. En zingen zijn teksten. Hans vindt het prachtig. Het is bijzonder, zo met zijn vieren rond de piano. ‘Wij gaan naar buiten’, besluiten ze, ‘via de tuin, de theaters in’.

Te zien op 18 november in Rasa Utrecht en op 13 december in het Beauforthuis in Zeist.

www.hansdorrestijn.nl

Foto Joost de Haas

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement