Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 6 - 2015 | Lees volledige uitgave online

MET EEN VLEUGJE MEXICO

Wie kent hem niet? En wie houdt niet van hem? Voor velen is tv-presentator Joris Linssen synoniem voor sympathiek, charmant en betrokken. Niet iedereen weet echter dat deze 50-jarige Utrechter nog een kenmerk heeft; hij is ontzettend muzikaal. Al ruim 15 jaar toert hij met zijn band Caramba door het land. Dit seizoen spelen ze hun vierde theatervoorstelling: Stroom. In deze show doet Linssen verslag van hun muzikale voettocht naar België, een pelgrimstocht langs de Maas. Eten en slaapplekken moesten ze zien te verdienen met het spelen van hun muziek. Hun Mexicaanse muziek…

Te zien op 28 januari in Wijk bij Duurstede en op

17 maart in Fulco, IJsselstein.

www.jorislinssen.nl

ZWARTE PIET WORSTELT EN KOMT BOVEN

Erik van Muiswinkel is niet alleen bekend als cabaretier en imitator. Als ‘Hoofdpiet’ speelt hij een volgens sommigen dubieuze rol in de discussie over vermeend racisme. In zijn nieuwste theaterprogramma De Olieworstelaar zegt Van Muiswinkel dat hij deze kritiek wel begrijpt maar dat de timing ervan beroerd is, juist nu het Sinterklaasfeest is genomineerd voor de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Deze paradox kenmerkt de 54-jarige Haarlemmer ten voeten uit. Als begenadigd kleinkunstenaar is Van Muiswinkel een man van de gulle lach, maar hij is ook iemand die kritisch in het leven staat en anderen daarop aanspreekt. Dat resulteerde al eens in een vlammend betoog aan Nederlandse sporters om de OS in Beijing te boycotten vanwege de schending van de mensenrechten in China. Maar dit soort reprimandes vindt altijd plaats buiten het theater. Op de bühne is Van Muiswinkel vooral cabaretier en kiest hij voor vermaak. Ook in De Olieworstelaar is hij op dreef met grappige verhalen, scherpe vergelijkingen en komische sketches. En toch; ik heb bij zijn voorstellingen steeds het gevoel dat er meer in zit, dat Van Muiswinkel in het theater wel erg vaak op gemak en routine vaart. Ik mis zijn engagement, zijn scherpte, zijn echte keuzes in het leven.

Te zien op 8 februari in de Stadsschouwburg Utrecht en op 13 februari in de Goudse schouwburg.

www.bunkertheaterzaken.nl

Foto Henry Krul

VIJFTIGERS GAAN DOOR

Drie jaar geleden vierden de vijftigers van NUHR (Peter Heerschop, Viggo Waas en Joep van Deudekom) hun 25-jarig bestaan. De drie ex-ALO-studenten deden in 1986 voor de grap mee aan een cabaretwedstrijd. Niemand dacht toen dat dit het begin zou zijn van een lange carrière. Toch kwam er de klad in, medio jaren nul. De drie waren gefocused op goed betaalde schnabbels op radio en tv, terwijl de NUHR-programma’s danig aan kwaliteit inboetten. Maar opeens was daar die omslag in 2013, met Back to Basic. Een ouderwets goed en hilarisch programma, vooral ingestoken op de kwaliteiten van de drie. Geen hoogdravige visies en betwerende meningen, maar spitsvondige grappen, komische sketches en een geweldige timing. De heren deden weer waar ze zin in hadden en waar ze goed in waren. Van mij mogen deze vijftigers doorgaan tot hun zestigste. Dan volgt opnieuw een tussentijdse evaluatie.

Te zien op 23 januari in ’t Spant in Bussum en op 18 februari in

De Kom in Nieuwegein.

www.nuhr.nl

Foto Govert de Roos - ontwerp Gijs Kuijper

FATAL ATTRACTION OP DE BÃœHNE

De film uit 1987 over lust, obsessie en wraak was een pareltje en werd destijds beloond met zes Oscarnominaties, waaronder die voor beste hoofdrolspeelster (Glenn Close). Een theaterversie kon natuurlijk niet uitblijven, hoewel deze lange tijd beperkt bleef tot Londen en New York. Nu dan eindelijk in Nederland, met Matteo van der Grijn en Loes Haverkort (beide uit Soldaat van Oranje). Het zijn ook deze twee die de voorstellingen maken, hoewel het aandeel van regisseur Paula Bangels niet onvermeld mag blijven. Vooral Haverkort is verleidelijk en ongrijpbaar in haar spel als femme fatale van gezinsman Daan. Ga dit zien!

Te zien op 29 januari in De Flint te Amersfoort en op

30 januari in De Kom, Nieuwegein.

www.dommelgraafencornelissen.nl

CHAKRA’S EN CHARDONNAY

Kies je voor spiritualiteit of ijdelheid? Chakra’s & Chardonnay is een grappige toneelkomedie over yoga, superfoods en menselijke tekortkomingen in de zoektocht naar rust, wijsheid en een lenige geest. Over hoe mensen zich kunnen misdragen, juist in een setting die vraagt om innerlijk evenwicht. Over de flinterdunne scheidslijn tussen echte verlichting of smaakvolle Chardonnay. Waar kiest u voor?

Te zien op 20 februari in Podium Hogewoerd in Leidsche Rijn, 6 maart in Fulco IJsselstein en op 17 maart in De Kom, Nieuwegein.

www.bostheaterprodukties.nl

1600; SLAG BIJ NIEUWPOORT

Een familievoorstelling over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau. Een meeslepende geschiedenisthriller tegen de achtergrond van de Slag bij Nieuwpoort in 1600. Een verzameling provincies in de Lage Landen is dan in oorlog met Spanje. Een Tachtigjarige Oorlog, zoals later zal blijken. Staatsman Johan van Oldenbarnevelt en legerleider Maurits zijn samen zeer succesvol, totdat van Oldenbarnevelt Maurits met 1.300 schepen naar de havens van Oostende en Nieuwpoort stuurt om de piraten en hun Spaanse vrienden te verslaan. Hier ontstaat de eerste scheur in de samenwerking van de twee helden. Een scheur die groter en groter wordt. Vijf jonge, Utrechtse acteurs ontdekken de Nederlandse geschiedenis als een stripverhaal. Dynamisch, komisch, meeslepend, glashelder en historisch juist; althans, voor minstens 85%.

Te zien op 23 januari in Podium Hogewoerd, Leidsche Rijn.

www.aluin.nl

Foto Joris van Bennekom

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement