Uit

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2016 | Lees volledige uitgave online

BEANGSTIGEND GOED

De Engelse band Dire Straits mag dan al twintig jaar geleden zijn gestopt, hun muziek blijft onverminderd populair. En dankzij The Dire Straits Experience leeft de erfenis van dit legendarische gezelschap ook op het podium voort. Met in de gelederen Dire Straits-lid Chris White (sax) en Chris Whitten (drums tijdens de On Every Street-tour in ‘91/‘92) brengt deze verzameling topmuzikanten alle tijdloze hits. Frontman Terence Reis zet daarbij een beangstigend goede Mark Knopfler neer, zowel qua zang als gitaarspel. Een heerlijke trip down Telegraph Road, eh memory lane!

Te zien op 10 maart in TivoliVredenburg, Utrecht.

www.tivolivredenburg.nl

EINDELIJK EEN ODE AAN TOMMY COOPER

Mijn jeugdidool, absoluut. Om niemand anders heb ik tijdens mijn tienerjaren zo moeten lachen als om deze Britse komiek, die van elke “failure” een succes wist te maken. Geen enkele goocheltruc lukte maar dat deerde Cooper niet of nauwelijks. Als hij er maar om kon lachen. De VARA zond zijn tv-shows in de jaren zeventig wekelijks uit. Legendarisch zijn de grappen die steevast flauw waren, maar briljant werden gespeeld. Tommy Cooper is voor velen een inspiratiebron geweest. Ook voor Toneelgroep Maastricht dat met deze parabel over de schoonheid van het klein menselijk streven een juweeltje in huis heeft. Te meer vanwege het tragikomische spel van René van ’t Hof, de humor van Jan Jaap van der Wal en de muziek van Vincent van Warmerdam. Gaat dit zien!

Te zien op 25 maart in De Kom, Nieuwegein en op 12 april in de

Stadsschouwburg Utrecht.

www.toneelgroepmaastricht.nl

TERUG VAN WEGGEWEEST:

ANDRÉ MANUEL

Een ouwe rot die zichzelf herontdekt: dat is André Manuel. En het gevolg? Ook pers en publiek herontdekken hem. En terecht, want hoewel deze Tukker eigenlijk al 25 jaar hetzelfde kunstje flikt (bikkelharde satire op een authentieke manier), blijft hij een genot voor oog en oor. In de jaren tachtig en negentig brak Manuel door en had hij succes, daarna kwam de klad erin. Het grote publiek liet de bulderende kwajongen “links” liggen. Nu is hij terug en riep de Volkskrant hem onlangs uit tot “één van de meest inspirerende cabaretiers van Nederland”. Een kwalificatie die ik deel, omdat Manuel geestig is en (vaak) gelijk heeft.

Te zien op 8 april in Podium Hogewoerd in Leidsche Rijn, op 22 april in Calypso, Wijk bij Duurstede en op 13 mei in de Stadsschouwburg Utrecht. www.bunkertheaterzaken.nl

Foto Gerrit de Heus

Foto Stephan Vanfleteren

ADVOCAAT VAN DE DUIVEL

Na het succes van De Verleiders is er nu Advocaat van de Duivel. Opnieuw is het thema macht en geld, opnieuw speelt Victor Löw de hoofdrol, deze keer samen met Waldemar Torenstra. In de voorstelling – losjes gebaseerd op de film The Devil’s Advocate (Al Pacino en Keanu Reeves) – wordt een jonge ambitieuze advocaat partner van een groot kantoor. Maar ondanks zijn torenhoge salaris en een groot nieuw appartement knaagt er iets. Al snel realiseert hij zich dat hij dit alles aan de grote baas te danken heeft, die hem als een vader in de armen sluit maar ook als een gevangene aan de ketting legt.

Te zien op 30 maart in De Lampegiet, Veenendaal, op 6 april in

De Flint in Amersfoort en op 9 en 11 mei in de Stadsschouwburg Utrecht. www.bostheaterproducties.nl

JAN EN MATTHAÃœS

Tien jaar geleden stond zanger, tekstdichter en componist Jan Rot met zijn bewerking van de Matthaüs Passion in het Beaforthuis. Nu komt hij hier terug met zijn persoonlijke ode aan dit magistrale werk dat het lijdens- en sterfverhaal van Jezus vertelt, in het Evangelie volgens Matthaüs. Jan Rot werd musicus in 1978 maar brak pas bij het grote publiek door in 2000. Hij zong tientallen liedjes en kreeg ook bekendheid als vertaler van talloze hits en van bewerkingen van klassieke composities, zoals de Matthaüs Passion van JS Bach.

Te zien op 20 maart in het Beauforthuis in Zeist.

www.beauforthuis.nl

LUSTRUM MET DRIE HOOGTEPUNTEN

De Universiteit Utrecht viert dit jaar haar 76e lustrum. Daarom is er een lustrumprogramma met drie hoogtepunten. Waaronder op 31 maart het UUnited Muziekfestival in TivoliVredenburg met gastoptredens van onder meer Arjen Lubach en Ingmar Heytze. Op 3 april staat de Utrechtse Culturele Zondag in het teken van ‘Science in the City’; een gevarieerd programma op diverse locaties waarbij de universiteit de verbinding met de stad legt. Op 21 mei is er de Maskerade; een gekostumeerde tocht, in samenwerking met het Utrechtsch Studenten Corps, met Don Quichot als thema. Alle activiteiten zijn vanzelfsprekend openbaar en staan in het teken van create, connect en celebrate. Ze zorgen voor een andere kijk op de 380 jaar oude Universiteit Utrecht.

www.uu.nl/lustrum

Foto Casper Koster

NOG BETER DAN DE FILM?

In dit gelauwerde stuk van Patrick Marber treffen vier verloren zielen elkaar in een metropool (in deze bewerking de binnenstad van Amsterdam). Een ex-stripper, een bange schrijver, een kunstfotograaf en een recht-voor-zijn-raap dermatoloog voelen zich als magneten tot elkaar aangetrokken. Allen zijn ze op zoek naar contact, naar een schuilplaats in de liefde. Closer kreeg in 2004 mondiale bekendheid door de intrigerende film van Mike Nichols (met onder andere Clive Owen, Julia Roberts, Natalie Portman en Jude Law). Toch vind ik het verhaal zich nog beter lenen voor de intimiteit van het theater. Met onder meer Reinout Scholten van Aschat (winnaar Gouden Kalf 2012).

Te zien op 8, 9 en 10 maart in TheaterKikker en op

2 april in Singer, Laren.

www.likeminds.nl

Foto Raymond van Olphen

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement