Dossieropbouw blijft van belang bij disfunctionerende werknemer

Magazines | Utrecht Business Nr 5 - 2014 | Lees volledige uitgave online

De disfunctionerende werknemer:

Dossieropbouw blijft van wezenlijk belang!

Indien de werkgever afscheid wil nemen van een werknemer die onder de maat presteert, moeten wij vaak constateren dat geen verbetertraject is uitgezet en er evenmin een dossier is opgebouwd. De rechter verwacht echter dat de werknemer duidelijk wordt gemaakt wat de (functie)eisen zijn en in hoeverre hij daaraan al dan niet voldoet, de zogenaamde nulmeting.

Ook moet met een disfunctionerende werknemer een verbetertraject worden afgesproken. Daarvoor bestaat geen vaste werkwijze, maar gedacht kan worden aan periodieke gesprekken over het functioneren, coaching en/of begeleiding en het aanbieden van opleiding. Deze gesprekken moeten schriftelijk worden bevestigd en worden voorzien van concrete voorbeelden. Veelal moet bij een dergelijk traject gedacht worden aan een periode van 6 tot 12 maanden. De werknemer moet ook te kennen worden gegeven dat het ‘vijf voor twaalf’ is en dat de arbeidsovereenkomst beëindigd zal worden als het functioneren niet drastisch verbetert.

Los hiervan is het zaak om problemen op tijd te signaleren en tussentijdse opmerkingen vast te leggen in bijvoorbeeld een e-mail en door regelmatig functionerings- of beoordelingsgesprekken te houden. Echter, ondanks het feit dat er geen dossier is opgebouwd en er geen verbetertraject is aangeboden, kunnen wij nu vaak toch een beëindiging van de arbeidsovereenkomst bewerkstelligen. Aan het ontbreken van een dossier c.q. verbetertraject hangt dan vaak wel een hoog prijskaartje.

Als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid zal het vanaf 1 juli 2015 veel lastiger worden om in dergelijke situaties de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Er wordt namelijk expliciet in de wet opgenomen dat het bij beëindiging wegens disfunctioneren een voorwaarde is dat de werkgever de werknemer tijdig van het disfunctioneren in kennis heeft gesteld en hem voldoende gelegenheid heeft geboden zijn functioneren te verbeteren. Ook mag het disfunctioneren niet het gevolg zijn van onvoldoende zorg voor scholing of voor de arbeidsomstandigheden. Hier komt bij dat de hoogte van de transitievergoeding, die veel lager ligt dan de huidige beëindigingsvergoedingen, wettelijk vastligt en de rechter daarvan alleen mag afwijken wanneer de ontbinding het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Afscheid nemen zonder dossier of verbetertraject valt daar waarschijnlijk niet onder.

Wij verwachten dat rechters, gelet op de grote financiële gevolgen van het ontslag voor een werknemer, veel vaker dan nu tot afwijzing van ontbindingsverzoeken zullen overgaan. U kunt daarop anticiperen door nu al te beginnen met een goede dossieropbouw en een duidelijke beoordeling aan het einde van 2014! n

mr Sylvia Gerdes
Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat
sylviagerdes@vbk.nl

column

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement