Ondernemers ontdekken medewerker met arbeidsbeperking

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Ondernemers ontdekken medewerker met arbeidsbeperking

“Hij is zo gedreven dat ik

het wel aandurfde”

Ik wens u veel personeel, horen we wel eens, om te laten weten dat het hebben van medewerkers eerder een last dan een lust is. Er is extra veel onwennigheid over het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking; dat zal wel helemáál lastig zijn. Twee werkgevers zijn het hier volstrekt niet mee eens. Zij spreken uit ervaring.

“Al mijn klanten vinden het een prachtig initiatief.” Aan het woord is Paul van Heelsbergen, eigenaar van een garagebedrijf in Utrecht. Hij heeft sinds enige tijd een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst. “Dat is Corné, enorm enthousiast. Ook al heeft hij weinig fysieke kracht – hij is heel klein en niet zo sterk – kan ik steeds meer aan hem overlaten. Hij is zo blij dat hij deze kans nu heeft. Dat maakt ook bij mij veel energie los om hem in deze baan te laten groeien.”

Het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking bleek voor Van Heelsbergen “een fantastische oplossing” voor het vele werk dat hij binnenkrijgt. De ondernemer had bovendien in de proefperiode van twee maanden geen kosten, want toen bleef Corné nog zijn Wajong-uitkering ontvangen. Ook daarna blijft de Wajong-uitkering deels van kracht.

Enthousiasme is de sleutel

Eric Janssen, segment Directeur Business bij Sodexo Nederland, hoeft deze ontdekkingsreis niet meer te maken. Bij deze leverancier van services als catering, beveiliging en receptie is het al jaren beleid om minstens 5% mensen met een achterstand, zoals een arbeidsbeperking, in dienst te hebben. Sodexo hanteert een duidelijk criterium: “Is iemand enthousiast, daar gaat het ons om, of hij of zij nu een beperking heeft of niet. De rest volgt vanzelf.” Het beïnvloedt bovendien de bedrijfscultuur. “Medewerkers voelen zich extra betrokken en zijn ook vaak trots.” Het kost even tijd en moeite, maar je krijgt er volgens Janssen enorm veel voor terug: “Ik zou zeggen: neem die stap, het verrijkt je bedrijf.” n

Contact en informatie:

Helga Brenninkmeijer, regiomanager

MKB-Midden, 06-11351745,

h.brenninkmeijer@mkb.nl, www.mkbmidden.nl.

DE AANJAGERS STAAN VOOR U KLAAR

Het project “Op naar de 100.000 banen” heeft tot doel om werkgevers te informeren en enthousiasmeren over de Banenafspraak van de Participatiewet. Hierin is afgesproken om tot 2026 100.000 banen voor mensen met een arbeidshandicap te realiseren. Door invulling te geven aan de Banenafspraak kan de invoering van een verplichtend quotum worden afgewend. De website www.opnaarde100000.nl is de wegwijzer naar relevante informatie voor ondernemers die open staan voor mensen met een arbeidsbeperking. Naast het portal met informatie hebben VNO-NCW Midden en MKB-Midden drie contactpersonen die u hierover graag meer informatie geven.

MKB NIEUWS

BANENCAMPAGNE ALLEEN TALENT TELT!

MKB-Midden, VNO-NCW Midden, FNV, CNV, UWV en vijftien gemeenten hebben in Utrecht-Midden de handen ineengeslagen om 1.145 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen, samen met de Werkgeversservicepunten en de Werkbedrijven. Dat gebeurt ook samen met het landelijke initiatief Onbeperktaandeslag.nl. De werkgever staat een scala aan hulpmiddelen ter beschikking, van fiscale voordelen tot jobcoaching. Zie www.alleentalenttelt.nl voor meer informatie.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement