Focus op het nieuwe ondernemen

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2015 | Lees volledige uitgave online

Ontsnappen uit de oude economie en focussen op het nieuwe ondernemen. Met die insteek organiseerde De Slinger Utrecht op 24 november het event ‘De Utrechtse Uitbraak’ in De Vrije Wolf. Tijdens een gevarieerd, inspirerend en interactief programma werden de circa 120 deelnemers meegenomen in de toekomstambitie van De Slinger: ‘dat in 2025 meer dan 50 procent van de Utrechtse ondernemers met hart en ambitie structureel samenwerkt aan een betrokken stad’.

TEKST MAURICE HENGEVELD

Focus op het nieuwe ondernemen tijdens De Utrechtse Uitbraak

Een mugshot bij binnenkomst in de voormalige gevangenis Wolvenplein brengt de deelnemers al direct in de sfeer van gevangenschap. Vraaggesprekken in de bedompte cellen van vleugel B doen de rest. Op de vraag ‘waarom ben jij hier?’ komen uiteenlopende reacties als: ‘ik ben uitgenodigd’, ‘waarin zitten we eigenlijk gevangen?’, ‘wat is precies het nieuwe ondernemen?’ en ‘wat is de nieuwe rol van De Slinger

Utrecht?’. Vervolgens start het boeiende programma waarin vier sprekers inspirerende verhalen vertellen over hun vernieuwende manier van ondernemen, voorbij de oude economie. Marije van Zomeren, zakelijk leider van De Slinger Utrecht deelt haar ervaringen over verbinding en maatschappelijke waarde toevoegen van Surinaams regenwoud tot Utrecht stad. Zij besluit met de oproep: ‘Laten we ons gedragen als makers van de nieuwe wereld!’ Marieke Hart, oprichter van Thuisafgehaald laat zien wat de kracht van delen is en hoe dit traditionele businessmodellen op z’n kop zet. Lars Boom van Boombuzztic belicht de kansen voor ondernemers in een mix van technologie, innovatie, onderwijs. Gerald Naber, vicepresident Sustainable lending van ING vertelt tot slot over hoe zijn bank bijdraagt aan de circulaire economie.

Samen uitbreken

De Utrechtse Uitbraak blijkt overduidelijk geen gewoon evenement te zijn. Met de lancering van haar nieuwe koers als vertrekpunt – verbinden, inspireren, onderzoeken en initiëren – brengt De Slinger Utrecht die koers direct in de praktijk. Aan de circa 120 aanwezige ondernemers wordt door moderator Bob Wiebes van Snijboon & zo gevraagd te reageren op een aantal stellingen rond (nieuw) ondernemerschap. Dat brengt een levendig gesprek op gang want de meningen lopen duidelijk nog uiteen. Dat blijkt onder andere uit de reacties op de stelling ‘ik heb geen concurrenten, maar vrienden’ en ‘de sleutel tot betrokken ondernemen ligt hier in de zaal’. Marije van Zomeren daagt de aanwezigen tenslotte uit om samen uit te breken uit de oude economie, kansen te pakken in de nieuwe economie en daarbij aansluiting te zoeken bij De Slinger als ondernemend netwerk met hart en ambitie voor de stad. Van Zomeren: ‘Samen kun je meer in een snel veranderende wereld.’ Gezamenlijk breekt het gezelschap vervolgens symbolisch uit de zaal, op weg naar de aansluitende borrel. Daar is ook de tijdens het programma door Lot Bakker van LOTofIllustration gevisualiseerde escaperoute uit de oude economie te zien.

Bemoedigende eerste stap

Duidelijk geïnspireerd door het prima georganiseerde event praten de aanwezigen nog lang na onder het genot van een hapje en een drankje. De bij aanvang gemaakte mugshots mogen na afloop mee naar huis, niemand wil tenslotte nog bekend staan als gevangene in de oude economie. Een bemoedigende eerste stap op weg naar het nieuwe ondernemen lijkt daarmee gezet.

De Slinger Utrecht staat weer nadrukkelijk op de kaart! n

SLINGER NIEUWS

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement