Stichting LIVA biedt ouders de helpende hand

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2016 | Lees volledige uitgave online

Wat doe je als je zorgintensieve kindje meerdere keren per week naar het ziekenhuis moet, of met regelmaat opgenomen moet worden? Dan zet je als ouder alles opzij en maak je je alleen nog maar zorgen om de gezondheid van je kleintje. Helaas brengt dit wel de nodige financiële en psychische consequenties met zich mee. Ervaringsdeskundige Imke Emons richtte stichting LIVA op om ouders van onder andere zorgintensieve kinderen een helpende hand te bieden.

Imke Emons en haar partner kwamen in een lastig parket terecht toen bij geboorte van hun tweeling Xavi en Fleur hun zoontje Xavi een ernstige hartafwijking bleek te hebben. Er volgde een lange periode van opname en veel ziekenhuisbezoek. Hun financiële middelen raakten langzaam maar zeker uitgeput en Emons’ partner kreeg last van een posttraumatische stressstoornis door alles wat er gebeurd was.

Geen potjes

Emons klopte ondere andere aan bij de gemeente en haar zorgverzekering, maar beide instanties konden helaas niet veel voor haar betekenen. Zij vond het maar moeilijk om te geloven dat er in Nederland zo weinig geregeld was voor ouders die in deze situatie zitten. “Helaas vallen er heel veel gezinnen met onder andere zorgintensieve kindjes veelal buiten de zo genoemde “potjes”. Als gevolg hiervan ondervinden deze gezinnen financiële moeilijkheden. Want als je kindje doodziek is, denk je niet na over kosten voor brandstof, parkeren, maaltijden in het ziekenhuis of een verblijf in een RonaldMcDonald Huis. Totdat op een dag het geld op is.”

Steun

Haar verhaal werd opgepikt door Telegraaf Vrouw en het programma ‘Puur Geluk’ van RTL 4. Gesteund door alle positieve reacties besloot Emons in juli 2015 stichting LIVA op te richten. “Ik weet dat wij absoluut niet het enige gezin in Nederland zijn die in een soortgelijke situatie zitten. Ik wil met stichting LIVA alle ouders die problemen hebben ervaren rondom de bevalling, na de geboorte van hun kind of bij het overlijden van hun kind, een helpende hand bieden.” Inmiddels zijn er diverse vrijwilligers aangesloten bij de stichting. Dit zijn mensen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt. Zij zijn 24 uur per dag beschikbaar om steun te geven en vragen te beantwoorden.

“Ook werken wij met LIVA-experts. De rij met hulp wordt met de week groter; momenteel zijn er een psycholoog, jurist, gezinscoach, neonatologie verpleegkundige en smartcoach/kinderfluisteraar. Deze experts voorzien hulpbehoevende ouders van gratis advies. Naast de experts betalen wij momenteel al met regelmaat de benzine in de vorm van tankkaarten. Ook regelen wij parkeerkaarten en de verblijfskosten in het Ronald McDonald Huis. Maar ook geven wij de kindjes die al heel lang in het ziekenhuis verblijven een knuffel/ballon met een kaartje. Want in het begin hangen de kamers nog vol kaarten maar bij langdurige opname zie je dat dit steeds minder wordt.”

ANBI

Emons heeft nog twee bijzondere doelen die zij op langere termijn hoopt te kunnen waarmaken. “Ik wil graag mensen een weekend of midweek weg cadeau geven zodat zij even op adem kunnen komen. Want veel mensen vergeten hoe heftig en zwaar de zorg voor deze gezinnen is. Ook voor het broertje of zusje is het soms best moeilijk. Verder zoek ik mogelijkheden tot samenwerking met locaties in de buurt van het ziekenhuis waar hun kindje is opgenomen en waar gezinnen volledig gratis kunnen verblijven. Dit kan gerealiseerd worden zodra de donaties echt goed op gang komen!”

Doneren aan stichting LIVA is extra aantrekkelijk vanwege de status als ANBI. Dit betekent dat bedrijven en personen geen belasting over hun donatie betalen en LIVA 100% eerlijk en open is in wat met de donaties wordt gedaan. Voor de donateur is het heel prettig om te weten dat zijn gift aftrekbaar voor de belasting is. Emons: “Bovendien werkt iedereen bij LIVA volledig op vrijwillige basis.”

Overeenkomst

Michael van Munster, uitgever van onder andere Utrecht Business en eigenaar van Van Munster Media Groep, werd erg geraakt door het verhaal van Emons. Op 17 november ondertekende hij een samenwerkingsovereenkomst met stichting LIVA. Van Munster Media zal de stichting helpen met het genereren van publiciteit. “Mijn motivatie om me aan LIVA te binden is deels persoonlijk. Een aantal van mijn medewerkers heeft in een soortgelijke situatie gezeten waarbij er bij de geboorte van hun kind complicaties optraden. Dan heb je geen fijne start van het ouderschap, terwijl de kraamtijd toch een periode is waar je van moet kunnen genieten. Bovendien vind ik dat kleinere stichtingen die geen budget voor publiciteit hebben, ook recht hebben op aandacht. Ik hoop dat veel bedrijven en particulieren ons voorbeeld zullen volgen en dit prachtige initiatief gaan steunen!|”

Emons is ontzettend blij met de samenwerking. “Ik vind het geweldig dat Van Munster Media Groep zich op deze manier wil verbinden aan stichting LIVA. Mede met hun hulp hoop ik zo veel mogelijk ouders te kunnen helpen zodat zij al hun aandacht kunnen vestigen op hun kind, en niet afgeleid worden door financiële problemen.” n

Stichting LIVA biedt ouders de helpende hand

“Alle aandacht voor je kind”

MVO

“Doneren aan

stichting LIVA is extra aantrekkelijk vanwege de status als ANBI.”

Meer informatie over stichting LIVA vindt u op www.stichtingliva.nl en www.facebook.com/stichtingliva. Donaties zijn van harte welkom. Ook is een speciale LIVA armband ontworpen in samenwerking met JaceysJewellery. De opbrengst van deze armband gaat naar stichting LIVA. Bestellen kan via www.jaceys.nl.

UTRECHT OPNIEUW IN ECONOMISCHE TOP EUROPA

Het investeringsklimaat van stad en regio Utrecht behoort volgens The Financial Times tot de top van Europa. Zij scoren hoog op “connectivity” (bereikbaarheid, internetgebruik en snelheid), human capital (onderwijs, meertaligheid, opleidingsniveau) en hun strategie voor het aantrekken van buitenlandse investeerders. Onderzoekers van The Financial Times verzamelden voor de ranking gegevens van 468 steden en regio’s in Europa. De stad Utrecht scoort plek zes in de overallcategorie “mid-size cities”. De regio scoort top 10-posities op drie van de zes gemeten onderdelen. Met dit resultaat staat Utrecht net als in 2012 en 2014 in de Europese top.

BISON OFFICE SPACES

Bison office spaces is een bijzonder complex van vier volledig duurzaam gerenoveerde kantoortorens (energielabel B). Deze torens zijn gebouwd op een winkelcentrum met meer dan 90 winkels en diverse horecavoorzieningen. Centraal gelegen in het land, direct naast het station Maarssen. De bereikbaarheid met zowel auto als ov is goed; parkeren is vrij. In één van de torens bevindt zich een kinderopvang.

In Bison office spaces zijn kantoren mogelijk van 20 tot 4.000 m2. Voor ambitieuze start-ups of zzp’ers die ruimte zoeken met een hoog opleveringsniveau en een scherpe prijs zijn de Small Business Suites een slimme keuze. Bison Offices zorgt ervoor dat alle basiszaken goed geregeld zijn. Ondernemers kunnen zich volledig focussen op hun corebusiness. Tal van extra facilitaire voorzieningen staan ter beschikking; van het gebruik van vergader- of spreekruimte tot een lunchmogelijkheid op het dakterras. Ook een groter kantoor is mogelijk. Office Spaces zijn er zelfs tot 4.000 m2 op één grote gelijkvloerse ruimte.

Foto Jurjen Drenth/Toerisme Utrecht

MARIA VAN DER HEIJDEN VOLGT WILLEM LAGEWEG OP BIJ MVO NEDERLAND

Maria van der Heijden volgt per 1 juli Willem Lageweg op als directeur-bestuurder van MVO Nederland. Zij werkte eerder in het bedrijfsleven, onder meer in managementfuncties bij Bloemenveiling Flora Holland en Rabobank. Van der Heijden is medeoprichter van Women on Wings, een sociale onderneming die die arbeidsparticipatie van Indiase vrouwen bevordert. Als partner van het eerste uur kent ze MVO Nederland goed. Lageweg verlaat de organisatie op eigen verzoek. “Het waren mooie jaren en de organisatie staat er met een goed team en een veelbelovende leiding goed voor.”

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement